Demensia: Dua faktor zaman kanak-kanak yang boleh menyebabkan penurunan kognitif pada pertengahan umur – kajian baru

A belajar yang mengikuti sekumpulan lebih 1,200 orang dari zaman kanak-kanak hingga dewasa, telah membuktikan mereka yang bernasib baik dalam ujian fizikal ketika mereka masih muda menunjukkan “kognisi yang lebih baik di kemudian hari”. Ahli akademik dari Peninsula Health dan Universiti Monash di Australia menyimpulkan kekal aktif sebagai seorang kanak-kanak “mungkin melindungi daripada demensia pada tahun-tahun kemudian”. Untuk menjalankan penyelidikan, pada tahun 1985 para peserta – berumur antara tujuh dan 15 tahun – telah dinilai tahap kecergasan mereka.

Penilaian ini adalah berdasarkan kardiorespiratori, kuasa otot dan daya tahan otot, serta saiz dan bentuk badan mereka.

Mereka kemudiannya disusuli antara 2017 dan 2019 – berumur antara 39 dan 50 – apabila fungsi kognitif mereka dinilai menggunakan pelbagai ujian berkomputer.

Peserta ini telah disusuli antara 2017 dan 2019 (berumur 39-50, purata umur 44) berkenaan dengan fungsi kognitif mereka menggunakan satu siri ujian berkomputer.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Sains dan Perubatan dalam Sukan bulan ini, menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai tahap kecergasan kardio-respiritori dan otot terbaik, serta nisbah pinggang-pinggul purata yang lebih rendah, mendapat markah yang lebih baik dalam ujian pemprosesan. kelajuan dan perhatian, dan fungsi kognitif global.

BACA LEBIH LANJUT: ‘Wanita dalam cengkaman pandemik keguguran rambut’ – petua pakar untuk mengawal keguguran rambut

Ia melihat secara khusus prestasi kognitif pada pertengahan umur sebagai penurunan, yang boleh menandakan kemungkinan demensia di kemudian hari, boleh bermula semasa pertengahan umur.

Salah seorang peneraju kajian, Profesor Madya Michele Callisaya, memberitahu Science Daily: “Membangun strategi yang meningkatkan kecergasan rendah dan mengurangkan tahap obesiti pada zaman kanak-kanak adalah penting kerana ia boleh menyumbang kepada peningkatan dalam prestasi kognitif pada pertengahan umur.

“Yang penting kajian itu juga menunjukkan bahawa strategi perlindungan terhadap penurunan kognitif masa depan mungkin perlu bermula sejak awal kanak-kanak, supaya otak dapat membangunkan rizab yang mencukupi terhadap keadaan berkembang seperti demensia dalam kehidupan yang lebih tua.”

Ia juga menyatakan bahawa penemuan itu tidak dipengaruhi oleh keupayaan akademik dan status sosioekonomi pada zaman kanak-kanak, atau oleh merokok dan penggunaan alkohol pada pertengahan umur.

JANGAN LEPASKAN

Menurut NHS Digital, 22.6 peratus kanak-kanak berumur empat dan lima tahun di UK mengalami berat badan berlebihan atau obes pada tahun persekolahan 2018.

Ini meningkat kepada 34.3 peratus bagi mereka yang berumur 10 hingga 11 tahun.

Ia juga mengakui bahawa kadar obesiti kanak-kanak adalah tertinggi dalam 10 peratus penduduk yang paling kurang, lebih daripada dua kali ganda daripada 10 peratus yang paling kurang.

Sementara tinjauan Sport England pada 2019 menunjukkan hanya 45 peratus kanak-kanak memenuhi jam disyorkan ketua pegawai perubatan atau lebih aktiviti fizikal sehari.

Terdapat beberapa tanda awal bahawa anda mungkin berisiko mengalami demensia.

Ini termasuk:

  • hilang ingatan
  • kesukaran menumpukan perhatian
  • merasa sukar untuk menjalankan tugas harian yang biasa, seperti keliru tentang perubahan yang betul semasa membeli-belah
  • bergelut untuk mengikuti perbualan atau mencari perkataan yang sesuai
  • keliru tentang masa dan tempat
  • perubahan mood

NHS mengesyorkan bercakap dengan GP anda jika anda bimbang tentang mana-mana gejala ini.

We wish to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Demensia: Dua faktor zaman kanak-kanak yang boleh menyebabkan penurunan kognitif pada pertengahan umur – kajian baru


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/