Diet Meniru Puasa Mengurangkan Tanda Demensia – Berita Neurosains

Ringkasan: Dua kitaran pendek diet rendah kalori yang meniru puasa mengurangkan keradangan dan melambatkan penurunan kognitif dalam model tikus penyakit Alzheimer. Penyelidik melaporkan diet ini selamat untuk manusia dan boleh membantu mengurangkan tanda-tanda Alzheimer.

Sumber: USC

Kitaran diet yang meniru puasa nampaknya mengurangkan tanda-tanda Alzheimer pada tikus yang direka bentuk secara genetik untuk membangunkan penyakit itu, menurut kajian USC Leonard Davis School of Gerontology yang baru.

Kajian itu muncul dalam Laporan Sel pada 27 Sept.

Para penyelidik, diketuai oleh Profesor Valter Longo dengan kerjasama Profesor Christian Pike dan Pinchas Cohen, mendapati bahawa tikus yang telah menjalani beberapa kitaran diet meniru puasa menunjukkan kurang patologi Alzheimer.

Para penyelidik mendapati tahap yang lebih rendah daripada dua ciri utama penyakit ini: beta amiloid – pemacu utama pembentukan plak di otak – dan protein tau hiperfosforilasi, yang membentuk kusut di dalam otak.

Mereka juga mendapati bahawa keradangan otak berkurangan dan prestasi yang lebih baik pada ujian kognitif berbanding tikus yang diberi diet standard.

Diet meniru puasa (FMD) mengandungi lemak tak tepu yang tinggi dan rendah kalori keseluruhan, protein dan karbohidrat serta direka bentuk untuk meniru kesan puasa air sahaja sambil tetap menyediakan nutrien yang diperlukan.

Penyelidikan terdahulu yang diketuai oleh Longo telah menunjukkan bahawa kitaran FMD yang ringkas dan berkala dikaitkan dengan pelbagai kesan yang bermanfaat, termasuk menggalakkan penjanaan semula sel stem, mengurangkan kesan sampingan kemoterapi dan menurunkan faktor risiko kanser, diabetes, penyakit jantung dan usia lain. -penyakit yang berkaitan pada tikus dan manusia.

Hasil yang menjanjikan dalam model tetikus Alzheimer

Di samping tikus yang sihat, pasukan itu menyiasat dua model tetikus Alzheimer, E4FAD dan 3xTg. Semasa kajian, tikus diberi makan diet meniru puasa selama 4 atau 5 hari dua kali sebulan dan dibenarkan makan secara normal antara kitaran FMD.

Dalam eksperimen jangka panjang untuk melihat kesan pada tikus tua, tikus 3xTg diletakkan pada diet selama 30 kitaran dalam 15 bulan. Percubaan jangka pendek dalam kedua-dua tikus 3xTg dan E4FAD berjulat daripada satu kitaran FMD hingga 12 kitaran dalam 6 bulan.

Dalam kedua-dua model, tikus yang menjalani kitaran FMD menunjukkan pengurangan yang menjanjikan dalam beta amiloid – yang membentuk plak yang melekit, mengganggu di otak – dan patologi tau berbanding tikus yang makan diet standard.

Tikus FMD juga menunjukkan tahap keradangan otak yang lebih rendah, termasuk pengurangan bilangan mikroglia aktif, sel imun yang mencari dan memusnahkan patogen dan sel yang rosak di dalam otak.

Di samping itu, tikus dalam diet menunjukkan tahap tekanan oksidatif yang lebih rendah, yang memainkan peranan dalam patologi Alzheimer dengan merosakkan neuron dan menyumbang kepada pengumpulan amiloid di dalam otak.

Kajian itu secara khusus menunjuk kepada “superoksida” radikal bebas sebagai punca utama kerosakan yang berlaku dalam model tetikus Alzheimer ini, Longo menjelaskan.

