Dilema monkeypox: Bagaimana untuk memberi amaran kepada lelaki gay tentang risiko tanpa menimbulkan kebencian

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Monkeypox telah tiba di Salt Lake County, dengan dua lelaki disahkan positif selepas pulang dari Eropah, pusat gempa wabak global tertumpu pada lelaki gay dan biseksual.

Para pegawai di daerah Utah menghadapi dilema. Mereka ingin memberi amaran kepada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki bahawa mereka berisiko lebih tinggi untuk terdedah kepada virus itu. Tetapi mereka takut akibat yang tidak diingini: heteroseksual menganggap mereka tidak terdedah, lelaki tertutup dalam komuniti Mormon yang banyak mengelak penjagaan supaya mereka tidak dilihat sebagai gay, dan pengkritik mengeksploitasi jangkitan untuk menyemai ketaksuban.

Bukan hanya pegawai Utah yang bergelut untuk mencari mesej yang betul. Ketika Amerika Syarikat menghadapi wabak cacar monyet terbesar, dengan hampir 50 kes berkemungkinan, pihak berkuasa kesihatan awam menjalankan tindakan mengimbangi yang halus tetapi biasa. Dalam 17 kes AS di mana tingkah laku seksual pesakit diketahui, semua kecuali satu melibatkan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, mencerminkan trend di Eropah. Ia sesuatu yang tidak pernah dikenali sebelum ini dalam wabak virus.

Di Salt Lake County, pegawai kesihatan berunding dengan kumpulan advokasi dan memutuskan untuk menyampaikan mesej itu kepada lelaki gay dan biseksual tanpa membuat mesej tentang mereka. Di gerai semasa Festival Kebanggaan Utah di Salt Lake City bulan ini, kakitangan Jabatan Kesihatan mengedarkan amaran cacar monyet bersaiz kad perniagaan menggesa orang ramai untuk mengelakkan hubungan rapat atau seksual dengan sesiapa yang mengalami ruam atau gejala seperti selesema. Amaran itu tidak mengatakan apa-apa tentang komuniti gay.

“Kita tidak perlu meletakkan pelangi di seluruh dan menjelaskan ia hanya untuk [men who have sex with men] kerana tidak,” kata Nicholas Rupp, yang menyelia jangkauan awam untuk Jabatan Kesihatan Daerah Salt Lake. “Virus, sudah tentu, tidak melihat orientasi seksual.”

Pegawai di seluruh negara mahu lelaki gay dan biseksual berwaspada terhadap simptom, terutamanya ruam dan luka pada atau berhampiran alat kelamin, semasa mereka melakukan perjalanan, berpesta dan berkumpul pada bulan Jun untuk LGBT Bulan kebanggaan, yang memperingati pemberontakan Stonewall 1969 di New York yang menandakan detik penting dalam memperjuangkan hak LGBT. Tetapi mereka juga ingin mengelak daripada mencipta tanggapan palsu bahawa monkeypox adalah penyakit gay.

Hari-hari awal wabak AIDS membebankan kesihatan awam dan penyokong LGBT bertindak balas terhadap cacar monyet. Aktivis berkata pegawai kesihatan awam gagal bertindak segera kerana HIV memusnahkan komuniti gay pada 1980-an dan lelaki gay dipersalahkan atas wabak itu.

Ketegangan cacar monyet yang mendorong wabak semasa jarang membawa maut dan menyebabkan penyakit berlarutan beberapa minggu, tidak seperti AIDS, yang tidak boleh diubati dan selalunya membawa maut sebelum rawatan berkesan muncul pada 1990-an. Tetapi walaupun monkeypox tidak menimbulkan ancaman maut seperti HIV, pegawai kesihatan tidak mahu mengabaikan sebarang ancaman penyakit yang muncul secara tidak seimbang yang menjejaskan lelaki gay.

Bagaimana penemuan vaksin covid boleh meningkatkan pencarian vaksin HIV yang telah lama sukar difahami

“Sangat penting dari perspektif kesihatan awam bagi kami untuk memastikan bahawa populasi yang mungkin lebih dalam bahaya kerana cara ini bermula sedar tentang risiko, serta cara menjaga diri mereka sihat,” kata Demetre Daskalakis, yang mengetuai bahagian Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit bagi pencegahan HIV/AIDS dan terlibat dalam jangkauan monyetpox.

