Covid mungkin mencetuskan diabetes pada kanak-kanak

Leah Wyckoff, ibu yang tinggal di rumah kepada empat orang anak dari West Chester, Ohio, tahu ada sesuatu yang tidak kena dengan 8 anaknya.anak lelaki Sam yang berusia setahun apabila anak perempuannya—umur 7, 10, dan 11—memakluminya bahawa wajahnya kelihatan menakutkan.

Dia telah sakit selama kira-kira sehari dan kerap muntah; pakar kanak-kanak telah memberitahunya terdapat pepijat perut yang berlaku. Wyckoff fikir dia mungkin hanya mengalami dehidrasi. Tetapi apabila dia pergi melihatnya, dia terkejut. Dia mempunyai lingkaran hitam di bawah matanya, dan mulutnya sangat kering bibirnya terus melekat pada gusinya. “Dia kelihatan seperti kehilangan 10 paun dalam masa yang sama. Saya fikir dia hilang di depan mata saya, “katanya.

Perjalanan ke bilik kecemasan menjelaskan apa yang berlaku. Sam mengalami ketoasidosis diabetik yang teruk (DKA), keadaan yang mengancam nyawa di mana badan tidak dapat menggunakan gula untuk tenaga, dan mula memecahkan lemak dengan kadar yang terlalu pantas, menyebabkan darah menjadi berasid. Dia telah kehilangan 15% daripada berat badannya, dan cepat merosot.

“Kami fikir anak anda menghidap diabetes Jenis 1,” kata doktor kepada Wyckoff dan suaminya. Ini mengejutkan, kerana dia tidak mempunyai sebarang gejala permulaan klasik seperti kencing berlebihan atau dahaga, tetapi diagnosisnya jelas. Sam dimasukkan ke unit rawatan rapi untuk distabilkan—dan dimasukkan ke dalam pengasingan.

Di hospital, dia juga pernah diuji positif untuk covid.

Dua perkara itu mungkin kebetulan, kata doktor kepada Wyckoff. Atau mereka mungkin tidak. “Mereka menjelaskan di hospital bahawa kemungkinan besar sesuatu dalam solek genetiknya bermakna dia lebih cenderung untuk mengembangkan Jenis 1. [diabetes] dan covid adalah yang membawa permulaan,” katanya. “Mereka berkata terdapat beberapa virus berbeza yang boleh membawa permulaan dan covid kebetulan menjadi salah satu daripadanya.”

Sam Wyckoff bukan satu-satunya anak untuk didiagnosis Diabetes jenis 1 pada masa yang sama sebagai, atau tidak lama selepas itu, covid. Malah, diabetes jenis 1 berkemungkinan sehingga 77% lebih tinggi pada kanak-kanak yang pernah dijangkiti covid, menurut beberapa kajian awal.

Covid sebagai kemungkinan pencetus diabetes Jenis 1

Peningkatan diagnosis diabetes secara kebetulan dengan covid-19 telah didaftarkan oleh beberapa kajian. Kajian yang dilakukan oleh Universiti CaliforniaSan Diego, mendapati bahawa dari Mac 2020 dan Mac 2021, 57% lebih kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan diagnosis diabetes Jenis 1 daripada yang dijangkakan berdasarkan data dari tahun-tahun sebelumnya. Analisis data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS, mendapati peningkatan risikoantara 31% hingga 166% lebih tinggi, bergantung pada badan data yang dianalisisdiagnosis diabetes jenis 1 pada pesakit bawah 18, 30 hari selepas jangkitan covid. Di Jerman, diagnosis baru daripada diabetes jenis 1 pada kanak-kanak dan remaja meningkat dengan ketara pada 2020 dan 2021, dan kajian dari Norway dan Finland telah mencapai penemuan yang sama.

Kebanyakan penyelidikan ini dilakukan melalui analisis data nombor kemasukan ke hospital dan diagnosis, dan jauh daripada mewujudkan sebarang kaitan penyebab antara covid dan diabetes. Banyak perkara boleh menjelaskan nombor, kata Sharon Saydah, seorang saintis kanan di CDC yang mengusahakan kajian diabetes. Boleh jadi covid mencetuskan tindak balas autoimun yang membawa kepada diabetes; mungkin kanak-kanak yang terdedah kepada diabetes mempunyai kes covid yang lebih teruk, dan didiagnosis dengan diabetes hanya selepas; atau ibu bapa mungkin lebih berwaspada dengan anak-anak yang mempunyai covid, dan lebih cepat mengenali tanda-tanda diabetes.

