Dalam trend TikTok yang mendatangkan ‘malapetaka’

Trend TikTok yang mempromosikan penggunaan ubat penting di luar label telah mencetuskan kekurangan di seluruh negara dan mencipta “malapetaka” bagi orang yang paling memerlukannya.

Penghidap diabetes jenis 2 masih tidak menggunakan ubat penting mereka kerana trend TikTok yang mempromosikan penggunaan luar labelnya kerana penyelesaian penurunan berat badan yang ajaib terus berkembang.

Australia telah dilanda kekurangan Ozempic (semaglutide) di seluruh negara, ubat suntikan seminggu sekali yang hanya diluluskan untuk penghidap diabetes jenis 2 bersempena dengan diet dan senaman.

Tetapi GP dan profesional kesihatan telah memberi preskripsi ubat di luar label kepada beribu-ribu calon yang ingin menurunkan berat badan di seluruh negara.

Mereka ini telah mendokumentasikan kejayaan mereka di TikTok dengan hashtag seperti #ozempicjourney.

“Dalam tiga minggu saya menurunkan saiz pakaian penuh tanpa cuba berdiet,” kata seorang.

“Saya turun 25kg dalam 4 bulan. Dan kini terdapat kekurangan negara,” kata seorang lagi.

Sebagai tindak balas kepada seseorang yang bertanya bagaimana Ozempic ditetapkan untuk penurunan berat badan sedangkan ia hanya diluluskan untuk diabetes jenis 2, seorang pengulas berkata “penggunaan utama adalah untuk pesakit kencing manis untuk subsidi tetapi digunakan di luar label untuk penurunan berat badan. Doktor boleh menetapkannya. Saya tidak mempunyai masalah untuk mendapatkannya dan saya tidak menghidap diabetes”.

Dua minggu lalu Pentadbiran Barangan Terapeutik mengeluarkan kenyataan bersama yang kukuh mengenai kekurangan Ozempic, memberitahu profesional kesihatan untuk hanya menetapkan dan mengeluarkannya untuk kegunaan yang diluluskan.

Kenyataan itu, yang dibuat bersama sembilan badan kesihatan lain termasuk Persatuan Perubatan Australia, berkata penjagaan penting dan berterusan penghidap diabetes jenis 2 perlu diutamakan.

Ia memberi amaran kepada individu yang tidak menghidap diabetes jenis 2 bahawa terdapat preskripsi Ozempic mungkin tidak diisi.

Pengilang, syarikat farmaseutikal Denmark Novo Nordisk, telah menyatakan terdapat bekalan yang mencukupi untuk kegunaan Ozempic yang diluluskan, tetapi “preskripsi penting baru-baru ini” untuk “pengurusan obesiti” telah menyebabkan kekurangan.

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 telah dinasihatkan untuk kekal dengan farmasi biasa mereka dan mengisi skrip mereka “seawal mungkin”.

Ashleigh Rae, yang menghidap diabetes jenis 2, memberitahu NCA NewsWire awal bulan ini bahawa tidak dapat mengakses Ozempic telah “menimbulkan malapetaka” pada tubuhnya selepas ahli farmasi yang dia pergi sejak dia masih kecil tidak lagi mengalaminya.

“Oleh kerana Ozempic mengubah cara anda mencerna makanan, apabila anda tiba-tiba menarik diri daripadanya, badan anda perlu kembali kepada keadaan sebelum ini,” katanya.

“Tanpanya gula darah anda menjadi agak gila, ini bermakna selebihnya diabetes anda boleh menjadi sangat sukar untuk diuruskan.

“Saya beralih daripada mempunyai pesanan ahli farmasi saya di Ozempic kerana ia sangat baharu dan tiada siapa yang menggunakannya hingga tiba-tiba tiada stok di mana-mana sahaja di Australia dalam masa satu skrip.”

Tetapi dia menjelaskan kekecewaannya terhadap GP kerana menetapkannya di luar label.

“Sungguh mengecewakan apabila kami mendengar cerita tentang orang yang menggunakannya untuk menurunkan berat badan hanya beberapa kilo,” kata Cik Rae.

“Mengambilnya kerana anda ingin menurunkan sedikit berat badan seperti beberapa kilo berbanding orang yang benar-benar memerlukannya untuk masalah berat badan yang serius dan diabetes adalah sangat berbeza.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding web content

Dalam trend TikTok yang mendatangkan ‘malapetaka’


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/