Diet Tinggi Serat Guar Gum Mengehadkan Keradangan dan Gejala Sklerosis Berbilang – Berita Neurosains

Ringkasan: Diet tinggi gula guar, serat pemakanan dan bahan tambahan makanan biasa yang diekstrak daripada kacang guar, mengehadkan keradangan dan melambatkan permulaan sklerosis berbilang dalam model tetikus.

Sumber: Universiti British Columbia

Diet tinggi gula guar, bahan tambahan makanan biasa dan serat pemakanan, keradangan terhad dan melambatkan timbulnya gejala multiple sclerosis (MS) pada tikus, menurut penyelidikan baharu oleh ahli jabatan Mikrobiologi dan Imunologi Universiti British Columbia (UBC).

“Peningkatan pesat gangguan autoimun dan keradangan di negara-negara perindustrian dalam beberapa dekad yang lalu menunjukkan pilihan pemakanan adalah salah satu faktor persekitaran yang menyumbang kepada kejadian,” kata Dr Lisa Osborne, penyelidik kanan kajian dan penolong profesor dengan Mikrobiologi dan Imunologi UBC.

“Serat pemakanan adalah modulator kuat tindak balas imun dan boleh mengawal keradangan dalam pelbagai penyakit, tetapi mereka adalah keluarga yang sangat pelbagai biokimia. Kajian kami memberi kami tingkap yang lebih jelas tentang potensi beberapa sumber serat dalam mengekalkan kesihatan imun.”

Dr. Osborne dan rakan sekerja mendedahkan kumpulan tikus kepada pelbagai diet—diet serat selulosa kawalan lima peratus, diet yang kekurangan serat makanan, atau diet yang diperkaya (30%) dengan serat sama ada dalam kanji tahan, inulin, pektin, atau guar gum. Quar gum adalah satu-satunya jenis serat yang mengehadkan gejala seperti MS dengan ketara.

Guar gum—guaran—diekstrak daripada kacang guar, dan sering digunakan sebagai bahan tambahan untuk memekatkan dan menstabilkan makanan dan makanan haiwan, dan dalam aplikasi industri. India dan Pakistan adalah penanam utama kacang.

“Kacang guar tidak begitu biasa dalam diet barat, dan gusi tidak digunakan pada tahap tinggi ini sebagai bahan tambahan di barat,” kata Naomi Fettig, pengarang pertama dalam kajian itu dan pelajar PhD dengan Jabatan Mikrobiologi dan Imunologi di UBC.

Guar gum—guaran—diekstrak daripada kacang guar, dan sering digunakan sebagai bahan tambahan untuk memekatkan dan menstabilkan makanan dan makanan haiwan, dan dalam aplikasi industri. Imej berada dalam domain awam

“Pakar secara konsisten mengatakan serat adalah baik untuk anda—dan pelbagai sumber serat adalah penting untuk kesihatan imun—tetapi belum ada kerja kritikal untuk mengenal pasti cara badan bertindak balas terhadap jenis serat yang berbeza. Sungguh menarik bahawa sumber khusus ini mempunyai kesan sedemikian.”

Di AS dan Kanada, purata pengambilan serat harian ialah 15 gram—cadangan semasa adalah dua kali ganda daripada 30 gram. Nilai yang disyorkan tidak mengambil kira sebarang jenis gentian tertentu.

“Menggabungkan kacang guar mungkin mencabar untuk dicapai pada dos yang kami berikan kepada tikus,” kata Dr. Osborne. “Tetapi terbitan guar gum, guar gum terhidrolisis sebahagiannya, boleh didapati secara komersil sebagai prebiotik.”

Selepas gusi dipecahkan oleh mikrobiota tikus, molekul yang terhasil kelihatan mengurangkan aktiviti dan percambahan sejenis sel T CD4+, sel Th1, yang memainkan peranan penting dalam mengaktifkan tindak balas autoimun. Tindak balas itulah yang membawa kepada gejala seperti MS pada tikus.

Kesan serat pada sel Th1 masih tidak diketahui sebelum kajian ini, dan penemuan ini menunjukkan bahawa perbezaan biokimia dalam struktur serat boleh mempengaruhi laluan imun yang pelbagai.

Dr. Osborne dan makmalnya kini ingin menerokai potensi manfaat pada manusia—termasuk membangunkan pemahaman yang lebih terperinci tentang gambaran molekul, yang mungkin membantu mereka bentuk terapeutik yang menawarkan faedah diet guar guar tinggi sedemikian dalam bentuk yang lebih praktikal.

Mengenai berita penyelidikan diet dan pelbagai sklerosis ini

Pengarang: Chris Balma
Sumber: Universiti British Columbia
Hubungi: Chris Balma – Universiti British Columbia
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Perencatan pengaktifan dan pembezaan Th1 oleh guar gum pemakanan memperbaiki encephalomyelitis autoimun eksperimen.” oleh Lisa Osborne et al. Laporan Sel

Lihat juga

Ini menunjukkan garis besar kepala

Abstrak

Perencatan pengaktifan dan pembezaan Th1 oleh guar gum pemakanan memperbaiki encephalomyelitis autoimun eksperimen.

Sorotan

  • Sumber serat pemakanan individu mempunyai kesan yang berbeza pada subset sel T
  • Guar guar serat pemakanan menjejaskan polarisasi Th1 dan mengubah potensi migrasi
  • Guar gum meningkatkan asid lemak rantai pendek tetapi tidak memberi kesan kepada sel T pengawalseliaan
  • Suplemen guar gum dengan ketara melambatkan keradangan saraf autoimun

Ringkasan

Serat pemakanan ialah modulator kuat tindak balas imun yang boleh menghalang keradangan dalam pelbagai konteks penyakit.

Walau bagaimanapun, serat makanan merangkumi keluarga karbohidrat yang pelbagai secara biokimia, dan masih tidak diketahui bagaimana sumber serat individu mempengaruhi imuniti.

Dalam perbandingan langsung empat diet serat tinggi yang berbeza, kami menunjukkan keupayaan kuat guar gum untuk melambatkan penyakit dan neuroinflammation dalam encephalomyelitis autoimun eksperimen, model tetikus pengantara sel T bagi pelbagai sklerosis.

Perubahan khusus gusi guar kepada mikrobiota adalah terhad, dan perlindungan penyakit nampaknya bebas daripada peningkatan yang disebabkan oleh serat dalam tahap asid lemak rantai pendek atau CD4 pengawalseliaan+ sel T. Sebaliknya, CD4+ Sel T tikus yang ditambah guar guar kurang ensefalitogenik disebabkan oleh pengurangan pengaktifan, percambahan, pembezaan Th1 dan potensi migrasi yang diubah.

Penemuan ini mendedahkan kekhususan dalam tindak balas perumah kepada sumber serat dan menentukan laluan imunomodulasi yang disebabkan oleh serat yang melindungi daripada keradangan neuropatologi.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Diet Tinggi Serat Guar Gum Mengehadkan Keradangan dan Gejala Sklerosis Berbilang – Berita Neurosains


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/