Dapur gas boleh membocorkan bahan kimia yang dikaitkan dengan kanser, semakin banyak bukti menunjukkan

Dapur dan ketuhar gas asli boleh membocorkan bahan kimia berbahaya di dalam rumah walaupun ia tidak digunakan.

Kira-kira 47 juta isi rumah AS menggunakan peralatan sedemikian, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga persekutuan.

A belajar diterbitkan Khamis dalam jurnal Sains dan Teknologi Alam Sekitar menemui sekurang-kurangnya 12 bahan pencemar udara berbahaya yang dikeluarkan dari dapur gas di California, termasuk benzena – bahan kimia yang diketahui menyebabkan kanser pada sesetengah orang dengan pendedahan jangka panjang.

Para penyelidik di sebalik kajian itu – kumpulan dari institut penyelidikan tenaga bukan untung PSE Healthy Energy – mengambil sampel gas dari 159 dapur kediaman di 16 daerah di seluruh California. Mereka mendapati benzena dalam 99% sampel.

Mereka juga mengira pendedahan benzena isi rumah berdasarkan saiz dapur, tahap pengudaraan bilik, berapa banyak bahan kimia yang ada dan sama ada dapur bocor apabila ia dimatikan. Keputusan menunjukkan bahawa dapur yang paling bocor mendedahkan orang kepada kepekatan dalaman benzena sehingga tujuh kali ganda tahap pendedahan selamat yang ditetapkan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar California.

Dari masa ke masa, pendedahan sedemikian mungkin meningkatkan risiko gangguan darah atau masalah pembiakan seseorang, walaupun saintis masih belajar tentang cara benzena menjejaskan kesihatan.

Bahan kimia itu lebih konklusif dikaitkan dengan leukemia, pelbagai myeloma dan limfoma bukan Hodgkin. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah berkata ada tiada tahap pendedahan benzena yang selamat apabila ia berkaitan dengan risiko kanser.

Tetapi benzena bukan satu-satunya bahan kimia yang membimbangkan yang berasal dari dapur, dan pelepasannya tidak terhad kepada California. Beberapa dekad penyelidikan telah mencadangkan bahawa dapur gas adalah sumber pencemaran udara dalaman.

“Di mana-mana sahaja gas asli dibocorkan, bahan pencemar udara berbahaya juga mungkin dikeluarkan,” kata pengarang bersama kajian baharu itu, Kelsey Bilsback, seorang saintis kanan di PSE Healthy Energy, dalam satu panggilan media.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa dapur gas di rumah California mengeluarkan nitrogen oksidayang boleh merengsakan mata, hidung, tekak atau paru-paru dan boleh menyebabkan sesetengah orang berasa letih, pening atau sesak nafas.

Seorang lagi pengarang bersama kajian itu, Drew Michanowicz, sebelum ini dikenalpasti 21 bahan pencemar udara berbahaya dari dapur gas dan saluran gas luar di rumah Boston. Beberapa bahan pencemar adalah sebatian organik yang meruap: sekumpulan besar bahan kimia, termasuk benzena, yang boleh meningkatkan risiko kanser tertentu, kecacatan kelahiran atau kemerosotan kognitif di kalangan orang yang mempunyai pendedahan jangka panjang.

Tetapi Michanowicz berkata beberapa kepekatan paling rendah bahan pencemar di California masih kira-kira 10 kali lebih tinggi daripada purata daripada kajian Bostonnya. Para penyelidik tidak pasti mengapa kepekatan berbeza dari satu lokasi ke lokasi seterusnya.

“Kami fikir ia ada kaitan dengan sumber gas itu,” kata Eric Lebel, pengarang bersama kajian lain. “California mempunyai dua saluran paip utama di mana ia mengimport gas dari: satu datang dari Rockies dan kemudian satu datang dari utara dari Kanada.”

Bilsback berkata benzena boleh memasuki bekalan gas pada titik berbeza dalam sistem kerana cara ia disimpan atau diangkut. Dari situ, ia boleh dilepaskan ke dapur melalui dapur yang bocor.

Kehadiran benzena di rumah California adalah konsisten tanpa mengira pembekal gas atau jenama peralatan mereka, kata Lebel. Tetapi dapur di lembah San Fernando Utara dan Santa Clarita mempunyai tahap tertinggi, diikuti oleh dapur di Los Angeles yang lebih besar.

“Pelepasan benzena daripada dapur gas, walaupun semasa ia dimatikan, boleh menghasilkan dalam beberapa kes kepekatan benzena di rumah anda yang setara dengan tinggal bersama seorang perokok,” kata Lebel.

Persatuan Gas Amerika, bagaimanapun, berkata dalam satu kenyataan bahawa kajian baharu itu bergantung pada andaian yang boleh dipersoalkan mengenai aliran udara yang tidak konsisten dengan rumah biasa AS.

“Sukar untuk membuat sebarang kesimpulan daripada pengukuran daripada 159 rumah di satu negeri apabila terdapat lebih 77 juta pelanggan gas asli kediaman, komersial dan perindustrian di semua lima puluh negeri,” kata persatuan itu.

Andrea De Vizcaya Ruiz, seorang profesor bersekutu kesihatan alam sekitar dan pekerjaan di University of California, Irvine, yang tidak terlibat dalam kajian itu, berkata bahawa orang ramai boleh terdedah kepada sejumlah kecil benzena apabila mereka mengisi tangki gas kereta mereka. atau duduk di tepi perapian tetapi pendedahan kepada jumlah yang tinggi dalam jangka masa yang panjang adalah membimbangkan.

“Ia adalah salah satu bahan kimia paling langsung yang mendorong kanser, kerana ia mengubah sel-sel dalam sumsum tulang,” katanya.

Wanita hamil, bayi dan kanak-kanak kecil mungkin sangat terdedah kepada hasil kesihatan yang buruk daripada pendedahan benzena jangka panjang, kata De Vizcaya Ruiz.

Tetapi Lebel berkata sukar untuk mengetahui sama ada rumah anda mengalami kebocoran. Syarikat gas menambah sebatian kepada gas yang mengeluarkan bau telur busuk supaya kebocoran besar tidak dapat dikesan, tetapi bau itu biasanya tidak ketara melainkan gas bocor pada kepekatan tinggi. Dalam kes itu, De Vizcaya Ruiz berkata, orang juga mungkin mula muntah, berasa mengantuk atau keliru atau mengalami sakit kepala.

“Jika anda pernah menghidu gas, anda harus segera meninggalkan rumah anda, hubungi syarikat gas,” kata Lebel.

De Vizcaya Ruiz berkata membuka tingkap boleh mengudarakan bilik dengan lebih baik dalam jangka pendek, yang membantu mengurangkan potensi pendedahan, tetapi ia tidak akan menghapuskan risiko atau punca utama. Orang di California mungkin ingin mempertimbangkan untuk menghubungi syarikat gas mereka sebagai langkah berjaga-jaga untuk memastikan tiada kebocoran, tambahnya.

Salah satu pembaikan paling mudah, kata Lebel, ialah menggantikan dapur gas dengan dapur elektrik.

“Hanya mempunyai perkakas gas di rumah anda boleh menjadi potensi risiko kesihatan,” katanya. “Menghapuskan gas sama sekali adalah satu-satunya cara yang pasti untuk menghapuskan sepenuhnya risiko itu.”

We wish to say thanks to the author of this short article for this amazing content

Dapur gas boleh membocorkan bahan kimia yang dikaitkan dengan kanser, semakin banyak bukti menunjukkan


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/