Anak-anak Wyckoff yang lain telah diuji untuk empat autoantibodi yang dikaitkan dengan diabetes Jenis 1. Anak perempuan sulungnya, Audrey, positif untuk mereka semua, dan walaupun dia belum menghidap diabetes sepenuhnya, dia pasti akan menghidapinya, menjadikan mereka salah satu daripada keluarga yang jarang berlaku di mana lebih daripada seorang ahli mempunyai Jenis 1 kencing manis. Ini menunjukkan sifat rumit penyakit autoimun, dan peranan yang mungkin dimainkan oleh virus yang tidak berkaitan dalam mencetuskan permulaannya. Virus Epstein-Barr dipercayai menjadi pencetus kemungkinan keadaan autoimun seperti lupus dan multiple sclerosis, dan walaupun selesema telah dikaitkan dengan permulaan diabetes jenis 1.

Walau apa pun puncanya, kata Saydah, kaitan antara covid dan diabetes adalah cukup penting untuk menuntut penyelidikan lanjut untuk memahami apa yang berlaku, dan mengapa.

Bagaimanakah diabetes berfungsi?

Diabetes ialah penyakit di mana badan tidak menghasilkan hormon insulin, atau tidak bertindak balas terhadapnya dengan sewajarnya. Ini mengakibatkan kegagalan untuk menyerap dan menggunakan karbohidrat sebagai tenaga, dan dalam tahap glukosa yang tinggi dalam darah. Terdapat dua jenis diabetes. Jenis 1 adalah keadaan di mana pankreas tidak mempunyai keupayaan untuk menghasilkan insulin yang mencukupi untuk metabolisme gula. Ia jarang berlaku dan kronik, diuruskan melalui pentadbiran daripada insulin sintetik. Ia banyak didiagnosis pada zaman kanak-kanak, dan menyumbang hampir semua diagnosis diabetes pada kanak-kanak di bawah umur. 10. Diabetes jenis 1 ialah penyakit autoimun khusus organ, di mana autoantibodi menyerang sel beta pankreas, menghalang keupayaan mereka untuk menghasilkan insulin.

Diabetes jenis 2 berlaku apabila badan tidak bertindak balas dengan betul kepada insulin. Ia adalah keadaan metabolik yang biasanya dikaitkan dengan gaya hidup dan diet, dan ia biasanya didiagnosis semasa atau selepas remaja. Ia sangat biasa—dianggarkan 10% rakyat Amerika menghidap diabetes Jenis 2, dan satu daripada tiga mempunyai pra-diabetes. Permulaan diabetes Jenis 2 biasanya lebih perlahan daripada jenis 1, dan insulin tidak selalu diperlukan kerana sesetengah kes boleh diuruskan dengan perubahan diet dan gaya hidup. Dalam kebanyakan kes, diabetes Jenis 1 didiagnosis pada usia 10 tahun, manakala diabetes onset dewasa hampir secara eksklusif Jenis 2. Pada masa remaja, mendiagnosis sama ada diabetes jenis 1 atau 2 boleh menjadi lebih mencabar.

Kajian telah menunjukkan peningkatan diabetes jenis 2 berkaitan dengan covid juga. Kajian oleh Hospital Kanak-kanak Colorado mendapati peningkatan dramatik dalam permulaan belia (bawah 21 tahun), diabetes Jenis 2 pada tahun 2020, kira-kira dua kali ganda bilangan yang biasa mereka lihat. Kajian semula data yang lebih luas daripada 24 kemudahan mengesahkannya: di sana adalah peningkatan sebanyak 77%. dalam kes diabetes jenis 2 di kalangan belia (8- hingga 21 tahun) semasa tahun pertama pandemik.

Diabetes boleh menjadi akibat covid yang panjang

Walaupun peningkatan dalam diagnosis diabetes Jenis 2 mungkin didorong oleh faktor gaya hidup—hasil daripada gaya hidup yang lebih tidak aktif semasa sekatan atau diet yang lebih teruk—peningkatan diabetes Jenis 1 menunjukkan covid mungkin mencetuskan tindak balas autoimun. “Ia mungkin disebabkan oleh kesan daripada [covid] jangkitan secara langsung pada sistem organ yang terlibat dalam risiko diabetes. Mungkin covid membawa kepada diabetes melalui, katakanlah, serangan langsung pada sel pankreas,” kata Saydah.