Organisasi LGBT bergerak untuk menyampaikan mesej itu sendiri.

Kakitangan dari klinik yang melayani lelaki gay di Chicago menambah pencegahan cacar monyet kepada jangkauan kesihatan awam biasa mereka di festival Mr. Leather Antarabangsa pada bulan Mei. Apl hookup Grindr mengeluarkan dua makluman tentang cacar monyet dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Pusat komuniti LGBT di Florida Selatan menjadualkan mesyuarat dewan bandar mengenai cacar monyet menjelang Perarakan Kebanggaan Stonewall dan Festival Jalanan hujung minggu depan selepas pihak berkuasa tempatan mengenal pasti beberapa kes.

Organisasi berhati-hati untuk tidak menimbulkan panik. Cacar monyet adalah lebih mudah untuk dibendung daripada strain coronavirus yang sangat menular yang beredar kerana ia agak sukar untuk merebak. Banyak kes yang dikenal pasti pada orang di Amerika Syarikat telah dikaitkan dengan perjalanan ke Eropah, di mana kebanyakan jangkitan telah dikesan, walaupun CDC memberi amaran bahawa virus itu nampaknya merebak secara tempatan juga.

Monkeypox tidak pernah dikaitkan dengan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki sehingga wabak terbaru, apabila Kanada, Sepanyol, United Kingdom dan penjejak penyakit di negara lain menyatakan bahawa jangkitan banyak tetapi tidak tertumpu secara eksklusif dalam kumpulan itu.

Pakar berkata mereka percaya ia mencerminkan virus yang merebak terlebih dahulu melalui rangkaian sosial gay dan di lokasi yang sering dikunjungi lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, termasuk sauna dan perayaan Eropah. Mereka juga memetik dua faktor yang mungkin menyebabkan kes dikesan dalam komuniti gay: ujian tetap untuk penyakit kelamin dan penyedia kesihatan berjaga-jaga.

Apabila panik monkeypox merebak, doktor di Afrika melihat standard berganda

“Dalam satu cara, mungkin kita menjadi mangsa kejayaan kita sendiri yang orang ramai tampil ke hadapan dan perkhidmatan kesihatan seksual kita mengambilnya,” kata Andrew Lee, seorang profesor kesihatan awam di Universiti Sheffield di Britain.

Virus ini biasanya merebak melalui hubungan rapat dengan seseorang yang mengalami ruam atau luka, yang termasuk seks tetapi juga boleh termasuk pelukan, sentuhan kulit ke kulit semasa menari atau berkongsi pakaian dan peralatan tempat tidur yang tercemar, atau melalui titisan dalam tempoh yang berpanjangan, seperti di kalangan orang. tinggal serumah. Pegawai persekutuan berkata virus itu tidak mungkin merebak melalui interaksi melalui kedai atau bar.

Pegawai melihat selari dengan wabak jangkitan yang disebabkan oleh tahan methicillin Staphylococcus aureus – dikenali sebagai MRSA — kira-kira sedekad yang lalu. Ia pertama kali dilaporkan dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki sebelum dikesan masuk bilik persalinan dan kelab kesihatan; bakteria merebak melalui peralatan yang dikongsi dan sentuhan kulit ke kulit.

“Terdapat begitu banyak jangkitan yang pada satu ketika dianggap hanya wujud dalam satu populasi, dan ia akhirnya menjadi agak sesat,” kata Daskalakis CDC, menonjolkan stigma yang dilemparkan ke atas orang Asia pada awal pandemik coronavirus.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah berulang kali menegaskan bahawa cacar monyet bukanlah penyakit gay, dan ia telah menggalakkan perayaan Pride. Kumpulan advokasi telah mengutuk organisasi berita yang menekankan lelaki gay dan biseksual dalam tajuk dan liputan mereka.

