COVID-19: Pencarian tanpa henti untuk asal usul virus

Walaupun COVID-19 memasuki tahun ketiga sebagai pandemik, dunia tidak lebih dekat untuk mengetahui sumber virus yang mencetuskan semuanya.

Hanya enam minggu selepas mengisytiharkan kecemasan kesihatan global, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan penyebaran coronavirus baharu sebagai pandemik pada 11 Mac 2020.

Tetapi sementara perumah haiwan koronavirus yang menyebabkan wabak SARS 2003-2004 dan MERS 2012 telah dikenal pasti dalam beberapa bulan, asal usul virus SARS-CoV-2 semasa – bersama dengan pelbagai mutasi dan variasinya – telah membuktikan lebih banyak lagi. sukar difahami.

September lalu, pasukan petugas yang ditubuhkan oleh Suruhanjaya COVID-19 The Lancet untuk mencari sumber utama wabak itu telah dibubarkan selepas 14 bulan, di tengah-tengah dendam, tuduhan dan kebimbangan mengenai konflik kepentingan. Dan siasatan oleh WHO, sebuah agensi kesihatan awam yang tidak mempunyai kuasa penyiasatan, sebahagian besarnya telah terhenti selepas perjalanan pencarian fakta yang dikawal ketat ke China pada Januari 2021.

China masih belum memberikan bukti kepada WHO untuk menyokong dakwaan Beijing bahawa penyebaran coronavirus mempunyai laluan zoonosis semula jadi – berpindah dari kelawar ke perumah haiwan kepada manusia – dan Pasar Makanan Laut Huanan di mana kes pertama dikesan telah dibasmi kuman dengan pantas dan tertutup.

Perjuangan untuk mencari sumber telah membantu memberi lebih kepercayaan kepada kemungkinan virus itu mungkin datang dari tempat lain, termasuk kebocoran makmal. Walau apa pun, bukti kekal di China.

“Saya menjadi yakin bahawa China tidak bersikap telus; mereka mengelak tentang beberapa perkara,” kata Colin Butler, seorang profesor kehormat dengan Pusat Kebangsaan untuk Epidemiologi dan Kesihatan Penduduk di Australian National University di Canberra.

Pasukan pakar WHO melawat Wuhan dalam keadaan ketat pada Januari 2021. Pasar Huanan telah dibersihkan dan dinyahjangkit dengan pantas selepas kes pertama dikenal pasti di tengah bandar China, merumitkan pencarian asal usul virus itu. [File: Thomas Peter/Reuters]

Akhir tahun lalu, Butler telah ditugaskan oleh Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menulis laporan bertajuk Perubahan Alam Sekitar dan COVID-19: Risiko Pandemik Masa Depan di Asia dan Pasifik. Dalam kajian itu, Butler menyenaraikan prosedur perubatan dan makmal sebagai faktor risiko yang boleh membenarkan virus melarikan diri daripada persekitaran terkawal dan merebak secara meluas. Sebagai contoh, China membenarkan eksperimen ke atas coronavirus dijalankan dalam tetapan biosekuriti rendah yang hanya mewajibkan peralatan perlindungan untuk pekerja makmal, singki dan stesen cuci mata.

Sedar bahawa asal usul a 1979 wabak antraks di bekas Kesatuan Soviet yang mengorbankan sekurang-kurangnya 66 orang hanya didedahkan selepas kejatuhan negara itu pada 1992, Butler berkata beliau percaya kebenaran tentang wabak semasa akan kekal terkubur oleh kepimpinan China semasa.

“China tidak akan bersikap terbuka mengenai perkara ini di bawah rejim semasa,” katanya.

‘Berpihak’

Pada bulan-bulan pertama wabak itu, pada April 2020, Australia adalah salah satu negara pertama yang meminta penyiasatan bebas mengenai asal-usul COVID-19. Tetapi negara lain, terutamanya Amerika Syarikat, tidak menyahut seruan Canberra.

“Saya benar-benar yakin bahawa ramai orang tidak cukup telus – bukan sahaja di China tetapi juga di AS,” tambah Butler.

Di AS, ahli biologi molekul Alina Chan berkongsi syak wasangka Butler.

Chan, penasihat saintifik di Institut Luas MIT dan Harvard, adalah antara saintis pertama yang menyokong supaya tidak menolak kebocoran makmal sebagai sumber virus.

Seekor kucing musang dalam sangkar dawai ayam diawasi oleh seorang anggota polis China selepas haiwan itu dikenal pasti sebagai vektor berkemungkinan untuk virus SARS pada tahun 2003
Perumah haiwan virus SARS hampir 20 tahun lalu dikenal pasti dalam beberapa bulan [File: AFP]

November lalu, bersama-sama dengan penulis sains British Matt Ridley, Chan mengarang bersama Viral: The Search for The Origin of COVID-19 dan menerangkan bukti untuk dua cerita asal usul yang paling mungkin untuk virus itu: melalui pembawa haiwan dalam alam semula jadi atau kemalangan makmal.

Dalam tinjauan pada musim panas lalu, majoriti rakyat Amerika, tanpa mengira fahaman politik, berkata mereka percaya virus itu berpunca daripada kebocoran makmal di China. Walaupun begitu, Chan berkata desakan untuk siasatan telah dihalang oleh politik partisan di Washington.

