Di Cleveland dan seterusnya penyelidik mula membongkar misteri COVID-19 yang panjang

CLEVELAND, Ohio — Kira-kira satu pertiga daripada orang dewasa yang mendapat laporan COVID-19 telah mengalami apa yang dianggap sebagai COVID yang lama. Dan beberapa bulan selepas jangkitan awal, sebilangan besar mereka yang belum pulih – sehingga 80% – menghadapi masalah untuk menjalankan aktiviti harian mereka.

A Brookings laporan dari Ogos berkata anggaran konservatif ialah 16 juta orang menderita COVID-19 yang lama pada masa itu. The CDC berkata ia mungkin setinggi 19 juta orang dewasa.

Tetapi sama ada 16 juta atau 19 juta, satu perkara yang jelas: terdapat banyak daripada mereka. Di Cleveland dan di seluruh negara, saintis dan doktor cuba mencari tahu apa yang salah dan cara untuk membantu mereka.

Gejala-gejala yang berada di bawah payung COVID yang panjang termasuk segala-galanya daripada kehilangan rasa dan bau yang berterusan kepada keletihan sehingga melumpuhkan sehingga orang yang terjejas tidak dapat kembali bekerja atau kehidupan seharian. Di antaranya, terdapat laporan tentang kabus otak, sakit kepala, masalah gastrousus kronik, peningkatan kejadian diabetes, pembekuan darah, aritmia jantung dan tidak bertoleransi untuk bersenam.

Bagi mata yang tidak terlatih, senarai simptom itu memeningkan dan kelihatan khusus untuk setiap pesakit individu.

Walau bagaimanapun, di sebalik tabir, dan setakat ini sebahagian besarnya daripada gembar-gembur media, penyelidik dan doktor gigih mengorak langkah bukan sahaja dalam mengklasifikasi dan mentakrifkan panjang COVID, tetapi juga dalam mengenal pasti mekanisme asas gangguan itu dan cara mereka boleh merawatnya.

Salah satu pusat terbesar penyelidikan ada di sini di halaman belakang kami sendiri di Pusat Perubatan Kes Hospital Universiti dan Sistem MetroHealth.

Kesan ekonomi daripada jumlah pekerja Amerika yang boleh hilang upaya kekal adalah membimbangkan. Malah, amat membimbangkan bahawa pada Disember 2020 Kongres memberikan lebih daripada $1 bilion kepada Institut Kesihatan Nasional untuk membiayai penyelidikan tentang pencegahan dan rawatan COVID yang berpanjangan.

Hospital Universiti dan Sistem MetroHeath secara bersama adalah penerima salah satu daripada 15 geran NIH yang kemudiannya dianugerahkan kepada institusi penyelidikan di seluruh negara pada awal 2021, dan pada masa ini menganggap dirinya sebagai yang terbesar dari segi bilangan subjek penyelidikan.

Sehingga kini, mereka telah mendaftarkan lebih 800 pesakit, dan mereka berharap dapat menambah 300 hingga 400 lagi, kata Dr Grace McComseypakar penyakit berjangkit yang mengetuai projek di UH.

Matlamatnya, kata McComsey, adalah untuk mendedahkan apa yang dipanggil biomarker penyakit COVID – apa-apa jenis perubahan biologi yang boleh diukur – yang boleh mengenal pasti, dan akhirnya memisahkan pesakit yang mempunyai jangkitan COVID akut dan terus mengalami gejala COVID beberapa bulan selepas mereka tidak lagi. diuji positif.

McComsey berkata sepanjang tahun lalu mereka dan penyelidik lain di seluruh negara telah mengumpul sampel darah, air liur, air kencing atau najis, dan mengkatalogkan perkembangan simptom daripada pesakit dengan dan tanpa COVID.

Sangat mirip dengan HIV

McComsey, yang telah menghabiskan dua dekad terakhir mengkaji HIV, berkata bahawa data yang mereka temui setakat ini menggambarkan gambaran yang sangat biasa.

“Sekarang saya hanya melihatnya, dan saya seperti gosh, ia seperti déjà vu,” kata McComsey.

Jika idea bahawa tingkah laku virus SARS-CoV-2 mungkin mempunyai persamaan dengan HIV adalah berita kepada anda, anda tidak bersendirian. Tetapi McComsey berkata bahawa bagi penyelidik HIV yang telah membuat persilangan untuk mengkaji coronavirus baru ini, persamaan yang muncul tidak dapat disangkal.

Untuk menjadi jelas, McComsey tidak mencadangkan bahawa virus itu sendiri adalah serupa. Koronavirus bukanlah retrovirus seperti HIV, dan tidak juga ditularkan secara seksual seperti HIV. Tetapi cara mereka membuat orang yang dijangkiti sakit yang menarik perhatiannya. Ia bersembunyi di dalam badan dan terus mendatangkan malapetaka dalam pelbagai sistem organ dengan memacu keradangan dan mengganggu tindak balas imun.

