Dewasa Lebih Tua Yang Menghidapi COVID Mungkin Lebih Berisiko Menghidap Alzheimer

Walaupun SARS-CoV-2 pada asalnya dianggap sebagai virus pernafasan, semakin jelas bahawa virus itu boleh membawa kesan yang serius terhadap kesihatan otak. Ramai orang dah alami saraf gejala — seperti kehilangan rasa dan bau, sakit kepala dan masalah ingatan dan perhatian— semasa dijangkiti, dan kebanyakan orang yang berkembang panjang COVID alami kabus otak dan masalah kognitif seperti kepekatan berkurangan.

Kini, penyelidikan baharu mencadangkan bahawa COVID boleh meningkatkan risiko kita mengalami gangguan otak seperti penyakit Alzheimer juga. Kajian itu, yang diterbitkan bulan ini dalam Jurnal Penyakit Alzheimermendapati bahawa orang dewasa yang lebih tua yang dijangkiti COVID mempunyai peluang 50 hingga 80% lebih tinggi untuk menghidap Alzheimer berbanding orang yang tidak pernah menghidap COVID.

Doktor tidak menyangka bahawa COVID menyebabkan Alzheimer secara langsung sama seperti ia membuka topeng penyakit yang mendasari atau mempercepatkan penyakit yang sudah membara. Para saintis masih belajar tentang cara COVID boleh memberi kesan kepada keupayaan kita untuk belajar, mengingat, memfokus dan memahami, tetapi penyelidikan mencadangkan bahawa jangkitansecara amnya, boleh memberi kesan yang serius terhadap fungsi kognitif kita, bukan sahaja dalam jangka pendek tetapi dalam jangka panjang juga.

“Penemuan ini tidak menghairankan saya kerana terdapat peningkatan pemahaman bahawa tekanan perubatan, daripada pembedahan hingga jangkitan saluran kencing, boleh menyebabkan penurunan mendadak dalam kebolehan kognitif yang dipanggil ‘delirium’ atau ‘ensefalopati,’ yang semakin diiktiraf sebagai faktor risiko untuk diagnosis demensia seterusnya,” Dr. Joshua Cahanpenolong profesor neurologi di Northwestern University Feinberg School of Medicine, memberitahu HuffPost.

Orang yang Mendapat COVID Mempunyai Risiko Kerosakan Kognitif yang Lebih Besar

Para penyelidik menilai rekod kesihatan 6.2 juta orang dewasa berumur 65 tahun ke atas yang telah menerima rawatan perubatan antara Februari 2020 dan Mei 2020. Pada permulaan kajian, tiada siapa yang sebelum ini didiagnosis dengan penyakit Alzheimer.

Individu tersebut dibahagikan kepada dua kumpulan: orang yang menghidap COVID (lebih 400,000) dan orang yang tidak menghidap COVID (kira-kira 5.8 juta). Pasukan penyelidik mendapati bahawa risiko mendapat Alzheimer meningkat dua kali ganda, daripada 0.35% kepada 0.68%, dalam kalangan mereka yang mempunyai COVID. Risiko paling besar pada wanita yang berumur 85 tahun ke atas.

Menurut penyelidik, tidak jelas sama ada COVID menyumbang secara langsung kepada perkembangan penyakit Alzheimer atau jika ia mempercepatkan perubahan degeneratif dalam otak yang sedang berlangsung.

“Kajian ini menunjukkan pesakit demensia mungkin dikesan lebih awal kerana COVID tetapi tidak menunjukkan bahawa jangkitan itu sendiri menyebabkan demensia,” kata Dr. Santosh Kesaripakar neurologi di Pusat Kesihatan Providence Saint John di Santa Monica, California dan pengarah perubatan serantau untuk Institut Klinikal Penyelidikan Providence California Selatan.

Para penyelidik berharap kajian masa depan dapat mendedahkan laluan khusus di mana COVID memberi kesan kepada fungsi otak supaya lebih banyak rawatan dan kaedah pencegahan yang disasarkan dapat dibangunkan. Dari segi sejarah, sukar bagi saintis untuk membangunkan rawatan yang menyasarkan kognisi, menurut Cahan.

Semasa penyelidik meneliti pelbagai ubat – seperti antivirus, perangsang dan kortikosteroid – penyelidikan masih di peringkat awal dan tidak jelas sejauh mana pendekatan ini membantu meningkatkan kognisi. “Kami belum menetapkan mekanisme COVID atau Alzheimer yang lama sehingga pendekatan kami terhadap rawatan adalah terhad,” kata Cahan.

