Dadah ketagihan menunjukkan janji mengangkat kabus otak COVID yang panjang, keletihan

CHICAGO, 18 Okt (Reuters) – Lauren Nichols, pakar logistik berusia 34 tahun untuk Jabatan Pengangkutan AS di Boston, mengalami masalah pemikiran dan tumpuan, keletihan, sawan, sakit kepala dan sakit sejak jangkitan COVID-19. pada musim bunga tahun 2020.

Jun lalu, doktornya mencadangkan dos rendah naltrexone, ubat generik yang biasanya digunakan untuk merawat ketagihan alkohol dan opioid.

Selepas lebih daripada dua tahun hidup dalam “awan yang tebal dan berkabus,” dia berkata, “Saya sebenarnya boleh berfikir dengan jelas.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Penyelidik yang mengejar penawar COVID yang lama tidak sabar-sabar untuk mengetahui sama ada ubat itu boleh menawarkan manfaat yang sama kepada berjuta-juta yang menderita sakit, keletihan dan kabus otak beberapa bulan selepas jangkitan coronavirus.

Ubat ini telah digunakan dengan sedikit kejayaan untuk merawat kompleks yang serupa, sindrom pasca-jangkitan yang ditandai dengan defisit kognitif dan keletihan yang luar biasa yang dipanggil myalgic encephalomyelitis/sindrom keletihan kronik (ME/CFS).

Berdasarkan penggunaannya dalam ME/CFS dan segelintir kajian perintis COVID yang panjang, kini terdapat sekurang-kurangnya empat ujian klinikal yang dirancang untuk menguji naltrexone dalam ratusan pesakit dengan COVID yang lama, menurut tinjauan Reuters Clinicaltrials.gov dan temu bual dengan 12 ME/CFS dan penyelidik COVID yang lama.

Ia juga berada dalam senarai pendek rawatan yang akan diuji dalam Inisiatif PEMULIHAN $1 bilion Institut Kesihatan Nasional AS, yang bertujuan untuk mendedahkan punca asas dan mencari rawatan untuk COVID yang berpanjangan, penasihat perbicaraan memberitahu Reuters.

Tidak seperti rawatan yang bertujuan untuk menangani gejala tertentu yang disebabkan oleh kerosakan COVID pada organ, seperti paru-paru, naltrexone (LDN) dos rendah mungkin membalikkan beberapa gejala memandu patologi yang mendasari, kata mereka.

Naltrexone mempunyai ciri anti-radang dan telah digunakan pada dos yang rendah selama bertahun-tahun untuk merawat keadaan seperti fibromyalgia, penyakit Crohn dan multiple sclerosis, kata Dr Jarred Younger, pengarah Neuro-inflammation, Pain and Fatigue Laboratory di Universiti Alabama di Birmingham.

Pada 50 miligram – 10 kali ganda dos rendah – naltrexone diluluskan untuk merawat ketagihan opioid dan alkohol. Beberapa pengeluar generik menjual pil 50mg, tetapi naltrexone dos rendah mesti dibeli melalui farmasi pengkompaunan.

Younger, pengarang kajian saintifik ubat sebagai novel anti-radang, pada September menyerahkan permohonan geran untuk mengkaji LDN untuk COVID yang lama. “Ia sepatutnya berada di bahagian atas senarai semua orang untuk ujian klinikal,” katanya.

Namun, ubat itu tidak mungkin membantu semua pesakit yang menghidap COVID yang lama, koleksi kira-kira 200 simptom yang terdiri daripada sakit dan jantung berdebar-debar kepada insomnia dan gangguan kognitif. Satu kajian ME/CFS 218 pesakit mendapati 74% mengalami peningkatan dalam tidur, mengurangkan kesakitan dan gangguan neurologi.

“Ia bukan ubat penawar, ” kata Jaime Seltzer, seorang penyelidik Stanford dan ketua jangkauan saintifik untuk kumpulan advokasi MEAction. “Orang-orang ini tidak disembuhkan, tetapi mereka telah dibantu.”

