Diagnosis Alzheimer baharu lebih biasa di kalangan warga emas yang pernah menghidap Covid-19, kajian mendapati | CNNCNN

Baru-baru ini belajar lebih daripada 6 juta orang berumur 65 tahun ke atas mendapati bahawa warga emas yang menghidap Covid-19 mempunyai risiko yang jauh lebih tinggi untuk didiagnosis dengan penyakit Alzheimer dalam tempoh setahun.

Kajian itu tidak menunjukkan bahawa Covid-19 menyebabkan Alzheimer, tetapi ia menambah badan penyelidikan yang semakin meningkat yang menarik hubungan antara jangkitan coronavirus dan fungsi kognitif.

“​Dalam otak penyakit Alzheimer, patologi mula terbentuk kira-kira 20 tahun sebelum gejala bermula,” kata Dr David Holtzman, pakar neurologi yang mengetuai makmal penyelidikan yang memberi tumpuan kepada penyakit Alzheimer di Washington University School of Medicine di St. Louis. Orang ramai perlu diikuti selama beberapa dekad selepas jangkitan Covid-19 untuk membuktikannya sebagai punca, katanya.

Sebaliknya, jangkitan Covid-19 boleh menyebabkan keradangan yang mungkin memburukkan lagi perubahan yang sudah berlaku di otak, kata pakar.

“Otak mempunyai tindak balas imunnya sendiri terhadap patologi yang terlibat [Alzheimer’s] penyakit berkembang, “kata Holtzman, yang bukan sebahagian daripada kajian baru itu. “Apabila terdapat perkara lain yang menyebabkan keradangan di dalam badan yang boleh menjejaskan otak, kemungkinan yang berlaku adalah yang boleh menguatkan proses yang sedang berlaku.”

Virus lain boleh menyebabkan keradangan yang sama, kata pakar.

Covid “adalah satu lagi daripada sedozen faktor risiko berpotensi yang saya bincangkan dengan pesakit saya,” kata Dr. Richard Isaacson, pakar neurologi dan pengarah Pusat Kesihatan Otak Florida Atlantic Unviersity. Dia juga tidak terlibat dalam kajian baru tetapi merupakan penyelidik yang memberi tumpuan kepada pencegahan risiko penyakit Alzheimer.

“Saya memberitahu orang ramai untuk mendapatkan vaksin kayap. Saya memberitahu orang ramai untuk mendapat selesema dan Pneumovax tahunan mereka, “dan bersenam dan makan diet yang sihat otak.

Namun, “apabila ada asap, ada api pada satu ketika,” katanya. “Saya benar-benar percaya bahawa ini adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian sekurang-kurangnya.”

Kajian terbaru, yang diterbitkan minggu lepas dalam Journal of Alzheimer’s Disease, mendapati terdapat kira-kira tujuh diagnosis baharu penyakit Alzheimer bagi setiap 1,000 warga emas yang mempunyai kes Covid-19 yang didokumenkan pada tahun lalu, berbanding dengan kira-kira lima diagnosis baharu bagi setiap 1,000 yang tidak.

Heather Snyder, naib presiden perhubungan perubatan dan saintifik di Persatuan Alzheimer, menyatakan bahawa implikasi yang lebih luas daripada wabak itu boleh memainkan peranan dalam penemuan kajian itu.

“Pandemik ini menyebabkan kelewatan yang serius bagi individu yang mencari diagnosis perubatan seperti Alzheimer, bermakna keputusan ini boleh didorong oleh mereka yang telah menghidap Alzheimer apabila mereka dijangkiti tetapi belum mendapatkan diagnosis rasmi,” katanya.

Penulis kajian, bersama-sama dengan Snyder dan pakar lain, juga mengenal pasti kerja ini sebagai panggilan untuk penyelidikan lebih lanjut mengenai mekanisme asas penyakit Alzheimer yang mungkin menjelaskan persatuan itu.

Dalam kajian baru itu, diagnosis Alzheimer adalah “kebanyakannya tentatif,” kata Dr Eliezer Masliah, pengarah Bahagian Neurosains di Institut Kebangsaan Kesihatan untuk Penuaan.

Masliah, yang tidak terlibat dalam kajian itu, berkata bahawa terdapat bukti bahawa Covid-19 mungkin “mencetuskan gangguan kognitif,” tetapi terdapat cara baharu untuk mengesahkan pautan kepada Alzheimer secara khusus.

Satu langkah seterusnya ialah mengikuti orang yang berisiko menghidap Alzheimer selepas jangkitan Covid-19 jangka panjang untuk mengesan biomarker yang ditemui dalam imbasan darah dan otak.

“Dalam beberapa tahun akan datang, kita akan mendapat banyak maklumat yang sangat penting,” kata Masliah. Dan ia adalah “masalah yang sangat penting” untuk diperhatikan, memandangkan skala penyakit.

“Bayangkan berapa juta orang yang berumur 60 atau 65 tahun ke atas, seperti saya sendiri, pernah dijangkiti Covid. Katakan 5% daripada mereka atau 10% daripada mereka malah 1% daripada mereka berisiko,” katanya.

“Wah. Kami sedang melihat ramai orang dalam beberapa tahun akan datang yang mungkin menambah wabak penyakit Alzheimer yang sudah sangat besar yang kami ada.”

Kira-kira 6.5 juta orang berumur 65 tahun ke atas hidup dengan Alzheimer, menurut anggaran daripada Persatuan Alzheimer. Dan ia adalah punca utama kematian ketujuh di AS pada 2020, menurut data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

“Penyakit Alzheimer adalah penyakit yang serius dan mencabar, dan kami fikir kami telah mengubahnya dengan mengurangkan faktor risiko umum seperti hipertensi, penyakit jantung, obesiti dan gaya hidup yang tidak aktif,” kata Dr. Pamela Davis, seorang profesor penyelidikan di Case Western Reserve University dan pengarang bersama kajian baharu itu.

“Sekarang, begitu ramai orang di AS telah menghidap Covid, dan akibat jangka panjang Covid masih muncul. Adalah penting untuk terus memantau kesan penyakit ini terhadap kecacatan masa depan.”

We want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Diagnosis Alzheimer baharu lebih biasa di kalangan warga emas yang pernah menghidap Covid-19, kajian mendapati | CNN


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/