COVID melonjak lagi. Mengapa Kawasan Teluk tidak melaksanakan mandat.

Di tengah-tengah a lonjakan dalam COVID-19 kes, pegawai kesihatan daerah di seluruh San Francisco kawasan Teluk dikeluarkan satu kenyataan hari Jumaatmengesyorkan agar orang ramai mengambil langkah berjaga-jaga termasuk memakai topeng di tempat awam dalaman, menguji dan mengikuti vaksinasi.

Pegawai kesihatan mengeluarkan syor yang bertentangan dengan mandat (seperti yang telah mereka lakukan dalam lonjakan yang lalu) kerana walaupun kes semakin meningkat, kemasukan ke hospital kekal rendah. Wilayah ini dilindungi dengan baik daripada penyakit serius dan kematian akibat imuniti daripada vaksinasi dan jangkitan lampau, lebih daripada sebelum kemunculan varian omicron.

“Saya rasa kami menyedari bahawa ada sesuatu di antara mandat dan dunia di mana tiada siapa yang menutup muka mereka,” Pegawai Kesihatan Daerah Marin Dr. Matt Willis memberitahu SFGATE mengenai panduan itu. “Harapan kami ialah kami dapat mencapai jalan tengah di mana orang ramai dapat mengenali nilai penutup muka. Kawasan Teluk jelas melihat lonjakan dalam aktiviti COVID, dan orang ramai perlu menyedarinya dan mengambil kira perkara itu apabila mereka keluar dan bersiar-siar, dan topeng adalah cara yang membantu untuk mencegah jangkitan.”

“Orang yang berisiko tinggi menghidap penyakit yang teruk, atau yang berhubung rapat dengan seseorang yang berisiko tinggi harus berhati-hati terutamanya ketika kita melalui kes-kes semasa ini,” Pegawai Kesihatan San Francisco Dr. Susan Philip berkata dalam satu kenyataan berita .


Pengesyoran itu telah disahkan oleh semua daerah di San Francisco Bay Area kecuali Solano.

Willis berkata, orang ramai yang ingin mengelak jangkitan perlu memakai topeng berkualiti tinggi seperti N95 dan KN95 berbanding kain penutup muka.

“Penduduk kami yang berisiko tinggi untuk jangkitan serius harus tahu jika mereka pergi ke tempat awam sekarang, terdapat kemungkinan tinggi seseorang di dalam bilik itu dijangkiti,” kata Willis.

Kes COVID-19 telah meningkat di California sejak awal April, dan kawasan Teluk San Francisco yang lebih besar pelaporan lebih banyak kes baharu setiap hari berbanding kebanyakan kawasan lain di negeri ini. Purata tujuh hari San Francisco berubah daripada 79 kes baharu sehari pada 13 Mac kepada 343 kes baharu sehari pada 5 Mei. Pada puncak Januari, bandar itu melaporkan purata 2,377 kes sehari.

Willis menyatakan bahawa bilangan kes lebih tinggi daripada yang dilaporkan kerana begitu ramai orang menggunakan ujian di rumah.

“Saya menganggarkan sekurang-kurangnya separuh daripada kes itu tidak dapat dikesan sekarang,” katanya. “Ia ada di mana-mana.”

Sehingga 9 Mei, terdapat 61 pesakit COVID-19 dalam rawatan akut dan intensif di San Francisco berbanding 286 orang pada puncak Januari. “Di San Francisco, kemasukan ke hospital meningkat tetapi kekal rendah berbanding lonjakan sebelumnya dan berada dalam kapasiti sistem hospital,” kata jabatan kesihatan awam bandar itu dalam satu kenyataan. Kemunculan varian omicron telah menyebabkan hospital mengenali isu tersebut daripada “positif sampingan,” di mana bilangan kemasukan ke hospital terlebih kira disebabkan oleh pesakit di hospital atas sebab lain yang diuji positif untuk COVID-19 dan dikira sebagai pesakit COVID-19.

Subvarian Omicron — terutamanya BA.2.12.1 baharu — mendorong peningkatan dalam kes. Walaupun Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS telah menyatakan data awal mencadangkan bahawa BA.2.12.1 tidak menyebabkan penyakit yang lebih serius, ia lebih mudah berjangkit berbanding pendahulunya.

“BA.2.12.1 dianggap 25% lebih mudah ditularkan daripada BA.2, yang dengan sendirinya 30% hingga 80% lebih mudah ditularkan daripada BA.1, yang dengan sendirinya 200% lebih mudah ditularkan daripada delta,” pakar penyakit berjangkit UCSF Dr. Peter Chin-Hong memberitahu SFGATE untuk cerita yang diterbitkan awal minggu ini tentang mengapa kes meningkat di Kawasan Teluk.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this awesome material

COVID melonjak lagi. Mengapa Kawasan Teluk tidak melaksanakan mandat.


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/