“Semua orang berpihak dan cuba menjatuhkan pihak lain,” kata Chan kepada Al Jazeera. “Bukan hebat untuk mengatakan terdapat penyembunyian.”

Bagi Chan dan mereka yang berpendapat bahawa virus SARS-CoV-2 mungkin berasal dari makmal, selagi perumah haiwan perantara yang telah menyebarkan virus daripada kelawar kepada manusia tidak dapat dikesan, senario asal semula jadi tidak mempunyai saintifik. sokongan yang diperlukannya.

Selain itu, pemerhatian yang dikongsi secara meluas bahawa sejak awal virus itu mempunyai ciri unik yang menjadikannya sangat disesuaikan untuk menjangkiti manusia secara beramai-ramai terus membingungkan pakar mengenai coronavirus.

“Bukti dispositif untuk asal semula jadi SARS1 dan MERS telah ditemui dengan cepat walaupun teknologi kurang maju pada masa itu. Namun, bagi SARS2, kami masih tidak dapat menemui mana-mana haiwan yang dijangkiti yang boleh menularkan virus kepada manusia di pasaran dan kami tidak memperoleh bukti untuk memberitahu kami bila dan bagaimana virus itu merebak di Wuhan sebelum pertengahan Disember 2019,” Chan berkata.

Pangsapuri bertingkat tinggi yang padat di Shanghai yang terkunci dengan beberapa orang naik ke atas bumbung untuk menghirup udara segar
China kini sedang memerangi wabak COVID-19 yang paling teruk sejak kes awal dikenal pasti di Wuhan dengan berjuta-juta terkurung di rumah mereka di Shanghai. [Hector Retamal/AFP]

Bulan lalu, kajian baharu – antara yang paling terperinci telah diterbitkan mengenai asal usul virus setakat ini – menunjukkan pasaran sebagai “pusat yang tidak jelas” wabak memandangkan sifat dan kumpulan kes.

Salah satu kertas kerja, menunggu semakan rakan sebaya, mencadangkan bahawa kes COVID-19 yang paling awal diketahui terletak berhampiran Huanan, dan pada November 2019 virus itu telah melompat dari kelawar ke mamalia lain, dan merebak di sudut barat pasar di mana haiwan hidup dipelihara dan dijual.

Pakar Virologi Marion Koopmans, yang merupakan ahli pasukan pakar WHO yang mengembara ke China, berkata belajar diketuai oleh Michael Worobey dari Jabatan Ekologi dan Biologi Evolusi Universiti Arizona, memberikan “bukti yang meyakinkan” bahawa pasaran adalah, sememangnya, tempat di mana semuanya bermula.

Tetapi Chan dan saintis lain mengatakan bahawa kertas itu membuat tuntutan berdasarkan data yang tidak lengkap dan persampelan berat sebelah. Dan bagi saintis yang mengesan bagaimana virus itu merebak – terutamanya pada hari-hari awal – kekurangan data yang disediakan oleh China telah terbukti sangat mencabar.

Risiko evolusi

Berharap untuk mengesan wabak itu pada permulaannya, pakar virologi musim bunga lalu Jesse Bloom di Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson di Seattle cuba meletakkan tangannya pada urutan genetik SARS-CoV-2 dari kes terawal di luar China – hanya untuk mencari data telah dialih keluar dari tapak akses terbuka yang diselenggarakan oleh Institut Kesihatan Nasional AS, atas permintaan penyelidik China. Sebagai pemilik data, saintis mempunyai hak untuk meminta penyingkirannya tanpa perlu memberi alasan.

Sebagai contoh, Bloom berkata jika Institut Virologi Wuhan mengeluarkan seluruh pangkalan data coronavirus kelawarnya, ia akan membantu menyelesaikan persoalan sama ada salah satu makmalnya adalah sumbernya.

Tanpa maklumat itu, beliau berkata siasatan itu tidak boleh diselesaikan secara saintifik. “Ini soalan penting untuk memahami asal usul wabak itu,” kata Bloom. “Dan orang ramai ingin penjelasan yang lebih saintifik.”

Awal bulan ini, Bloom dan 17 saintis lain menandatangani surat meminta China mengeluarkan data penjujukan daripada sampel yang dikumpul di pasaran.

Tidak kira sama ada virus itu disebarkan oleh haiwan atau melalui makmal, Rosemary McFarlane, penolong profesor dalam kesihatan awam di Universiti Canberra, berkata banyak yang boleh dilakukan untuk menahan risiko wabak seterusnya.

Ini kerana kedua-dua senario menunjukkan masalah yang berpanjangan tentang cara manusia mengendalikan haiwan liar. Menjaga mereka dalam jarak dekat dalam perdagangan dan transit telah menambahkan kemungkinan virus melompat antara haiwan dan manusia.

“Kita boleh terus memperdebatkan asal usul wabak ini, tetapi kita perlu memahami apa risikonya sekarang, kerana virus itu merebak di kalangan orang yang mempunyai akses rendah kepada vaksinasi, dan di kalangan mereka yang berdekatan dengan haiwan. Semua ini memberi peluang untuk evolusi virus selanjutnya,” kata McFarlane. Pandemik ini “adalah panggilan bangun untuk kemungkinan risiko masa depan”.

We wish to thank the author of this post for this amazing content

COVID-19: Pencarian tanpa henti untuk asal usul virus


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/