Diganggu oleh kelaparan tetapi melawan obesiti: krisis makanan tersembunyi Kenya

Tkanak-kanak tadika Bees Haven berada kira-kira 15 minit ke kelas taekwando mingguan mereka apabila pengajar mereka mengeluarkan kata-kata pedas untuk mereka. “Kamu tidak tercungap-cungap,” kata Lizzanne Adhiambo, sambil tersengih. “Saya mahu melihat kuasa! Jom pukul!”

Selain daripada beberapa kekeliruan mengenai tangan kiri dan kanan, anak-anak murid Adhiambo patuh. Dengan lengan bersilih ganti mereka menumbuk di hadapan mereka, 15 kanak-kanak berumur empat hingga enam tahun, memakai pakaian seragam latihan putih, menjerit “Ya!” kerana pengajar mengira dari 1 hingga 10.

“Mereka sangat menyukainya,” kata Beryl Itindi, pengarah sekolah prasekolah di Syokimau, di pinggir barat daya Nairobi.

Selepas kelas, kanak-kanak duduk untuk makan tengah hari dengan rebusan daging lembu, sayur-sayuran berdaun, ugali – bubur tepung jagung – dan buah segar. “Terima kasih atas makanan kami dan banyak berkat kami,” kata mereka. “Amin.”

Kanak-kanak ini berada di barisan hadapan dalam usaha baharu untuk memupuk tabiat bersenam dan pemakanan sihat sepanjang hayat – dan menghalang musuh yang semakin kelihatan di pekan dan bandar Kenya: obesiti.

Tadika tersebut menekankan kepentingan bersenam dan makanan yang sihat. Gambar: Brian Otieno/The Guardian

Seperti di kebanyakan Afrika, bilangan orang yang dikelaskan sebagai obes di Kenya semakin meningkat: menjelang 2030, Atlas Obesiti Dunia berkata 1.4 juta kanak-kanak berumur lima hingga 19 tahun akan mengalami obesiti. WHO menganggap seseorang yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) melebihi 25 sebagai berat badan berlebihan, manakala BMI melebihi 30 adalah obes.

Tinjauan 2015 – yang paling baru dijalankan – mendapati 20% lelaki Kenya dan lebih daripada 50% wanita adalah sama ada berat badan berlebihan atau obes.

Panduan Cepat

Keadaan biasa

Tunjukkan

Jumlah manusia bagi penyakit tidak berjangkit (NCD) adalah besar dan meningkat. Penyakit ini menamatkan kehidupan kira-kira 41 juta daripada 56 juta orang yang mati setiap tahun – dan tiga perempat daripada mereka berada di negara membangun.

NCD hanyalah itu; tidak seperti, katakan, virus, anda tidak boleh menangkapnya. Sebaliknya, ia disebabkan oleh gabungan faktor genetik, fisiologi, persekitaran dan tingkah laku. Jenis utama adalah kanser, penyakit pernafasan kronik, diabetes dan penyakit kardiovaskular – serangan jantung dan strok. Kira-kira 80% boleh dicegah, dan semuanya semakin meningkat, merebak secara tidak dapat dielakkan ke seluruh dunia apabila populasi dan gaya hidup yang semakin tua yang didorong oleh pertumbuhan ekonomi dan pembandaran menjadikan tidak sihat sebagai fenomena global.

NCD, yang pernah dilihat sebagai penyakit orang kaya, kini mempunyai cengkaman kepada golongan miskin. Penyakit, hilang upaya dan kematian direka bentuk dengan sempurna untuk mewujudkan dan meluaskan ketidaksamaan – dan menjadi miskin mengurangkan kemungkinan anda akan didiagnosis dengan tepat atau dirawat.

Pelaburan dalam menangani keadaan biasa dan kronik yang membunuh 71% daripada kita adalah sangat rendah, manakala kos kepada keluarga, ekonomi dan komuniti adalah sangat tinggi.

Di negara berpendapatan rendah NCD – biasanya penyakit yang perlahan dan melemahkan – melihat sebahagian kecil daripada wang yang diperlukan dilaburkan atau didermakan. Perhatian masih tertumpu pada ancaman penyakit tradisional, namun kadar kematian akibat kanser telah lama melepasi jumlah kematian akibat malaria, TB dan HIV/Aids yang digabungkan.