Secara luaran, tikus kedua-dua model Alzheimer yang menjalani FMD menunjukkan penurunan kognitif yang kurang daripada rakan diet standard mereka. Tingkah laku kognitif, termasuk penerokaan dan prestasi dalam labirin, telah diuji pada tikus muda sebelum rejimen diet bermula dan sekali lagi selepas beberapa bulan sama ada diet standard atau kitaran FMD dua kali sebulan.

Tikus Alzheimer yang diberi FMD dengan ketara mengatasi prestasi tikus Alzheimer yang diberikan diet standard dan dalam beberapa keadaan menunjukkan prestasi yang sama dengan tikus kawalan yang tidak terdedah kepada Alzheimer, menunjukkan bahawa penurunan kognitif telah diperlahankan dengan ketara.

Kitaran FMD kelihatan berkesan dalam membalikkan pelbagai penanda patologi tetapi juga kecacatan kognitif dalam dua model tetikus utama untuk penyakit Alzheimer. Longo berkata bahawa hasilnya menjanjikan.

Kajian klinikal kecil meneroka kemungkinan untuk manusia

Sebagai tambahan kepada kajian terhadap tikus, Longo dan rakan sekerja juga memasukkan data daripada percubaan klinikal Fasa 1 kecil diet meniru puasa dalam pesakit manusia yang didiagnosis dengan gangguan kognitif ringan atau penyakit Alzheimer ringan.

Diet meniru puasa (FMD) mengandungi lemak tak tepu yang tinggi dan rendah kalori keseluruhan, protein dan karbohidrat serta direka bentuk untuk meniru kesan puasa air sahaja sambil tetap menyediakan nutrien yang diperlukan. Imej berada dalam domain awam

Empat puluh pesakit sedemikian yang sebaliknya sihat dan mempunyai sokongan keluarga secara rawak sama ada diet meniru puasa 5 hari sekali sebulan atau tempoh 5 hari di mana makan tengah hari atau makan malam digantikan dengan hidangan berasaskan pasta atau nasi.

Data awal menunjukkan bahawa FMD selamat dan boleh dilaksanakan untuk pesakit yang mengalami kecacatan ringan atau penyakit Alzheimer awal. Ujian lanjut dalam percubaan klinikal yang sedang berjalan akan mengukur prestasi kognitif, keradangan dan banyak lagi, kata Longo.

Percubaan awal diet lain yang diterbitkan oleh Longo dan rakan sekerja telah menunjukkan faedah lain kitaran bulanan, seperti kehilangan jisim lemak tanpa kehilangan jisim otot dan faktor risiko kardiometabolik yang lebih baik, terutamanya pada orang yang berlebihan berat badan atau obes.

Terutama, dalam percubaan klinikal yang diterbitkan baru-baru ini di mana Longo adalah pengarang bersama, kitaran FMD dikaitkan dengan regresi penyakit dalam pesakit diabetes. Diabetes hampir menggandakan risiko menghidap penyakit Alzheimer, menurut Persatuan Alzheimer.

Pengarang lain termasuk pengarang pertama bersama Priya Rangan, Fleur Lobo dan Edoardo Parrella dari USC; Terri-Leigh Stephen, Christian J. Pike, Pinchas Cohen, Kyle Xia, Katelynn Tran, Brandon Ann, dan Dolly Chowdhury dari USC; Anna Laura Cremonini, Luca Tagliafico, Angelica Persia, Irene Caffa, Fiammetta Monacelli, Patrizio Odetti, Tommaso Bonfiglio, dan Alessio Nencioni dari Universiti Genoa, Itali; Nicolas Rochette, Marco Morselli, dan Matteo Pellegrini dari UCLA; Mary Jo LaDu dari Universiti Illinois di Chicago; dan Martina Pigliautile, Virginia Boccardi, dan Patrizia Mecocci dari Universiti Perugia, Itali.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang wanita hamil