“Pesakit HIV tidak mati akibat virus itu sendiri. Mereka mati akibat pengaktifan imun – daripada tahap keradangan yang tinggi yang menyebabkan kanser, penyakit jantung, penyakit hati dan buah pinggang,” katanya.

“Satu-satunya sebab kita tidak boleh menyembuhkan HIV adalah kerana virus itu bersembunyi di mana ubat HIV tidak boleh masuk. Jadi ia terus mencetuskan keradangan yang tinggi ini. Itulah sebabnya seseorang seperti saya yang telah mengkaji HIV selama 20 tahun yang lalu mendapati bahawa COVID sangat serupa dengan HIV. Ia adalah virus yang menghasilkan banyak keradangan. Kami melihat banyak keadaan yang diketahui berpunca daripada keradangan, dan kini kami mempunyai beberapa bukti bahawa ia berterusan dalam organ yang berbeza.

McComsey merujuk kepada pelbagai kertas penyelidikan yang diterbitkan yang mencadangkan SARS-Cov-2 mungkin berlarutan dalam pelbagai tisu organ lama selepas sapuan hidung dan ujian darah kembali negatif.

An kajian bedah siasat pra-cetak awal daripada NIH telah menemui virus di seluruh badan – dalam pelbagai tisu termasuk otot, lemak, usus dan tisu otak pesakit yang meninggal dunia dengan COVID, dan dalam beberapa kes pada mereka yang tidak menunjukkan gejala, atau mengalami jangkitan ringan dan meninggal dunia beberapa bulan kemudian. Ini membuktikan, kata penulis, bahawa SARS-Cov-2 mampu bertahan dalam badan selama beberapa bulan selepas jangkitan.

Satu lagi belajar seterusnya mencadangkan bahawa virus SARS-Cov2 mungkin telah mencuri satu lagi halaman daripada buku permainan HIV, merampas urutan DNA manusia purba dan biasanya tidak aktif untuk merekayasa balik RNA virusnya dan memasukkan dirinya ke dalam genom sel kita.

Walaupun, kertas itu pada asalnya bertemu dengan a ribut kritikan dan ketakutan tentang kemungkinan bahawa keputusan mereka membuka kemungkinan bahawa urutan COVID berasaskan RNA dalam vaksin mungkin entah bagaimana mengintegrasikan diri mereka ke dalam DNA kita (pengarang serta-merta mencacatkan idea ini), sesetengah saintis tidak mendapati teori mereka begitu tidak masuk akal, McComsey antara mereka.

“Ia adalah satu kemungkinan besar. Saya akan katakan ia sangat mungkin, malah mungkin,” katanya.

Merungkai COVID-19 yang panjang – penemuan awal

Kajian yang dibiayai NIH yang diarahkan McComsey dipanggil PULIH – akronim yang bermaksud Menyelidik COVID untuk Meningkatkan Pemulihan – dan telah menemui beberapa maklumat penting.

* Pertama, ia mendapati bahawa orang yang menghidap COVID-19 yang lama adalah terutamanya wanita, kira-kira 75% daripada hampir 900 subjek McComsey adalah wanita, dan bukan pilihan. “Kami tidak pergi mencari mereka,” katanya. “Inilah orang yang memanggil kami.”

* Kedua, penyelidik telah mendapati bahawa walaupun risiko seseorang untuk menghidapi COVID yang berpanjangan meningkat dengan keterukan jangkitan awal, orang boleh dan memang mengalami COVID yang berpanjangan walaupun selepas jangkitan yang tidak bergejala atau dianggap ringan.

* Ketiga, pemvaksinan secara mendadak mengurangkan peluang seseorang untuk mendapat COVID yang berpanjangan. Individu yang divaksin sepenuhnya lima kali kurang berkemungkinan untuk terus mengalami sebarang gejala atau kesan buruk tiga bulan selepas jangkitan awal mereka berbanding seseorang yang belum diberi vaksin. Dan itu, kata McComsey, membuat kes yang kukuh untuk vaksinasi berterusan. “Saya tidak takut mendapat COVID akut,” katanya. “Saya bimbang tentang Long COVID.”

* Dan akhirnya, penyelidik telah mendapati bahawa pesakit yang menghidap COVID yang lama secara amnya mempunyai simptom yang terbahagi kepada tiga kategori atau fenotip: keletihan, gejala neurokognitif seperti kabus otak atau sakit kepala, dan gejala kardiovaskular seperti sesak nafas, aritmia jantung, intoleransi senaman, dan darah beku. Pesakit mungkin mempunyai lebih daripada satu jenis, dan ada juga yang mengalami simptom seperti sembelit, cirit-birit, atau kehilangan rasa dan bau yang nampaknya tidak sesuai dengan satu daripada tiga kumpulan tersebut.