Keadaan biasa ialah siri Guardian baharu yang melaporkan NCD di negara membangun; kelaziman mereka, penyelesaian, sebab dan akibat, menceritakan kisah orang yang hidup dengan penyakit ini.

Tracy McVeigh, editor

Terima kasih atas maklum balas anda.

Dalam laporan tahun lepaskerajaan Kenya mengiktiraf obesiti sebagai faktor risiko utama penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti diabetes dan kanser, yang bertanggungjawab untuk 39% kematian di Kenya – meningkat daripada 27% pada 2014.

“Statistik menunjukkan bahawa obesiti berkembang pada kadar yang sangat membimbangkan, bukan sahaja di Kenya tetapi di rantau ini dan dunia,” kata Stephen Kimutai Tanui, pengurus strategi untuk Kesejahteraan untuk Kehebatanorganisasi di sebalik kelas taekwando.

Pendidikan yang diberikan oleh kumpulan itu kepada kanak-kanak sangat kurang ketika Tanui, 32, masih kanak-kanak: “Kami tidak diberitahu bahawa aktiviti fizikal mempunyai banyak faedah … bukan sahaja untuk keseronokan dan prestasi di sekolah tetapi kepada kesihatan kami.”

Di negara yang diintai oleh kelaparan dan di mana lebih daripada tiga juta orang dikelaskan sebagai makanan tidak selamat akut, keutamaan adalah mendapatkan makanan yang mencukupi, tanpa mengira nilai pemakanannya, katanya.

“Semasa kita masih muda, hubungan antara pemakanan yang baik dan kesihatan yang baik telah hilang,” kata Tanui. “Di Kenya dan di kebanyakan negara Afrika, kami menghadapi masalah kekurangan zat makanan, dan itulah yang menjadi tumpuan semua orang. Orang ramai sepatutnya mempunyai makanan, tetapi kita juga harus memberi tumpuan kepada mendapatkan makanan yang baik dan sihat, kerana kadar obesiti yang semakin meningkat, ia adalah seiring: kekurangan zat makanan dan obesiti. Ia satu beban yang dahsyat.”

Magdalene Wanjiru, seorang wanita Kenya berusia 46 tahun, mempunyai BMI yang dikira oleh pakar pemakanan semasa pemeriksaan di Hospital Nasional Kenyatta di Nairobi
Magdalene Wanjiru mempunyai BMI yang dikira oleh pakar pemakanan semasa pemeriksaan di Hospital Nasional Kenyatta di Nairobi Gambar: Benedicte Desrus/Alamy

Di bahagian luar bandar utara dan timur, kemarau paling teruk selama 40 tahun adalah memandu beribu-ribu rakyat Kenya dari rumah mereka. Menurut Persekutuan Palang Merah Antarabangsa, kira-kira 755,000 kanak-kanak bawah lima tahun akan mengalami kekurangan zat makanan akut sepanjang 2022.


sayan Nairobi, di mana rangkaian makanan segera seperti KFC, Burger King dan gerai Domino di setiap sudut jalan lain, dan papan iklan menolak minuman coklat “diperkaya vitamin” kepada pemandu di jalan raya yang bergelora, masalahnya “sangat berbeza” kata Dr Davis Ombui , pakar kencing manis. “Orang ramai pergi ke tempat kerja pada waktu pagi, masuk ke pejabat, kembali ke kereta mereka, pulang ke rumah. Mereka tidak berjalan kaki ke tempat kerja, dan makanan segera kini menjadi perkara besar di Nairobi.”

Keputusannya jelas di klinik pembedahan swastanya. “Kami melihat orang yang lebih muda dan lebih muda didiagnosis pada usia yang lebih muda. Hari ini saya mempunyai seseorang yang berumur 21 tahun. Diabetes jenis 2. Ini semua kerana obesiti; semua kerana gaya hidup.”

Tahun lepas kementerian kesihatan menerbitkan pelan strategik untuk bertindak balas kepada “peralihan epidemiologi” dalam beban penyakit daripada penyakit berjangkit, seperti malaria dan batuk kering, kepada peningkatan beban NCD. Ia mengiktiraf obesiti sebagai faktor risiko utama, tetapi doktor bimbang terdapat sedikit tindakan konkrit.

