Di Boston, kes RSV pada kanak-kanak mencipta ‘bencana kapasiti’ untuk satu hospital utama

Salah satu hospital terkemuka negara mengumumkan pada Khamis, 10 November, bahawa ia berada pada kapasiti dan mengurangkan pembedahan elektif disebabkan oleh bilangan pesakit yang luar biasa tinggi dengan virus pernafasan pernafasan (RSV).

Satu lagi hospital berdekatan mengalami masalah yang sama.

Massachusetts General untuk Kanak-kanak, terletak di Boston, berkata dalam tempoh 10 hari pertama bulan November terdapat lebih 1,000 kes RSV yang dilaporkan. Sepanjang bulan Oktober, terdapat kira-kira 2,000 kes RSV yang dilaporkan.

AWAL, LONJAKAN MENGEJUTKAN RSV PADA KANAK-KANAK MEMPUNYAI HOSPITAL, PUSAT PERUBATAN BERKENAAN

RSV menyebabkan “bencana kapasiti,” Brian Cummings, pengarah perubatan jabatan pediatrik di Massachusetts General for Children, berkata dalam sidang akhbar pada petang Khamis, seperti yang dilaporkan oleh Boston 25 News.

Cummings berkata demikian kes RSV tahun ini adalah kira-kira “20% hingga 60% lebih tinggi” daripada musim luruh biasa — dan musim sejuk itu, bukan musim luruh, biasanya merupakan musim yang paling teruk dilanda RSV.

Gejala biasa RSV termasuk hidung tersumbat, kesesakan, batuk dan demam.
(iStock)

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan bahawa hampir setiap kanak-kanak telah dijangkiti RSV pada masa mereka mencapai usia dua tahun, dan kebanyakan kesnya adalah ringan. Gejala biasa RSV termasuk hidung tersumbat, kesesakan, batuk dan demam.

Sesetengah kanak-kanak yang menghidap RSV memerlukan kemasukan ke hospital.

“Walaupun hanya 10% memerlukan kemasukan ke hospital, ia menimbulkan banyak tekanan pada kemudahan penjagaan kesihatan,” kata Cummings semasa sidang media pada Khamis. “Kami mempunyai lebih 250 kemasukan ke hospital untuk RSV sahaja di samping virus lain yang beredar.”

AMOXICILLIN YANG DITETAPKAN UNTUK KANAK-KANAK ADALAH DALAM BEKALAN SINGKAT, KATA FDA

Cummings berkata RSV menyebabkan “penyakit pernafasan yang sangat teruk pada kanak-kanak kecil,” yang menyebabkan kesukaran bernafas atau memburukkan lagi asma.

Beliau menambah bahawa tiada katil ICU pediatrik pada masa ini tersedia di hospital dan terdapat “tujuh pesakit yang berada di luar ICU yang biasanya akan dipindahkan ke ICU.”

Seorang ibu memeriksa anak perempuannya yang sakit. RSV "boleh menyebabkan keradangan pada paru-paru. Ia boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru seperti radang paru-paru."

Seorang ibu memeriksa anak perempuannya yang sakit. RSV “boleh menyebabkan keradangan pada paru-paru. Ia boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru seperti radang paru-paru.”
(iStock)

Dr Janette Neshewiat, penyumbang perubatan Fox News yang berpangkalan di New York City, baru-baru ini memberitahu Fox News Digital RSV, “Ini adalah virus yang boleh menyebabkan keradangan pada paru-paru. Ia boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru seperti radang paru-paru.”

“Semakin muda anda apabila dijangkiti, semakin besar kemungkinan anda mempunyai pembentangan yang lebih akut.”

Dia menambah, “Dan apa yang kita lihat sekarang ialah ia menyebabkan kira-kira 60,000 dimasukkan ke hospital pada kanak-kanak setiap tahun. Untuk setiap tiga kanak-kanak [who] adalah dimasukkan ke hospital dengan COVIDkami melihat sehingga 30 dimasukkan ke hospital dengan RSV.”

HANYA 2 SUBVARIAN OMICRON MEMBUAT 44% DARI SEMUA KES COVID AS

Bilangan kanak-kanak yang menghidap penyakit pernafasan telah “meningkat sepanjang bulan Oktober,” kata Cummings – yang telah “mencipta tekanan yang besar terhadap penjagaan kesihatan pediatrik.”