Coronavirus dan sejarah panjang menggunakan penyakit untuk mengeksploitasi xenofobia

“Salah satu perkara yang paling ketara salah tentang mesej awal tentang AIDS ialah ia adalah kekurangan imun yang berkaitan dengan gay atau tidak dihantar secara heteroseksual atau daripada ibu kepada anak,” kata Daniel R. Lucey, seorang felo di Persatuan Penyakit Berjangkit Amerika yang memulakan kerjaya perubatannya merawat pesakit AIDS di San Francisco. “Sudah jelas semua orang mahu menarik perhatian untuk mengelakkan perangkap menyalahkan populasi tertentu, dalam kes ini, lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.”

Tetapi sesetengah pemerhati budaya bimbang tentang pembetulan berlebihan yang menyebabkan lelaki gay dan biseksual tidak tahu tentang ancaman virus.

“Awal krisis AIDS, pegawai kesihatan awam dan wartawan berita tidak menimbulkan penggera tentang penyakit baharu kerana mereka tidak mengambil berat tentang lelaki gay atau bi, mereka tidak peduli sama ada kita hidup atau mati,” kolumnis seks Dan Savage baru-baru ini berkata pada podcastnya. “Sekarang, mereka gagal meningkatkan penggera kerana mereka terlalu mengambil berat tentang kita, sehinggakan mereka tidak mahu menyakiti perasaan kita atau secara tidak sengaja menyerahkan peluru kepada fanatik anti-gay.”

Jim Downs, seorang ahli sejarah gay yang telah menulis tentang sejarah penyakit berjangkit termasuk HIV/AIDS, berkata penetapan untuk mengelakkan stigma boleh menjejaskan usaha untuk meningkatkan kesedaran.

“Bimbang tentang memperuntukkan sumber kepada komuniti gay supaya mereka dapat menyampaikan perkataan itu,” kata Downs. “Kami mempunyai sejarah di mana masyarakat telah menjadi kuasa yang berkesan dalam promosi kesihatan awam.”

Warisan AIDS telah mewujudkan rangkaian pertubuhan kesihatan awam yang teguh dalam komuniti gay, gambaran bagaimana masyarakat sering berdiri sendiri dalam mempromosikan kondom dan dalam menekan syarikat ubat untuk membangunkan rawatan AIDS.

Mangkuk kondom dan kesusasteraan STD adalah perlawanan di kelab gay, dan begitu juga pasukan jangkauan HIV di ruang gay yang terkenal dengan aktiviti seksual. Di Grindr, adalah rutin bagi pengguna pada profil mereka untuk menyenaraikan status HIV mereka dan sama ada mereka menggunakan pil pencegahan untuk mengurangkan risiko penghantaran.

Konvensyen Mr. Leather Antarabangsa — dikenali sebagai IML — di Chicago semasa hujung minggu Memorial Day membentangkan salah satu ujian pertama untuk organisasi yang menyesuaikan diri dengan cacar monyet.

Pusat Kesihatan Howard Brown yang berorientasikan LGBT secara rutin menghantar pekerja ke acara tahunan untuk mengedarkan kondom dan menawarkan ujian HIV pantas. Sebagai tindak balas kepada cacar monyet, pekerja jangkauan menggesa orang ramai di festival itu untuk memeriksa diri mereka untuk ketulan, benjolan dan kemerahan di sekitar alat kelamin dan mempertimbangkan untuk memeriksa pasangan sebelum melakukan hubungan seks dalam gelap.

Golongan LGBTQ menghadapi risiko covid yang lebih tinggi. Tetapi tiada siapa yang tahu tol sebenar.

“Memberitahu orang ramai untuk mengelakkan IML? Itu menggelikan, dan ia tidak akan berjaya,” kata Anu Hazra, pengarah perubatan bersama Howard Brown. “Orang ramai sudah berada di IML, jadi apa yang boleh kami lakukan ialah membuat mereka sedar.”

Rumah Putih mengadakan panggilan bulan ini dengan penyokong dan badan bukan untung yang bekerjasama dengan lelaki gay untuk membincangkan pemesejan dan jangkauan.