“Anda mungkin mendapati dasar ini ada di atas kertas,” kata Ombui. “Tetapi tiada siapa yang menterjemahkannya kepada tindakan di lapangan. Saya pasti jika anda pergi ke kabinet anda akan dapati kertas dasar yang sangat bagus yang ditaja oleh WHO dan [other] organisasi – hanya mengumpul habuk.”

Kementerian kesihatan telah didekati untuk mengulas. Sasaran kerajaan adalah untuk mengurangkan kelaziman obesiti daripada 28% pada 2020 kepada 26% pada 2025, dan masa semakin meningkat. Menjelang 2030, kematian akibat NCD dijangka meningkat sebanyak 55%.

Dan masih terdapat persatuan yang berlarutan dalam masyarakat antara lemak berlebihan dan kejayaan material.

Stephen Ogweno, Ketua Pegawai Eksekutif Stowelink
Steven Ogweno, Ketua Pegawai Eksekutif Stowelinksebuah perusahaan yang diterajui belia yang bertujuan untuk memerangi NCD. Gambar: Brian Otieno/The Guardian

“Awak jumpa orang muda di universiti mahu untuk menambah berat badan dan membesarkan perut sebagai simbol status. Ia sangat teruk,” kata Stephen Ogweno, Ketua Pegawai Eksekutif Stowelink, sebuah perusahaan yang diterajui belia yang bertujuan untuk memerangi NCD. “Masih ada persepsi ini yang perlu diubah.”

Bagi rakyat Kenya yang kaya, Dr Wyckliffe Kaisha ada jawapannya. Salah seorang daripada beberapa pakar bedah di negara ini yang melakukan pembedahan bariatric – atau penurunan berat badan – seperti pintasan gastrik, beliau telah melihat peningkatan yang ketara dalam pesakit, sebahagiannya disebabkan oleh Covid-19, yang menyedarkan lebih ramai orang tentang kesan obesiti, diabetes dan hipertensi.

Salah seorang pesakitnya, berusia 29 tahun yang tahun lalu menjalani pembedahan gastrectomy lengan – melibatkan pengangkatan sebahagian perutnya – tidak menyesal.

“Ia memerlukan seseorang untuk bersedia dari segi psikologi dan emosi kerana ia bukan mudah, terutamanya jika anda sudah biasa mengambil banyak sampah. [food]. Saya sangat menyukai kerepek. Kini saya tidak tahan dengan bau kentang goreng,” katanya.

Sebuah restoran makanan segera di Nairobi, Kenya.
Di kawasan bandar seperti Nairobi, makanan segera semakin popular. Gambar: Brian Otieno/The Guardian

Wanita itu, yang tidak mahu namanya disiarkan, berkata dia telah kehilangan 40kg: “Sekurang-kurangnya sekarang saya boleh menaiki tangga. Saya tidak perlu bergantung pada lif.”

Pembedahan bariatrik mempunyai pengkritiknya, tetapi Kaisha menegaskan ia bermanfaat untuk sebahagian besar. Bugbearnya bersama syarikat insurans, yang enggan menanggung prosedur itu, bermakna hanya orang kaya yang mampu membayar cajnya sebanyak $5,000.

Beliau telah memberitahu syarikat insurans bahawa pembedahan bariatric adalah kos efektif kerana ia menghalang keadaan berkembang. “Mereka masih menolaknya dan mengatakan ia adalah pembedahan kosmetik. Tetapi ia tidak sama sekali,” katanya.


Tperkampungan Njathaini, di pinggir utara Nairobi, adalah dunia yang jauh dari pelanggan Kaisha. Dengan pengangguran yang tinggi dan pendapatan boleh guna yang sedikit, di tempat seperti inilah campur tangan adalah mendesak, kata Ogweno.

Terima kasih kepada genetik, diet dan kurang bersenam, Ogweno, 26, pernah mencapai berat hampir ke-20. Didorong oleh keinginan untuk “kelihatan seperti Dwayne ‘The Rock’ Johnson” dia menurunkan berat badan di universiti dan bertanding dalam pertandingan Mr Fitness.

