Dia dimasukkan ke hospital kerana Covid beberapa bulan lalu. Satu-satunya tiket keluarnya ialah sepasang paru-paru baharu.

Walaupun kebanyakan rakyat Amerika menanggalkan topeng mereka dan kembali ke kehidupan pra-pandemi mereka, Marie Jackson kekal di bilik hospital Chicago.

Dia telah berada di sana untuk lebih daripada 250 hari.

Belum ada sebarang petunjuk lagi bila Jackson, 53, boleh pulang. Dia sedang menunggu sepasang paru-paru baru; parutnya tidak dapat dipulihkan apabila dia dijangkiti Covid-19 pada Julai lalu.

Liputan penuh wabak Covid-19

manakala kemasukan ke hospital Covid baru berada di tahap paling rendah dalam wabak itu, Jackson adalah salah satu daripada anggaran ratusan pesakit yang, walaupun sakit beberapa bulan lalu, tetap dimasukkan ke hospital. Paru-paru mereka tidak boleh sembuh tanpa pengudaraan mekanikal atau penjagaan rapi lain, seperti pengoksigenan membran extracorporeal.

Marie Jackson, 53, telah dimasukkan ke hospital dengan Covid sejak Ogos 2021. Pemindahan paru-paru adalah penting untuk membawanya pulang.Brandon Gafeney

ECMO, seperti namanya, melakukan kerja jantung dan paru-paru untuk pesakit yang terlalu sakit untuk mengepam darah dan bernafas sendiri.

Teknologi sedemikian boleh mengekalkan pesakit selama berbulan-bulan, dan sememangnya, ramai pesakit telah menggunakan ECMO sejak gelombang delta musim panas lalu — sekurang-kurangnya 10 bulan dalam beberapa kes.

Tetapi ia bukan penyelesaian kekal. ECMO boleh menyebabkan komplikasi, seperti jangkitan dan pembekuan darah. Pakar klinik ICU berusaha untuk melepaskan pesakit mereka daripada ECMO, tetapi kadangkala tubuh pesakit tidak dapat mengekalkan dirinya tanpanya. Apabila pesakit tidak boleh dipisahkan dari ECMO, paru-paru baru daripada penderma diperlukan.

“Anda tidak boleh pulang ke rumah menggunakan ECMO. Anda tidak boleh meninggalkan ICU pun,” kata Dr Hugh Cassiere, pengarah perubatan untuk unit rawatan rapi kardiotoraks di Hospital Universiti North Shore, sebahagian daripada Northwell Health di New York.

“Jika anda memerlukan ECMO untuk kegagalan pernafasan, satu-satunya tiket keluar adalah melalui pemindahan paru-paru,” katanya.

Jika anda memerlukan ECMO untuk kegagalan pernafasan, satu-satunya tiket keluar adalah melalui pemindahan paru-paru.”

Dr Hugh cassiere

Sehingga Februari, lebih daripada 10 peratus pesakit baharu dalam senarai menunggu pemindahan paru-paru berakhir di sana kerana Covid, menurut data dari Rangkaian Bersatu untuk Perkongsian Organ.

Dan hanya lebih 10 peratus daripada 2,510 pemindahan paru-paru yang dilakukan dari Mac 2021 hingga Februari adalah berkaitan dengan Covid, menurut data UNOS, yang dikumpulkan bagi pihak NBC News.

Dari segi sejarah, pemindahan paru-paru telah dihadkan kepada penyakit paru-paru kronik, seperti cystic fibrosis, dan bukannya jangkitan virus.

“Keperluan untuk pemindahan paru-paru daripada pesakit yang telah menghidap Covid adalah sangat menarik,” kata Dr. David Klassen, ketua pegawai perubatan untuk UNOS, terutamanya “untuk penyakit yang sudah lama tidak ada di sini.”

Covid, nampaknya, membawa kepada keperluan untuk pemindahan paru-paru dalam dua cara. Salah satunya ialah komplikasi teruk yang dipanggil sindrom kesusahan pernafasan akut, yang biasanya menempatkan orang di ICU lebih awal dan boleh membawa kepada ECMO.

Satu lagi adalah keadaan yang dipanggil fibrosis pulmonari. Ini selalunya pesakit Covid yang mengalami sedikit kerosakan paru-paru, tetapi tidak pernah memerlukan kemasukan ke hospital.

Dalam kes ini, kerosakan paru-paru berterusan dan berkembang dari masa ke masa, kadang-kadang selama berbulan-bulan. Itu membimbangkan Klassen.

“Ini menunjukkan bahawa mungkin terdapat keperluan yang sedang berkembang di luar sana yang masih belum kami hargai,” kata Klassen. “Itu mungkin meningkat dengan ketara dari semasa ke semasa kerana berjuta-juta orang yang mempunyai Covid terus pulih atau tidak daripada penyakit mereka.”

Sebilangan besar orang yang kini dalam senarai menunggu pemindahan paru-paru kerana Covid adalah agak muda, antara 35 dan 64, menurut UNOS.

Secara anekdot, doktor penjagaan rapi masih menjaga pesakit sedemikian mengatakan paru-paru mereka sihat sebelum diagnosis Covid mereka.

Ketegangan hospital

Sejak awal pandemik, coronavirus mempunyai kecenderungan untuk masuk jauh ke dalam paru-paru dan menyebabkan parut.

Pesakit dimasukkan ke hospital untuk Covid selama berbulan-bulan boleh membebankan sumber hospital. Selain kakitangan yang diperlukan untuk memantau mesin 24 jam sehari, ia mengambil masa sehingga enam orang, dua hingga tiga kali sehari, untuk mendapatkan seseorang di ECMO bangun, bangun dari katil dan bergerak ke sekurang-kurangnya kerusi berdekatan.

