Diet Mediterranean Membantu Mengatasi Kemurungan pada Lelaki Muda – Berita Neurosains

Ringkasan: Beralih kepada diet Mediterranean dengan ketara meningkatkan gejala kemurungan pada lelaki muda, laporan kajian baru.

Sumber: Universiti Sydney

Lelaki muda dengan diet yang buruk menyaksikan peningkatan yang ketara dalam gejala kemurungan mereka apabila mereka beralih kepada diet Mediterranean yang sihat, satu kajian baru menunjukkan.

Kemurungan adalah keadaan kesihatan mental biasa yang menjejaskan kira-kira 1 juta rakyat Australia setiap tahun. Ia merupakan faktor risiko penting untuk membunuh diri, punca utama kematian di kalangan orang dewasa muda.

Percubaan kawalan rawak selama 12 minggu, yang dijalankan oleh penyelidik dari Universiti Teknologi Sydney, baru-baru ini diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition yang disemak semula.

Penyelidik utama Jessica Bayes, calon PhD di Fakulti Kesihatan UTS, berkata kajian itu merupakan percubaan klinikal rawak pertama untuk menilai kesan diet Mediterranean terhadap gejala kemurungan pada lelaki muda (berumur 18-25 tahun).

“Kami terkejut dengan betapa relanya lelaki muda itu mengambil diet baru,” kata Bayes. “Mereka yang ditugaskan untuk diet Mediterranean dapat mengubah diet asal mereka dengan ketara, di bawah bimbingan pakar pemakanan, dalam jangka masa yang singkat.”

“Ia mencadangkan bahawa doktor perubatan dan ahli psikologi harus mempertimbangkan untuk merujuk lelaki muda yang tertekan kepada pakar pemakanan atau pakar diet sebagai komponen penting dalam merawat kemurungan klinikal,” katanya.

Diet yang digunakan dalam kajian itu kaya dengan sayur-sayuran berwarna-warni, kekacang dan bijirin penuh, ikan berminyak, minyak zaitun dan kacang mentah tanpa garam. Imej berada dalam domain awam

Kajian itu menyumbang kepada bidang psikiatri pemakanan yang baru muncul, yang bertujuan untuk meneroka kesan nutrien, makanan dan corak pemakanan tertentu boleh mempunyai ke atas kesihatan mental. Diet yang digunakan dalam kajian itu kaya dengan sayur-sayuran berwarna-warni, kekacang dan bijirin penuh, ikan berminyak, minyak zaitun, dan kacang mentah tanpa garam.

“Tumpuan utama adalah untuk meningkatkan kualiti diet dengan makanan penuh segar sambil mengurangkan pengambilan makanan ‘segera’, gula dan daging merah yang diproses,” kata Bayes.

“Terdapat banyak sebab mengapa secara saintifik kita fikir makanan mempengaruhi mood. Sebagai contoh, kira-kira 90 peratus serotonin, bahan kimia yang membantu kita berasa gembira, dibuat dalam usus kita oleh mikrob usus kita. Terdapat bukti yang muncul bahawa mikrob ini boleh berkomunikasi ke otak melalui saraf vagus, dalam apa yang dipanggil paksi usus-otak.

“Untuk mempunyai mikrob yang bermanfaat, kita perlu memberi mereka serat, yang terdapat dalam kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran,” katanya.

Kira-kira 30 peratus daripada pesakit kemurungan gagal memberi respons secukupnya kepada rawatan standard untuk gangguan kemurungan utama seperti terapi tingkah laku kognitif dan ubat anti-depresan.

“Hampir semua peserta kami kekal dengan program ini, dan ramai yang berminat untuk meneruskan diet sebaik sahaja kajian berakhir, yang menunjukkan betapa berkesan, boleh diterima dan berbaloi mereka mendapati campur tangan itu.”

Mengenai berita penyelidikan diet dan kemurungan ini

Pengarang: Leilah Schubert
Sumber: Universiti Sydney
Hubungi: Leilah Schubert – Universiti Sydney
Gambar: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Kesan diet Mediterranean terhadap gejala kemurungan pada lelaki muda (kajian “AMMEND”): Percubaan Kawalan Rawak” oleh Jessica Bayes et al. American Journal of Clinical Nutrition


abstrak

Kesan diet Mediterranean terhadap gejala kemurungan pada lelaki muda (kajian “AMMEND”): Percubaan Kawalan Rawak

Latar belakang

Kemurungan adalah keadaan kesihatan mental biasa yang menjejaskan 1 daripada 8 lelaki setiap tahun, terutamanya orang dewasa muda. Dewasa muda menawarkan peluang untuk campur tangan diet awal, dengan penyelidikan mencadangkan bahawa diet Mediterranean (MD) boleh memberi manfaat dalam merawat kemurungan.

Objektif

Kajian ini bertujuan untuk menentukan sama ada MD boleh memperbaiki gejala kemurungan pada lelaki muda dengan kemurungan klinikal.

Lihat juga

Ini menunjukkan Titik Gema

Kaedah

Percubaan kawalan rawak selama 12 minggu, kumpulan selari, label terbuka, telah dijalankan untuk menilai kesan campur tangan MD dalam rawatan kemurungan sederhana hingga teruk pada lelaki muda (18-25 tahun). Terapi berkawan dipilih untuk kumpulan kawalan. Penilaian telah diambil pada garis dasar, minggu 6 dan minggu 12. Pematuhan MD diukur dengan Skor Pematuhan Mediterranean (MEDAS). Ukuran hasil utama ialah Skala Inventori Kemurungan Beck (BDI-II) dan hasil kedua ialah Kualiti Hidup (QoL).

Keputusan

Seramai 72 orang peserta telah menyelesaikan kajian ini. Selepas 12 minggu, skor MEDAS jauh lebih tinggi dalam kumpulan MD berbanding kumpulan berkawan (Min diff: 7.8, 95% CI: 7.23, 8.37, p<0.001). Perubahan min dalam skor BDI-II adalah lebih tinggi dengan ketara dalam kumpulan MD berbanding kumpulan berkawan pada minggu ke-12 (Beza min: 14.4, 95% CI: 11.41, 17.39, p<0.001). Perubahan min dalam skor QoL juga jauh lebih tinggi dalam kumpulan MD berbanding kumpulan berkawan pada minggu ke-12 (Beza min: 12.7, 95% CI: 7.92, 17.48), p<0.001).

Kesimpulan

Keputusan kami menunjukkan bahawa berbanding dengan berkawan, campur tangan MD membawa kepada peningkatan ketara dalam skor MEDAS, penurunan dalam skor BDI-II dan peningkatan dalam skor QoL. Keputusan ini menyerlahkan peranan penting pemakanan untuk rawatan kemurungan dan harus memaklumkan nasihat yang diberikan oleh doktor kepada populasi demografi khusus ini.

We would love to say thanks to the writer of this article for this incredible material

Diet Mediterranean Membantu Mengatasi Kemurungan pada Lelaki Muda – Berita Neurosains


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/