Dia fikir ia adalah ‘penyelesaian yang selamat,’ tetapi penggunaan berlebihan ubat tanpa kaunter ini boleh membawa maut

BANDARAYA KANSAS, Mo. (KCTV/Gray News) – Berjuta-juta orang mengambilnya setiap hari tanpa berfikir. Ia boleh membantu menyembuhkan sakit kepala, melegakan sakit dan sakit lain, dan mengurangkan demam. Tetapi ia juga boleh meracuni anda.

Ia adalah acetaminophen, dijual di bawah jenama Tylenol.

Walaupun acetaminophen adalah ubat yang sangat berkesan apabila digunakan seperti yang diarahkan, apabila ia digunakan secara berlebihan, ia berbahaya. Ramai yang tidak menyedari bahayanya.

Katlyn Bokhoven tidak menyedari betapa bahayanya ia. Lelaki berusia 29 tahun itu berkata, dia baru memulakan pekerjaan baharu tetapi insuransnya masih belum bermula. Apabila dia mengalami sakit di perutnya, dia mengambil acetaminophen. Kesakitan tidak hilang, jadi dia mengambil lebih banyak, mengambilnya setiap hari selama berminggu-minggu.

“Saya cuba menggunakan apa yang saya tahu sebagai penyelesaian yang selamat,” kata Bokhoven.

Dia pergi bercuti, dan terus mengambil ubat, cuba menahan kesakitan. Dia berkata dia mungkin mengambil dua kali ganda jumlah yang disyorkan sehingga semuanya ranap.

Kemalangan itu menyebabkan dia dimasukkan ke hospital.

Katlyn Bokhoven adalah salah seorang daripada beribu-ribu yang telah terjejas oleh ketoksikan acetaminophen(KCTV5)

Dalam masa seminggu, keadaan Bokhoven semakin merosot. Dia semakin lemah dan semakin lemah, namun kesakitannya berterusan. Dia dikejarkan ke bilik kecemasan untuk rawatan, kemudian koma.

Dia mengalami keracunan acetaminophen, dan ia serius. Bokhoven memerlukan pemindahan hati.

Dr Ryan Taylor dengan Sistem Kesihatan Universiti Kansas berkata kes seperti Bokhoven adalah lebih biasa daripada kebanyakan orang sedar.

“Kami melihat kira-kira satu atau dua pesakit seminggu datang ke hospital sama ada secara sengaja atau tidak sengaja menggunakan acetaminophen,” katanya. “(Pesakit) fikir mereka hanya mengambil tambahan. Lebih banyak adalah lebih baik. Mereka akan mempunyai lebih banyak kelegaan kesakitan jika mereka mengambil lebih banyak tablet dan tidak memikirkan apa-apa untuk mengambil lebih daripada dos yang disyorkan kerana mereka mahu lebih banyak melegakan kesakitan.”

Dia berkata mereka tidak sedar semakin mereka mengambil, semakin mereka meracuni diri mereka sendiri.

Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan, 56,000 orang pergi ke Bilik Kecemasan kerana ketoksikan acetaminophen setiap tahun. 500 daripada mereka akan mati. Kira-kira separuh daripada lawatan ER tersebut adalah keracunan yang tidak disengajakan.

Di sini di AS, acetaminophen tersedia. Anda boleh membeli beratus-ratus pil pada satu masa. Ia juga sangat biasa digunakan dalam ubat-ubatan selesema dan alahan yang dijual bebas, ubat penahan sakit lain—malah alat bantu tidur. Ia juga digunakan dalam ubat preskripsi seperti Vicodin dan Percocet. Anda boleh melihat senarai ubat biasa di sini.

Doktor mengatakan adalah penting untuk membaca label ubat pada ubat-ubatan yang dijual bebas dan berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda tentang ubat preskripsi anda. Menurut Yayasan Hati, acetaminophen terdapat dalam sekurang-kurangnya 600 ubat lain. Ia adalah ramuan ubat yang paling biasa di Amerika.

Berikut adalah tanda-tanda amaran berlebihan:

Tanda-tanda amaran tentang dos berlebihan acetaminophen
Tanda-tanda amaran tentang dos berlebihan acetaminophen(NIH)

Negara lain sedang berusaha untuk mengehadkan akses kepada ubat itu. Di United Kingdom, acetaminophen dipanggil paracetamol, tetapi itu bukan satu-satunya perbezaan. Terdapat had pada bilangan pil yang anda boleh beli pada satu masa. Dan ia disimpan di belakang kaunter—sama seperti cara Sudafed dilayan. Jurnal Perubatan telah menunjukkan ia mengurangkan bunuh diri dan keperluan untuk pemindahan hati akibat dos berlebihan. Laporan itu boleh dibaca di sini.

Jalan panjang untuk pemulihan

Bokhoven menghabiskan beberapa bulan di hospital, kemudian lebih banyak masa selepas pemindahan hati di pusat pemulihan. Dia terpaksa mendapatkan semula kemahiran mudah seperti berjalan. Hampir setahun selepas pengalaman pahitnya yang mengerikan, Bokhoven kembali bekerja dan kebanyakannya kembali kepada dirinya yang lama. Dia boleh menikmati berjalan-jalan dengan teman lelaki dan anjingnya. Dia berharap perkongsian ceritanya akan memberi amaran kepada orang lain tentang bahaya menggunakan asetaminofen secara berlebihan.

“Jika kami tidak datang (ke ER) hari itu, saya tidak akan terselamat,” kata Bokhoven. “Saya akan mati atau ditutup sepenuhnya.”

Dia berkata dia berterima kasih kepada pembekal di Hospital St. Luke dan Pusat Pemulihan yang telah menjaganya.

Doktor menekankan bahawa acetaminophen adalah selamat dan berkesan apabila digunakan dengan betul. Mereka juga memberi amaran bahawa acetaminophen dan alkohol tidak bercampur.

Hak Cipta 2022 KCTV melalui Grey Media Group, Inc. Hak cipta terpelihara.

We wish to thank the author of this write-up for this awesome content

Dia fikir ia adalah ‘penyelesaian yang selamat,’ tetapi penggunaan berlebihan ubat tanpa kaunter ini boleh membawa maut


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/