Ini membantu mengekalkan kekuatan pesakit sehingga tahap yang diperlukan untuk menjadi calon pemindahan paru-paru. “Anda perlu boleh bergerak untuk dipertimbangkan untuk pemindahan paru-paru, ” kata Cassiere.

Di luar tekanan yang diberikan oleh Covid kepada sistem penjagaan kesihatan, ia juga menaikkan senarai menunggu pemindahan paru-paru.

Menurut data UNOS, bilangan pemindahan paru-paru yang dilakukan setiap bulan kekal stabil sejak Mac tahun lepas. Bilangan pemindahan yang berkaitan dengan Covid, bagaimanapun, telah meningkat.

Imej: mesin pengoksigenan membran extracorporeal, ecmo
Seorang pesakit di ECMO di Billings, Montana, pada 7 Dis 2020.Larry Mayer / The Billings Gazette melalui fail AP

Ini menunjukkan bahawa calon pemindahan berkaitan Covid sedang melompat ke atas orang lain yang memerlukan paru-paru baharu.

Seseorang di ECMO pergi terus ke bahagian atas senarai untuk pemindahan paru-paru, bermakna mereka boleh melompat mendahului orang lain yang telah menunggu lebih lama, seperti pesakit cystic fibrosis, yang tidak memerlukan tahap penjagaan rapi yang diperlukan oleh pesakit ECMO .

Menyuburkan isu ini ialah kekurangan paru-paru yang tersedia untuk pemindahan. Paru-paru sangat rapuh; hanya 15 peratus daripada paru-paru daripada penderma organ adalah kualiti yang cukup baik untuk pemindahan, Klassen, dari UNOS, berkata.

Hati, sebagai contoh, mempunyai keupayaan untuk menjana semula, walaupun selepas kerosakan. Tisu paru-paru, bagaimanapun, parut dengan mudah. Setelah rosak, sangat sukar untuk membina semula sel paru-paru yang rapuh.

Kerosakan paru-paru ‘unik’

Dr Abbas Shahmohammadi, pengarah perubatan unit rawatan rapi toraks pemindahan paru-paru di Universiti Florida Health di Gainesville, telah mendapat rujukan daripada pesakit di seluruh negara yang memerlukan pemindahan paru-paru. Hanya kira-kira 40 pusat di seluruh negara telah melakukan pemindahan paru-paru berkaitan Covid.

“Kami melihat pesakit yang mengalami kecederaan paru-paru akibat Covid yang masih belum pulih walaupun semua penjagaan dan rawatan sokongan,” katanya. “Akhirnya, mereka memerlukan pemindahan paru-paru.”

Pasukan Shahmohammadi telah melakukan 33 pemindahan paru-paru berkaitan Covid.

“Apa yang unik kepada virus ini ialah kecederaan dahsyat yang berpanjangan,” katanya sambil menambah bahawa dia tidak melihat sebarang virus lain menyebabkan tahap kerosakan paru-paru ini.

Pakar perubatan di Northwestern Medicine di Chicago, yang melakukan pemindahan dua paru-paru pertama ke atas pesakit Covid di Amerika Syarikat, pada Jun 2020, bersetuju.

Menjelang bulan ini, Northwestern telah melakukan pemindahan paru-paru ke atas 41 pesakit Covid. Jumlahnya mungkin akan bertambah.

“Kami terus melihat pesakit, yang kebanyakannya telah lama sakit, di hospital selama beberapa bulan,” kata Dr. Ankit Bharat, ketua pembedahan toraks di Northwestern. “Mereka tidak pernah menjadi lebih baik.”

Muat turun Aplikasi NBC News untuk liputan penuh wabak Covid-19

Jackson adalah salah seorang daripada bakal pesakit pemindahan paru-paru terbaharu Bharat. Dia baru-baru ini dipindahkan dari hospital Chicago berdekatan.

Pada 1 Ogos 2021 — hari lahir Jackson — apabila pernafasannya menjadi sangat sukar sehingga satu suara dalam dirinya memberitahunya, “Ada sesuatu yang tidak kena. Segarkan diri dan pergi ke hospital.”

Dia telah diuji positif untuk Covid pada minggu sebelumnya, semasa kemuncak lonjakan musim panas bagi varian delta. Dia merancang untuk mendapatkan vaksin, tetapi tidak melakukannya.

Dalam beberapa hari, Jackson tidak dapat berhenti batuk. Dia bergelut untuk mendapatkan udara yang cukup ke dalam paru-parunya. Mendengar suara hati itu, dia menyuruh anaknya membawanya ke bilik kecemasan.

“Ia mengambil setiap inci kuasa untuk berjalan ke meja utama untuk mendaftar,” kata Jackson. Dia serta-merta diberi oksigen tambahan dan kemudiannya diletakkan ECMO.

Pada hari ke-259 dia hari di hospital, Marie Jackson masih menjalani ujian untuk memastikan dia adalah calon yang baik untuk masuk dalam senarai menunggu untuk paru-paru baharu.

Sangat tidak mungkin dia akan keluar dari hospital hidup-hidup dengan cara lain.

“Ia satu perjalanan, tetapi saya seorang pejuang,” kata Jackson, suaranya lemah dan garau. “Saya perlu menang. Saya perlu menakluki ini.”

ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We would love to give thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Dia dimasukkan ke hospital kerana Covid beberapa bulan lalu. Satu-satunya tiket keluarnya ialah sepasang paru-paru baharu.


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/