Dia mahu membuktikan bahawa obesiti, diabetes dan kanser bukan sahaja menjejaskan “orang tua dan kaya.” Apa yang ditemuinya dan rakan-rakannya di Njathaini mengejutkan mereka: “[This is] komuniti berpendapatan sangat rendah, dan hampir 70% daripada rumah di sini hidup dengan diabetes atau darah tinggi,” kata Ogweno, duduk di pejabat ketua kampung.

Kerepek dijual di kedai kejiranan.
Di kawasan berpendapatan rendah, makanan dan makanan ringan yang murah sarat dengan karbohidrat dan lemak – pilihan yang lebih sihat adalah lebih mahal. Gambar: Brian Otieno/The Guardian

Pemakanan tradisional di kawasan kejiranan miskin sangat bergantung pada karbohidrat dan memasak lemak dengan tahap transfats yang sangat tinggi, yang diketahui meningkatkan risiko penyakit jantung. Di sebuah kedai Njathaini, anda boleh membeli sebiji kobis dengan harga 70 syiling (50p). Di satu lagi, beberapa pintu di bawah, terdapat beg kerepek untuk 20 syiling, dan roti goreng roti ialah 10 syiling.

Kemudian ada gula. “Minuman ringan lebih banyak tersedia daripada air bersih,” kata Ogweno. Kedai-kedai penuh dengan minuman bergas, dan pengiklanan bunting Sprite, Coca Cola dan Fanta, serta air, menyambut setiap pelanggan.

Francis Njuguna, seorang pekerja kesihatan masyarakat
Francis Njuguna, seorang pekerja kesihatan masyarakat, menasihati penduduk tempatan tentang menanam sayur-sayuran. Gambar: Brian Otieno/The Guardian

Francis Njuguna, seorang pekerja kesihatan masyarakat, dilahirkan dan dibesarkan di Njathaini. “Sebelum ini [obesity] adalah bukan isu. Terdapat sangat sedikit kes. Tetapi pada masa kini terdapat ramai orang,” katanya.

Bekerjasama dengan Stowelink, Njuguna menasihati penduduk tempatan tentang menanam sayur-sayuran serta tanaman kontan yang lain. “Kale, tomato, bawang, bayam” semuanya mungkin, katanya.

Aspek yang paling teruk, kata Ogweno, ialah apabila orang didiagnosis dengan keadaan yang berkaitan dengan obesiti, mereka berjuang untuk mendapatkan rawatan.

“Jika anda tidak bekerja secara rasmi … anda hampir selalu tidak dilindungi [by national health insurance] dan jika anda sakit anda perlu membayar dari poket,” katanya. Ini terpakai, sebagai contoh, untuk insulin untuk pesakit kencing manis. “Orang ramai benar-benar perlu mengumpulkan seluruh kampung untuk menyumbang wang tunai untuk kemudian pergi dan berbuat demikian kerana jika tidak, ia adalah hukuman mati.”

Ogweno, ibu saudaranya yang meninggal dunia akibat diabetes selepas mendapatkan bantuan daripada pakar perubatan tradisional, merasakan kerajaan bergerak, perlahan-lahan dan lambat, untuk mengambil serius tentang NCD.

Buat masa ini, kanak-kanak Bees Haven yang menempa jalan. Bersemangat selepas latihan mereka, ahli bela diri tadika makan tengah hari dengan penuh semangat – malah managu sayur-sayuran. Selalunya kanak-kanak tiba dengan agak malu, kata Itindi, pengarah, dan latihan itu “benar-benar membuka mereka secara mental dan fizikal.”

Pelajar di tadika Bees Haven makan tengah hari yang sihat.
Pelajar di tadika Bees Haven makan tengah hari yang sihat. Gambar: Brian Otieno/The Guardian

Daftar untuk paparan berbeza dengan surat berita Global Dispatch kami – himpunan cerita popular kami dari seluruh dunia, bacaan yang disyorkan dan pemikiran daripada pasukan kami tentang pembangunan utama dan isu hak asasi manusia, dihantar ke peti masuk anda setiap dua minggu:

Daftar untuk Global Dispatch – sila semak folder spam anda untuk e-mel pengesahan

We would like to thank the author of this article for this incredible content

Diganggu oleh kelaparan tetapi melawan obesiti: krisis makanan tersembunyi Kenya


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/