“Diabetes jenis 1 dianggap sebagai penyakit autoimun dan jangkitan terdahulu boleh mencetuskannya, jadi kami tidak semestinya terkejut bahawa ia akan meningkat berikutan covid,” kata, seorang profesor perubatan di Case Western Reserve University dan pengarang bersama kajian data kesihatan elektronik yang mendapati peningkatan penyakit hampir 80% dalam kalangan kanak-kanak di bawah 10 tahun yang menghidap covid. “Bagaimanapun, ia meningkat lebih tinggi daripada jangkitan pernafasan lain – jelas sekali, covid mempunyai beberapa jenis persatuan.”

Hubungan antara covid dan diabetes Jenis 1 mungkin ditemui dalam tindak balas autoimun. (Dengan ketiadaan data mengenai jenis diabetes, Pasukan penyelidik Davis memilih umur kanak-kanak sebagai proksi yang tidak sempurna, tetapi berfungsi untuk jenis diabetes, kerana kebanyakan diagnosis sebelum 10 tahun adalah Jenis 1.) “Terdapat banyak laporan tentang peningkatan antibodi autoimun pada pesakit yang menghidap covid, dan memandangkan diabetes Jenis1 dianggap sebagai penyakit autoimun, kami fikir ini mungkin memberikan faktor risiko,” kata Davis.

Dalam satu cara, diabetes mungkin termasuk dalam senarai akibat jangka panjang covid yang masih berkembang. Antibodi autoimun telah ditemui dalam pesakit covid lamasebagai contoh, walaupun serangan terhadap sel beta pankreas (dan akibat diabetes) amat membimbangkan kerana ia tidak menjana semula diri seperti kebanyakan sel badan yang lain.

Apa yang ibu bapa boleh buat?

“Ini boleh menjadi isu besar dan ia boleh menjadi masalah kesihatan yang memacu apabila wabak itu berterusan,” kata Davis, sambil menambah bahawa terdapat banyak aspek baharu ekor panjang covid yang kita masih bergelut untuk memahami.

Dalam kes ini, kajian susulan diperlukan untuk mengetahui sama ada terdapat, sebenarnya, penyebab hubungan antara covid dan diabetes Jenis 1, dan cara ia berfungsi—walaupun mungkin mengambil masa sebelum soalan tersebut dijawab. “Itu adalah kajian yang sangat sukar dan memerlukan komitmen jangka panjang dari pihak doktor yang menyiasat dan di pihak keluarga,” kata Davis. Cabaran lain, kata Saydah, ialah mencari kumpulan kawalan yang baik, kerana diabetes Jenis 1 adalah keadaan yang jarang berlaku, dan sukar untuk meramalkan apa yang kanak-kanak akan mengalaminya, dan kemudian membandingkan keadaan mereka dengan kanak-kanak yang mempunyai mempunyai covid.

Walaupun saintis terus menyiasat pautan itu, ibu bapa dan penjaga boleh mengambil tindakan, bermula dengan memberi vaksin kepada kanak-kanak untuk melindungi mereka daripada akibat paling teruk covid termasuk, berpotensi, diabetes. “Adalah lebih baik untuk mencegah penyakit dan segala yang datang selepas itu […] Vaksinasi berfungsi dengan baik,” kata Davis. “Saya boleh memberitahu anda bahawa cucu saya semuanya telah diberi vaksin.” Sam Wyckoff berada di antara dua dos vaksinnya apabila dia mendapat covid, dan kemungkinan besar dia tidak akan dijangkiti sekiranya dia menamatkan kursus itu. Namun setakat ini, pengambilan vaksin covid dalam kalangan kanak-kanak adalah teruk: Lebih daripada 30% kanak-kanak berumur antara 5 dan 11 tahun diberi vaksin, dan kurang daripada 10% kanak-kanak di bawah umur 5 tahun telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.

Selanjutnya, ibu bapa harus memantau anak-anak mereka, dan berhati-hati terutamanya dalam minggu dan bulan selepas mereka dijangkiti covid, walaupun telah diberi vaksin. Rasa dahaga yang meningkat dan kerap membuang air kecil, penurunan berat badan dan keletihan yang melampau boleh menjadi tanda diabetes, dan diagnosis awal membantu mengelakkan risiko DKA, yang boleh membawa maut. “Ibu bapa kepada kanak-kanak yang menghidap covid harus sedar tentang tanda dan gejala diabetes yang berbeza, supaya mereka dapat memastikan mereka mendapat penjagaan yang mereka perlukan,” kata Saydah.

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding content

Covid mungkin mencetuskan diabetes pada kanak-kanak


Visit our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/