COVID melantun semula: Tindak balas imun mungkin dihidupkan semula dengan pembersihan sisa virus

Besarkan / Sekotak Paxlovid, ubat antivirus Pfizer.

Pil antivirus Pfizer Paxlovid adalah antara alat yang paling berharga untuk memalu COVID-19; ia boleh mengurangkan risiko relatif kemasukan ke hospital dan kematian sebanyak 89 peratus pada pesakit yang tidak diberi vaksin yang berisiko tinggi mendapat penyakit yang teruk. Tetapi, memandangkan penggunaan ubat mudah itu telah berkembang di AS, begitu juga laporan yang merisaukan tentang kes pemulihan—orang yang mengambil pil pada awal jangkitan mereka, mula berasa lebih baik, malah diuji negatif tetapi kemudiannya kembali mengalami gejala dan diuji positif semula hari kemudian.

Ia masih tidak jelas betapa biasa fenomena itu, tetapi ia pasti berlaku dalam beberapa bahagian pesakit yang dirawat Paxlovid. Pada bulan Mei, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit juga mengeluarkan aler kesihatant atas laporan lantunan semula.

Tetapi, di tengah-tengah peningkatan kesedaran, ia juga menjadi jelas bahawa pesakit yang belum dirawat dengan Paxlovid juga boleh pulih. Malah, dalam ujian klinikal Pfizer terhadap Paxlovid, penyelidik menyatakan bahawa kira-kira 1 peratus hingga 2 peratus daripada kedua-dua kumpulan rawatan dan plasebo mengalami pemulihan.

Bersama-sama, ini telah menimbulkan pelbagai persoalan: Adakah pemulihan itu mencetuskan semula jangkitan? Adakah orang masih berjangkit? Adakah mereka perlu menyambung semula pengasingan? Adakah mereka lagi berisiko mendapat penyakit yang teruk? Adakah sistem imun mereka gagal memberikan tindak balas yang berkesan? Adakah virus bermutasi untuk menjadi tahan terhadap Paxlovid? Adakah omicron menyebabkan lebih banyak lantunan daripada varian sebelumnya?

Setakat ini, terdapat data yang terhad dan kebanyakannya hanya laporan anekdot. Tetapi kajian pracetak kecil baharu yang diketuai oleh penyelidik di Institut Kesihatan Nasional menawarkan beberapa berita yang menggalakkan tentang pemulihan COVID. Kajian itu, yang merangkumi data mengenai tujuh pesakit yang pulih-enam daripadanya telah dirawat dengan Paxlovid dan seorang yang tidak-menemui bukti mutasi tahan Paxlovid, replikasi virus menjadi liar, atau tindak balas imun yang goyah.

Tindak balas imun yang utuh

Sebaliknya, tinjauan terperinci pada tindak balas imun mereka mendapati bahawa lantunan semula dikaitkan dengan lonjakan dalam antibodi dan tindak balas imun selular khusus terhadap SARS-CoV-2. Pada masa yang sama, lantunan diiringi oleh aliran menurun dalam penanda tindak balas imun semula jadi (tidak spesifik), serta tahap bit nukleokapsid SARS-CoV-2 dalam darah.

Bersama-sama, penemuan mencadangkan bahawa lantunan mungkin sebahagiannya disebabkan oleh tindak balas imun yang menyala semula kerana badan berfungsi untuk membersihkan serpihan selular dan sisa virus daripada jangkitan yang disekat dengan cepat. Atau, seperti yang dikatakan oleh pengarang: “gejala pantulan mungkin sebenarnya sebahagiannya didorong oleh tindak balas imun yang muncul terhadap antigen virus sisa yang mungkin hilang daripada sel yang dijangkiti yang mati akibat sitotoksisiti dan pembaikan tisu di seluruh saluran pernafasan.”

Sebagai sokongan lanjut mengenai perkara ini, pengarang-yang diketuai bersama oleh pakar penyakit berjangkit Brian Epling dan Joe Rocco-mengambil perhatian bahawa sementara tiga daripada empat kawalan mempunyai virus hidup yang boleh dipulihkan semasa jangkitan akut mereka, hanya satu daripada tujuh pesakit yang pulih mengalami hidup. virus pada masa pemulihan mereka. Dan seorang pesakit itu juga mengalami penindasan imun yang mendasari, yang mungkin menjelaskan penemuan itu. Selanjutnya, tiada seorang pun daripada pesakit yang pulih mengalami penyakit yang teruk.

Kajian ini, sekali lagi, sangat kecil dan mungkin tidak boleh digeneralisasikan kepada semua kes pemulihan. Penulis menyeru untuk kajian pemulihan dengan kohort yang lebih besar. Tetapi beberapa elemen penemuan telah disandarkan. Sebagai contoh, kajian lain juga telah gagal mengenal pasti mutasi tahan Paxlovid. Dan pada hari Selasa, CDC menerbitkan kajian lebih daripada 5,000 pesakit yang dirawat Paxlovidmendapati bahawa kurang daripada 1 peratus pesakit mempunyai lawatan kecemasan atau kemasukan ke hospital dalam tempoh pemulihan 5 hingga 15 selepas rawatan.

Buat masa ini, penyelidik NIH mendapati penemuan baharu mereka “menggalakkan.” Seperti yang ditulis oleh Epling dalam a tweet pada hari Selasa” penemuan menunjukkan bahawa “tindak balas imun yang sesuai sedang berkembang, jadi lantunan semula tidak disebabkan oleh orang yang tidak mengalami tindak balas imun terhadap COVID semasa menggunakan Paxlovid.”We wish to say thanks to the writer of this post for this amazing web content

COVID melantun semula: Tindak balas imun mungkin dihidupkan semula dengan pembersihan sisa virus


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/