Diagnosis kanser setahun sebelum jangkitan tidak dikaitkan dengan hasil yang lebih teruk; perjalanan udara membawa risiko COVID

Oleh Nancy Lapid

(Reuters) – Berikut adalah ringkasan beberapa kajian terbaru tentang COVID-19. Ia termasuk penyelidikan yang memerlukan kajian lanjut untuk menyokong penemuan dan yang masih belum disahkan oleh semakan rakan sebaya.

Diagnosis kanser lama tidak dikaitkan dengan hasil COVID-19 yang lebih teruk

Pesakit yang didiagnosis dengan kanser lebih daripada setahun sebelum dijangkiti COVID-19 dan mereka yang tidak menerima rawatan aktif mungkin tidak lebih terdedah kepada hasil COVID yang lebih teruk berbanding mereka yang tidak mempunyai kanser, menurut satu kajian baharu.

“Kami mendapati bahawa diagnosis kanser baru-baru ini dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian sebanyak 17% dan peningkatan risiko kemasukan ke hospital sebanyak 10%,” kata Youngran Kim dari UT Health Houston dalam satu kenyataan. “Bagaimanapun, sejarah kanser lebih daripada satu tahun sebelum diagnosis COVID-19 tidak dikaitkan dengan peningkatan kematian atau kemasukan ke hospital.”

Menggunakan rekod kesihatan elektronik, pasukan Kim mengkaji 271,639 orang dewasa AS yang didiagnosis dengan COVID-19 antara Jun dan Disember 2020, termasuk lebih daripada 10,000 yang telah didiagnosis dengan kanser pada tahun lalu dan kira-kira 8,000 yang diagnosis kansernya telah dibuat lebih setahun lebih awal. . Seperti yang dilaporkan dalam PLOS One, diagnosis kanser baru-baru ini dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk hasil COVID-19 yang lebih teruk terutamanya dalam kalangan orang yang mempunyai penyakit metastatik atau kanser darah, hati atau paru-paru. Risiko kematian yang lebih tinggi juga dikaitkan dengan rawatan kemoterapi atau radiasi dalam tempoh tiga bulan sebelum jangkitan SARS-CoV-2. Kajian itu mendapati perbezaan lain di kalangan pesakit kanser yang baru didiagnosis. Khususnya, mereka yang lebih tua, Hitam, menerima Medicare, dan/atau tinggal di Selatan Amerika Syarikat berkemungkinan besar untuk mati selepas jangkitan SARS-CoV-2.

Penyelidik memberi amaran tentang risiko penghantaran perjalanan udara

Penumpang masih berisiko dijangkiti coronavirus semasa melakukan perjalanan dengan kapal terbang dan juga di lapangan terbang, para penyelidik memberi amaran.

Dua penumpang yang mengambil penerbangan selama 10 jam dari Dubai ke Australia pada Julai 2020 telah menjangkiti 15 orang lain, walaupun terdapat keperluan topeng untuk pengembara, pembersih udara yang berfungsi, dan penggunaan topeng, cermin mata, sarung tangan dan gaun pelindung oleh kru penerbangan, menurut sebuah laporan dalam Journal of Travel Medicine Berada dalam dua baris kes utama meningkatkan risiko jangkitan lebih daripada tujuh kali ganda, dan menghabiskan lebih daripada satu jam di lapangan terbang ketibaan meningkatkannya hampir lima kali ganda, kajian itu mendapati. Tujuh daripada mereka yang dijangkiti virus itu duduk dalam 2 baris “kes indeks” di bahagian ekonomi, tetapi yang lain duduk jauh, termasuk beberapa yang duduk di kelas perniagaan. Pada masa itu, semua penumpang yang memasuki Australia dikehendaki mematuhi kuarantin hotel dan menyediakan sampel darah untuk ujian COVID-19. Zarah virus daripada dua pengembara yang dijangkiti asal dan 15 penumpang yang baru dijangkiti mempunyai urutan genomik yang tidak dapat dibezakan, menurut laporan itu.

“Pemakaian topeng yang teliti semasa perjalanan mengurangkan risiko mendapat jangkitan,” terutamanya bagi penumpang yang duduk berdekatan, kata para penyelidik. “Dengan kemunculan lebih banyak varian SARS-CoV-2 yang boleh ditularkan… adalah penting untuk memahami dan mengurangkan potensi pendedahan risiko yang berkaitan dengan semua peringkat perjalanan udara.”

Klik untuk grafik Reuters tentang vaksin dalam pembangunan.

(Laporan oleh Nancy Lapid; Penyuntingan oleh Bill Berkrot)

We wish to say thanks to the writer of this article for this incredible web content

Diagnosis kanser setahun sebelum jangkitan tidak dikaitkan dengan hasil yang lebih teruk; perjalanan udara membawa risiko COVID


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/