‘Di luar kawalan’ Situasi STD menggesa panggilan untuk perubahan

NEW YORK (AP) — Peningkatan mendadak kes beberapa penyakit menular seksual — termasuk peningkatan 26% dalam jangkitan sifilis baharu yang dilaporkan tahun lalu — mendorong pegawai kesihatan AS menggesa usaha pencegahan dan rawatan baharu.

“Adalah penting bagi kita … berusaha untuk membina semula, berinovasi dan mengembangkan pencegahan (STD) di AS,” kata Dr. Leandro Mena dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS dalam ucapan Isnin pada persidangan perubatan mengenai seksual penyakit berjangkit.

Kadar jangkitan untuk beberapa STD, termasuk gonorea dan sifilis, telah meningkat selama bertahun-tahun. Tahun lepas kadar kes sifilis mencapai tahap tertinggi sejak 1991 dan jumlah kes mencecah tertinggi sejak 1948. Kes HIV juga meningkat, meningkat 16% tahun lepas.

Dan wabak cacar monyet antarabangsa, yang tersebar terutamanya antara lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki lain, telah menyerlahkan lagi masalah negara yang semakin teruk dengan penyakit yang disebarkan kebanyakannya melalui seks.

David Harvey, pengarah eksekutif Gabungan Pengarah STD Kebangsaan, menyebut situasi itu “di luar kawalan.”

Pegawai sedang mengusahakan pendekatan baharu untuk masalah itu, seperti kit ujian rumah untuk beberapa STD yang akan memudahkan orang ramai mengetahui bahawa mereka dijangkiti dan mengambil langkah untuk mencegah penyebarannya kepada orang lain, kata Mena.

Video berkaitan: Mengapa STI semakin meningkat untuk orang yang berumur 55 tahun ke atas

Pakar lain berkata bahagian teras dalam sebarang usaha mesti berusaha untuk meningkatkan penggunaan kondom.

“Ia agak mudah. Lebih banyak jangkitan seksual berlaku apabila orang ramai melakukan hubungan seks tanpa perlindungan,” kata Dr Mike Saag, pakar penyakit berjangkit di Universiti Alabama di Birmingham.

Sifilis adalah penyakit bakteria yang muncul sebagai kudis kemaluan tetapi akhirnya boleh membawa kepada gejala yang teruk dan kematian jika tidak dirawat.

Jangkitan sifilis baru merosot di AS bermula pada tahun 1940-an apabila antibiotik tersedia secara meluas. Mereka jatuh ke paras terendah sebelum 1998, apabila kurang daripada 7,000 kes baharu dilaporkan di seluruh negara. CDC sangat digalakkan oleh kemajuan yang melancarkan rancangan untuk menghapuskan sifilis di AS

Tetapi pada tahun 2002 kes mula meningkat semula, sebahagian besarnya di kalangan lelaki gay dan biseksual, dan mereka berterusan. Pada penghujung 2013, CDC menamatkan kempen penyingkirannya dalam menghadapi pembiayaan terhad dan kes yang semakin meningkat, yang pada tahun itu melebihi 17,000.

Menjelang 2020 kes telah mencecah hampir 41,700 dan mereka meningkat lebih jauh tahun lepas, kepada lebih 52,000.

Kadar kes juga meningkat, mencecah kira-kira 16 bagi setiap 100,000 orang tahun lepas. Itu yang tertinggi dalam tiga dekad.

Kadar tertinggi pada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, dan di kalangan orang Amerika Kulit Hitam dan Hispanik dan Orang Asli Amerika. Walaupun kadar untuk wanita adalah lebih rendah daripada untuk lelaki, para pegawai menyatakan bahawa ia telah meningkat dengan lebih mendadak — naik kira-kira 50% tahun lepas.

Itu berkaitan dengan masalah lain – peningkatan sifilis kongenital, di mana ibu yang dijangkiti menyebarkan virus kepada bayi mereka, yang berpotensi membawa kepada kematian kanak-kanak atau masalah kesihatan seperti pekak dan buta. Kes sifilis kongenital tahunan hanya berjumlah kira-kira 300 sedekad yang lalu; mereka melonjak kepada hampir 2,700 tahun lepas. Daripada jumlah tahun lepas, 211 adalah kelahiran mati atau kematian bayi, kata Mena.

Peningkatan sifilis dan STD lain mungkin mempunyai beberapa punca, kata pakar. Usaha ujian dan pencegahan telah terbantut oleh pembiayaan yang tidak mencukupi selama bertahun-tahun, dan penyebaran mungkin menjadi lebih teruk – terutamanya semasa wabak – akibat daripada diagnosis dan rawatan yang tertangguh. Penggunaan dadah dan alkohol mungkin telah menyumbang kepada tingkah laku seksual yang berisiko. Penggunaan kondom semakin berkurangan.

Dan mungkin terdapat peningkatan dalam aktiviti seksual apabila orang keluar dari sekatan COVID-19. “Orang ramai berasa dibebaskan,” kata Saag.

Kedatangan monkeypox menambahkan beban tambahan yang besar. CDC baru-baru ini menghantar surat kepada jabatan kesihatan negeri dan tempatan yang mengatakan bahawa sumber HIV dan STD mereka boleh digunakan untuk memerangi wabak monyetpox. Tetapi sesetengah pakar berkata kerajaan perlu menyediakan lebih banyak dana untuk kerja STD, bukan mengalihkannya.

Kumpulan Harvey dan beberapa organisasi kesihatan awam lain menolak cadangan untuk lebih banyak pembiayaan persekutuan, termasuk sekurang-kurangnya $500 juta untuk klinik STD.

Mena, yang tahun lepas menjadi pengarah Bahagian Pencegahan STD CDC, menyeru untuk mengurangkan stigma, meluaskan perkhidmatan pemeriksaan dan rawatan, serta menyokong pembangunan dan kebolehcapaian ujian di rumah. “Saya membayangkan satu hari nanti di mana mendapatkan ujian (untuk STD) boleh menjadi semudah dan berpatutan seperti melakukan ujian kehamilan di rumah,” katanya.

___

Jabatan Kesihatan & Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this awesome content

‘Di luar kawalan’ Situasi STD menggesa panggilan untuk perubahan


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/