‘MANUSIA LAGI’ Dr. Jack Lambert, pakar penyakit berjangkit di Universiti College Dublin School of Medicine, telah menggunakan LDN untuk merawat kesakitan dan keletihan yang berkaitan dengan penyakit Lyme kronik.

Semasa pandemik, Lambert mengesyorkan LDN kepada rakan sekerja yang merawat pesakit yang mengalami gejala berlarutan selepas serangan COVID.

Ia berfungsi dengan baik sehingga dia menjalankan kajian rintis di kalangan 38 pesakit COVID yang lama. Mereka melaporkan peningkatan dalam tenaga, kesakitan, tumpuan, insomnia dan pemulihan keseluruhan daripada COVID-19 selepas dua bulan, menurut penemuan yang diterbitkan pada bulan Julai.

Lambert, yang merancang percubaan yang lebih besar untuk mengesahkan keputusan tersebut, berkata dia percaya LDN boleh membaiki kerosakan penyakit itu daripada menutupi simptomnya.

Percubaan LDN lain yang dirancang termasuk satu oleh Universiti British Columbia di Vancouver dan kajian rintis oleh Ann Arbor, syarikat permulaan AgelessRx yang berpangkalan di Michigan. Kajian terhadap 36 sukarelawan itu sepatutnya mendapat keputusan menjelang akhir tahun, kata pengasas bersama syarikat Sajad Zalzala.

Para saintis masih berusaha untuk menerangkan mekanisme bagaimana LDN mungkin berfungsi.

Eksperimen oleh Dr. Sonya Marshall-Gradisnik dari Pusat Kebangsaan untuk Neuroimunologi dan Penyakit Muncul di Australia mencadangkan ME/CFS dan gejala COVID yang lama timbul daripada pengurangan ketara dalam fungsi sel pembunuh semulajadi dalam sistem imun. Dalam eksperimen makmal, LDN mungkin telah membantu memulihkan fungsi normalnya, satu teori yang masih mesti disahkan.

Yang lain percaya jangkitan mencetuskan sel imun dalam sistem saraf pusat yang dipanggil microglia untuk menghasilkan sitokin, molekul keradangan yang menyebabkan keletihan dan gejala lain yang dikaitkan dengan ME/CFS dan COVID yang lama. Younger percaya naltrexone menenangkan sel imun yang hipersensitif ini.

Dr. Zach Porterfield, pakar virologi di Universiti Kentucky yang mempengerusikan bersama pasukan petugas RECOVER yang melihat persamaan dengan sindrom pasca berjangkit lain, berkata ia telah mengesyorkan LDN dimasukkan dalam ujian rawatan RECOVER.

Terapi lain yang sedang dipertimbangkan, kata sumber, adalah antivirus, seperti Pfizer Inc (PFE.N) Paxlovid, agen anti pembekuan, steroid dan suplemen pemakanan. Pegawai RECOVER berkata mereka telah menerima berpuluh-puluh cadangan dan tidak dapat mengulas mengenai ubat mana yang akan diuji sehingga percubaan dimuktamadkan.

Dr. Hector Bonilla, pengarah bersama Klinik COVID-19 Pasca Akut Stanford dan penasihat RECOVER, telah menggunakan LDN dalam 500 pesakit ME/CFS, dengan kira-kira separuh melaporkan manfaat.

Beliau mengkaji LDN dalam 18 pesakit COVID yang lama, dengan 11 menunjukkan peningkatan, dan berkata beliau percaya ujian rasmi yang lebih besar boleh menentukan sama ada LDN menawarkan manfaat sebenar.

Nichols, seorang penasihat pesakit untuk PULIH, “teruja” apabila dia mengetahui LDN sedang dipertimbangkan untuk ujian yang dibiayai oleh kerajaan.

Walaupun LDN belum menyelesaikan semua masalahnya yang berkaitan dengan COVID, Nichols kini boleh bekerja sepanjang hari tanpa rehat dan menjalani kehidupan sosial di rumah.

“Ia membuatkan saya berasa seperti manusia semula.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Julie Steenhuysen di Chicago; Penyuntingan oleh Caroline Humer dan Bill Berkrot

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Dadah ketagihan menunjukkan janji mengangkat kabus otak COVID yang panjang, keletihan


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/