Tiada katil ICU pediatrik pada masa ini tersedia di Massachusetts General Hospital for Children di Boston.

Tiada katil ICU pediatrik pada masa ini tersedia di Massachusetts General Hospital for Children di Boston.
(REUTERS/Brian Snyder)

Akibatnya, beberapa pembedahan bukan kecemasan sedang ditangguhkan untuk mengosongkan doktor dan ruang hospital untuk rawatan kecemasan.

Disebabkan oleh pandemik coronavirus, ramai kanak-kanak yang akan dijangkiti RSV tidak, kerana orang ramai tinggal di rumah dan melakukan usaha mitigasi lain, kata Cummings.

GEJALA DAN PENCEGAHAN SELSEMA: SEGALA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAI TANDA-TANDA BIASA, RAWATAN DAN MENGELAK INFLUENZA

“Apa yang berlaku dalam dua tahun terakhir dengan COVID ialah banyak pengurangan pandemik telah mengganggu penularan virus biasa,” katanya.

“Banyak RSV tidak disebarkan dalam dua tahun sebelumnya.”

“Jika pada bila-bila masa bayi anda kelihatan tidak bernafas dengan baik, bawa mereka terus ke bilik kecemasan.”

“Sekarang ia beredar lebih sedikit, biasanya terdapat lebih ramai orang yang terdedah kepada jangkitan. Semakin muda anda apabila anda dijangkiti, semakin besar kemungkinan anda mengalami pembentangan yang lebih akut,” kata Cummings pada hari Khamis.

CDC AMARAN PESAKIT PERGIGIAN TERHADAP JANGKITAN BAKTERIA JARANG MELALUI TALIAN AIR

Beliau menjelaskan bahawa “pesakit paling muda berada pada risiko paling tinggi untuk memerlukan kemasukan ke hospital,” terutamanya mereka yang berumur di bawah satu tahun – dan penginapan hospital ini biasanya singkat.

Kebanyakan kes RSV boleh dirawat di rumah dengan cecair, rehat dan kawalan demam, tetapi sesetengah kes perlu dirawat di hospital.

Kebanyakan kes RSV boleh dirawat di rumah dengan cecair, rehat dan kawalan demam, tetapi sesetengah kes perlu dirawat di hospital.
(iStock)

Hospital Kanak-kanak Boston juga mengalami masalah kapasiti yang sama seperti Massachusetts General for Children.

“Kanak-kanak Boston telah mengalami atau lebihan kapasiti secara purata selama hampir enam minggu disebabkan oleh RSV, penyakit bermusim dan krisis kesihatan tingkah laku yang berterusan,” kata hospital itu dalam satu kenyataan yang dipetik oleh Boston 25 News.

BERPELUK BERKUMPULAN! LELAKI MENDAPAT ‘SELAMAT DATANG KEMBALI’ DI PRASEKOLAH SELEPAS SAKIT MELETAKKAN KEMBARNYA DI HOSPITAL

“Kami menjangkakan angka itu akan terus meningkat apabila kami beralih ke bulan-bulan musim sejuk, jadi kami menggunakan ruang penjagaan alternatif apabila perlu. Ini adalah ruang yang telah kami gunakan banyak kali sebelum ini,” kata hospital itu.

Sebarang masalah pernafasan yang serius memerlukan penilaian segera, kata doktor.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Jika anak anda mula mengalami masalah pernafasan, bernafas lebih cepat daripada biasa, perut keluar masuk setiap kali bernafas, kulit di antara tulang rusuk mereka disedut masuk dengan setiap nafas – pada masa itulah mereka perlu dilihat oleh pembekal secepat mungkin ,” Dr Laura Romano dari Pusat Perubatan Kanak-kanak Cook di Fort Worth, Texas, memberitahu Fox News baru-baru ini.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR BAHARU GAYA HIDUP KAMI

“Bawa mereka ke rawatan segera. Bawa mereka ke bilik kecemasan,” tambahnya.

“Jika pada bila-bila masa bayi anda kelihatan tidak bernafas dengan baik, bawa mereka terus ke bilik kecemasan.”

We would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Di Boston, kes RSV pada kanak-kanak mencipta ‘bencana kapasiti’ untuk satu hospital utama


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/