Pembiayaan: Kajian itu dibiayai sebahagiannya oleh Institut Kesihatan Nasional/Institut Kebangsaan mengenai geran Penuaan AG20642, AG025135, dan P01 AG034906 kepada Longo; AG058068 kepada Pike; geran latihan NIA T32 AG052374 kepada Rangan; dan geran PE-2016-02362694 dan PE-2016-02363073 oleh Kementerian Kesihatan Itali kepada Odetti, Mecocci, Monacelli dan Longo. Makmal LaDu dibiayai oleh NIH (NIA) R01 AG056472, R01 AG057008, UH2/3 NS10012, R56 AG058655, 1R44 AG060826, dana institusi daripada Kolej Perubatan di University of Illinois, Chicago yang dermawan dan dermawan

Longo ialah pengasas dan mempunyai kepentingan pemilikan dalam L-Nutra; produk makanan syarikat digunakan dalam kajian diet meniru puasa. Kepentingan Longo dalam L-Nutra telah didedahkan dan diuruskan mengikut dasar konflik kepentingan USC. USC mempunyai kepentingan pemilikan dalam L-Nutra dan berpotensi menerima bayaran royalti daripada L-Nutra. Kepentingan kewangan USC dalam syarikat telah didedahkan dan diuruskan di bawah dasar konflik kepentingan institusi USC.

Mengenai diet ini dan berita penyelidikan penyakit Alzheimer

Pengarang: Leigh Hopper
Sumber: USC
Hubungi: Leigh Hopper – USC
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Kitaran diet meniru puasa mengurangkan keradangan saraf untuk melemahkan penurunan kognitif dalam model Alzheimer” oleh Valter Longo et al. Laporan Sel


Abstrak

Kitaran diet meniru puasa mengurangkan keradangan saraf untuk melemahkan penurunan kognitif dalam model Alzheimer

Sorotan

  • Kitaran FMD mengurangkan penurunan kognitif dan patologi AD dalam model tetikus praklinikal
  • Kitaran FMD mengurangkan bilangan mikroglia hippocampal dan keradangan saraf
  • Tikus 3xTg yang kekurangan Nox2 menunjukkan peningkatan kognisi dan pengaktifan mikroglia
  • Data klinikal mencadangkan kitaran FMD adalah selamat dan boleh dilaksanakan dalam sekumpulan kecil pesakit AD

Ringkasan

Kesan kitaran diet meniru puasa (FMD) dalam mengurangkan banyak faktor risiko penuaan dan penyakit menunjukkan ia boleh menjejaskan penyakit Alzheimer (AD).

Di sini, kami menunjukkan bahawa kitaran FMD mengurangkan penurunan kognitif dan patologi AD dalam model tetikus E4FAD dan 3xTg AD, dengan kesan yang lebih baik daripada yang disebabkan oleh kitaran sekatan protein. Dalam tikus 3xTg, kitaran FMD jangka panjang mengurangkan beban Aβ hippocampal dan tau hiperfosforilasi, meningkatkan genesis sel stem saraf, mengurangkan bilangan mikroglia dan mengurangkan ekspresi gen neuroinflamasi, termasuk NADPH oksidase (Nox2) yang menjana superoksida. Tikus 3xTg yang kekurangan Nox2 atau tikus yang dirawat dengan apocynin perencat oksidase NADPH juga memaparkan kognisi yang lebih baik dan mengurangkan pengaktifan mikroglia berbanding dengan kawalan.

Data klinikal menunjukkan bahawa kitaran FMD boleh dilaksanakan dan secara amnya selamat dalam sekumpulan kecil pesakit AD.

Keputusan ini menunjukkan bahawa kitaran FMD melambatkan penurunan kognitif dalam model AD sebahagiannya dengan mengurangkan neuroinflammation dan/atau pengeluaran superoksida dalam otak.

We wish to thank the writer of this short article for this amazing material

Diet Meniru Puasa Mengurangkan Tanda Demensia – Berita Neurosains


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/