Satu penjelasan untuk kumpulan gejala yang berbeza ialah kehadiran virus yang berlarutan dalam tisu tertentu, di mana ia mungkin terus menyalakan semula tindak balas keradangan.

Sebagai contoh, seseorang yang mengalami sakit kepala atau kabus otak mungkin mempunyai virus yang berada dalam tisu otak mereka, manakala seseorang yang mengalami gejala kardiovaskular mungkin mempunyai virus yang terdapat di dalam jantung, paru-paru atau vaskular. Dan tindak balas imun yang meningkat secara kronik dan keradangan yang meluas di seluruh badan mungkin sebahagiannya menjelaskan mengapa begitu ramai – lebih daripada 50% penghidap Long COVID—mengalami keletihan yang dahsyat.

Menurut McComsey, penyelidikan mengenai biomarker yang masih berterusan, mungkin masih membantu untuk mengusik subtipe ini berpisah.

Beliau berkata sesiapa yang kini mempunyai COVID-19 atau telah dijangkiti dalam tempoh 30 hari lalu dijemput untuk menyertai kajian itu. Mereka ingin menjejaki perubahan dalam biomarker ini bersama-sama dengan simptom dari masa jangkitan sehingga gejala hilang dan seterusnya, dan mereka masih memerlukan beberapa ratus subjek. Dia juga berkata tidak kira jika anda pernah menghidap COVID sebelum ini, kerana salah satu perkara yang mereka harap dapat pelajari ialah sama ada peluang untuk membangunkan Long COVID meningkat dengan setiap pendedahan berikutnya.

Datang dengan rawatan

Sementara itu, beliau berkata dalam beberapa bulan akan datang mereka merancang untuk memulakan fasa kedua penyelidikan mereka – rawatan ujian.

Rawatan ini mungkin mengambil pelbagai bentuk, termasuk ubat anti-radang, tetapi ujian klinikal awal mungkin akan menjadi ubat anti-virus yang disasarkan khusus terhadap SARS-Cov-2. Ideanya ialah jika simptom COVID-19 yang berpanjangan adalah hasil daripada virus yang bersembunyi di dalam pelbagai tisu badan, maka tindakan yang jelas adalah menghapuskannya dan memusnahkannya.

Sudah tentu, itu mungkin lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, terutamanya jika mana-mana pengakaran itu diperlukan di dalam otak.

Walaupun beberapa jenis virus boleh dengan mudah menjangkiti otak, terima kasih kepada sesuatu yang dipanggil penghalang darah-otak, ubat-ubatan anti-virus mempunyai masa yang lebih sukar untuk menembusi otak dari aliran darah. Masalah ini telah menjadi kutukan penyelidikan klinikal HIV selama beberapa dekad.

Kemajuan dengan penyelidikan, tetapi tiada jaminan

McComsey menegaskan bahawa walaupun mereka telah membuat signifikan kemajuan, perjalanan masih jauh, dan tiada jaminan.

Sebagai contoh, ada kemungkinan virus SARS-CoV-2 boleh merosakkan organ, mengaktifkan virus lain yang tidak aktif dalam badan, atau ia menyebabkan perubahan kekal dan tidak dapat dipulihkan kepada keseimbangan sistem imun yang membawa kepada serangan kronik gangguan keradangan walaupun dalam ketiadaan virus.

“Malangnya, mungkin antivirus hanya boleh melemahkannya – atau tidak melakukan apa-apa,” katanya. Itulah sebabnya kajian itu melihat ubat anti-radang juga.

Dia berkata bahawa dia tahu bahawa bagi mereka yang menderita tanpa jawapan atau rawatan, penantian boleh menjadi sangat sukar.

Ramai pesakit boleh berasa ditinggalkan apabila doktor mereka tidak dapat melakukan apa-apa untuk mereka dan tertanya-tanya mengapa ia mengambil masa yang lama. Doktor mahu memperbaikinya, kata McComsey, dan malangnya ia memerlukan masa.

Sementara itu, dia berharap sekurang-kurangnya dengan mengetahui usaha sedang dilakukan ke arah rawatan, mereka mula berasa didengari.

“Orang yang mendaftar dalam kajian selalu mengatakan bahawa salah satu tekanan adalah bahawa doktor mereka menganggap bahawa mereka membesar-besarkan gejala, ” kata McComsey. “Saya fikir sekarang kebanyakan orang tahu bahawa ini adalah nyata,” katanya. “Ia sangat nyata.”

Untuk menjadi sukarelawan atau mengetahui lebih lanjut tentang Kajian PULIHhubungi 440-762-6843 (440-76COVID), atau e-mel COVIDRESEARCH@uhhospitals.org.

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Di Cleveland dan seterusnya penyelidik mula membongkar misteri COVID-19 yang panjang


Discover our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/