“Perbezaan yang menyakitkan itu 1981 dan HIV,” kata Peter Staley, seorang aktivis AIDS lama yang sedang dalam panggilan. “Sekiranya Rumah Putih telah menghubungi komuniti gay seperti ini dengan kes pertama yang dilaporkan pada bulan Jun dan Julai 1981, kami pastinya [would] mempunyai peluang untuk menjadikannya wabak yang merupakan sebahagian kecil daripada saiz yang akhirnya berada di AS”

Sesetengah organisasi mengatakan jumlah kecil kes cacar monyet setakat ini tidak menjamin tindak balas sepenuhnya pada masa yang sama HIV dan coronavirus lebih berleluasa.

“Intervensi yang berkesan untuk kedua-dua covid dan HIV akan pergi jauh untuk mencegah penyebaran cacar monyet,” kata Alexis Sanchez, pengarah advokasi dan latihan di Pusat Komuniti LGBT Sacramento.

Lima kes telah dikesan di Sacramento County, termasuk kenalan rapat pengembara antarabangsa. Kes-kes tersebut berlatarbelakangkan CDC yang menetapkan daerah itu sebagai mempunyai tahap coronavirus yang tinggi, yang mencetuskan mandat topeng di beberapa sekolah.

“Terutama di Sacramento dengan lonjakan covid, seseorang lebih berkemungkinan dijangkiti covid. Yang tidak boleh dikatakan [monkeypox] bukan dalam radar kami, tetapi ia bukan keutamaan utama kami,” kata Sanchez.

Sesetengah aktivis mahu organisasi pencegahan HIV dan LGBT melakukan lebih banyak lagi untuk menyebarkan amaran tentang gejala cacar monyet dan membantu memadamkan wabak itu.

“Ini adalah krisis yang baru muncul, dan kita boleh membendung virus yang kini merebak pada hari-hari awalnya di Amerika Syarikat dalam komuniti kita. Tidak ada sebab untuk duduk di luar,” kata Gregg Gonsalves, ahli epidemiologi di Yale School of Public Health dan aktivis AIDS lama.

Ada yang menggunakan wabak monkeypox untuk mengutuk Pride dan aspek kehidupan gay yang lain.

Di United Kingdom, sebuah organisasi yang dipanggil LGB Alliance menggesa penutupan sauna dan bar kulit semasa bulan Pride untuk mengehadkan penyebaran cacar monyet, menyebabkan bantahan daripada kumpulan LGBT arus perdana yang sering mengkritik pakatan itu kerana menyokong pandangan anti-transgender.

David Bath, seorang ahli ekonomi kesihatan berusia 43 tahun di London yang dijangkiti monkeypox pada Mei, adalah antara mereka yang menolak pandangan itu, mengatakan ia hanya akan mencetuskan stigma dan menyebabkan orang kurang berkemungkinan untuk melaporkan gejala.

Beliau berkata pengalamannya dengan monkeypox membuktikan nilai sistem kesihatan awam percuma yang tidak meminggirkan lelaki gay.

UK menasihatkan mereka yang mengalami gejala cacar monyet untuk menahan diri daripada seks

Bath mendapatkan penjagaan di a klinik di mana dia secara rutin membuat saringan untuk jangkitan selepas dia melihat simptom yang termasuk demam dan bintik-bintik pada badannya dan selepas mendengar tentang cacar monyet daripada rakan doktor dan membaca artikel yang menyatakan bahawa kes tertumpu di kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Apabila pihak berkuasa kesihatan yang menyiasat penyebaran virus itu menghubunginya, Bath tidak ragu-ragu untuk mengisi hamparan dengan maklumat mengenai 28 kenalan, termasuk rakan yang dipeluknya, ahli terapi dan pasangan seksualnya. Ada yang ditawarkan vaksin yang boleh menghentikan virus daripada menyebabkan penyakit. Dia bimbang ini tidak akan berlaku dalam masyarakat anti-gay.

“Keengganan untuk bercakap tentang seks dan masyarakat yang menstigma serta amalan mereka yang merupakan sebahagian daripada kehidupan bukan sahaja salah dan tidak beretika, tetapi tidak produktif,” kata Bath.

We would love to thank the writer of this post for this incredible web content

Dilema monkeypox: Bagaimana untuk memberi amaran kepada lelaki gay tentang risiko tanpa menimbulkan kebencian


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/