Andriy Onufriyenko melalui Getty Images

Penyelidik masih cuba memikirkan rawatan yang berkesan untuk mengurangkan kesan COVID pada otak dan bahagian badan yang lain.

Bagaimana Penyakit Seperti COVID Membawa Kepada Kemerosotan Kognitif

Ini bukan kajian pertama yang menemuinya penyakit berjangkit dikaitkan dengan penurunan kognitif. Kajian lepas menunjukkan bahawa pneumonia, jangkitan saluran kencing, jangkitan virus herpes, osteomielitis dan selulitis semuanya telah dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih tinggi. Menurut Cahan, kami juga tahu bahawa COVID boleh membawa kepada isu utama dengan perhatian dan kelajuan pemprosesan pada pesakit tertentu.

Sesetengah pakar percaya bahawa penurunan kognitif disebabkan oleh yang meluas keradangan bahawa jangkitan tertentu, termasuk COVID, mencetuskan seluruh badan. Tahap yang lebih tinggi daripada keradangan sering berganding bahu dengan masalah kognitif. Menurut Kesari, semua keradangan sistemik yang disebabkan oleh COVID boleh menyebabkan keradangan otak – dan penyelidikan menunjukkan bahawa keradangan otak adalah punca penyakit Alzheimer.

Terdapat juga kemungkinan bahawa terdapat pengumpulan protein yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer pada pesakit yang sakit teruk atau dimasukkan ke hospital, menurut beberapa penyelidikan.

“Lebih banyak susulan jangka panjang diperlukan untuk melihat sama ada protein ini berterusan dan berkembang, seperti yang dijangkakan dalam penyakit Alzheimer,” kata Cahan. Tidak diketahui apa sebenarnya yang menyebabkan penyakit Alzheimer, yang merupakan salah satu sebab utama mengapa begitu sukar bagi saintis untuk mengetahui bagaimana COVID boleh membawa kepada penyakit itu, tambah Cahan.

Akhirnya, walaupun jelas bahawa COVID dan kesihatan otak disambungkan dalam beberapa cara, ia akan mengambil lebih banyak penyelidikan — dan masa — untuk mendapatkan pemahaman yang lebih jelas tentang cara penyakit dan jangkitan yang berbeza memberi kesan kepada kesihatan otak. “Kami kini berada dalam fasa di mana maklumat terkumpul bahawa COVID-19 membawa kepada gangguan kognitif, tetapi mekanismenya tidak jelas,” kata Cahan.

Cara Mengurangkan Kemerosotan Kognitif Selepas COVID

Cahan berkata apabila dia melihat pesakit serius bergelut dengan penurunan kognitif selepas pulih daripada COVID, dia sering merujuk mereka kepada terapi pekerjaan dan pertuturan untuk membantu menguatkan bahagian otak mereka yang lemah akibat jangkitan. Terapi kognitif, yang sedang dijalankan disiasat sebagai rawatan untuk masalah kognitif selepas COVID, juga boleh membantu orang ramai membangunkan strategi baharu untuk meningkatkan kognisi mereka.

Cahan juga secara amnya mengesyorkan agar orang ramai membina daya tahan kognitif mereka secara beransur-ansur selepas COVID, daripada beralih dari sifar kepada 100 sejurus selepas pulih. Diet yang sihat, aktiviti fizikal, hubungan sosial dan pengurusan tekanan adalah aspek penting untuk mengekalkan fungsi kognitif juga, kata Kesari.

Jika masalah kognitif berterusan, anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada terdapat apa-apa lagi yang berlaku.

“Semua pesakit harus menjalani pemeriksaan menyeluruh untuk mencari penyumbang berpotensi lain seperti gangguan tidur, tekanan psikologi, gangguan metabolik, kekurangan vitamin yang semuanya mempunyai rawatan khusus,” kata Cahan.

Pakar masih belajar tentang COVID-19. Maklumat dalam cerita ini adalah apa yang diketahui atau tersedia setakat penerbitan, tetapi panduan boleh berubah apabila saintis menemui lebih lanjut tentang virus itu. Tolonglah semak Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit untuk cadangan terkini.

We want to say thanks to the author of this short article for this awesome web content

Dewasa Lebih Tua Yang Menghidapi COVID Mungkin Lebih Berisiko Menghidap Alzheimer


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/