Doktor bimbang STI yang kurang dikenali yang dikaitkan dengan ketidaksuburan boleh menjadi pepijat super

Doktor menggesa lebih banyak penyelidikan mengenai jangkitan seksual yang kurang diketahui yang mungkin lebih biasa daripada yang difikirkan.

Para saintis telah mengetahui selama beberapa dekad tentang mycoplasma genitalium, atau M. genitalium atau M. gen., jangkitan kelamin yang boleh menyebabkan sakit kemaluan, pendarahan dan bengkak, dan telah dikaitkan dengan ketidaksuburan dan keguguran. Walau bagaimanapun, tidak sampai 2019 yang pertama Ujian yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat untuk M. gen. menjadi tersedia secara komersial. Banyak kes mungkin tidak didiagnosis dan tidak dirawat, doktor memberi amaran.

“Ini adalah kebimbangan sebenar,” kata Dr. Irene Stafford, profesor bersekutu perubatan ibu-janin di Sekolah Perubatan McGovern di UTHealth Houston. “Kenapa kita tidak meneliti perkara ini?”

Stafford meminta lebih banyak penyelidikan dan ujian untuk jangkitan bakteria pada hari Selasa semasa persidangan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit untuk pencegahan penyakit kelamin, di mana pegawai CDC memberi amaran tentang “di luar kawalan” peningkatan dalam STD.

Sama seperti klamidia dan gonorea, M. gen. kadangkala tanpa gejala, tetapi ia boleh membawa kepada komplikasi yang teruk pada lelaki dan wanita. Pada lelaki ia boleh menyebabkan uretritis, bengkak dan kerengsaan uretra. Pada wanita, M. gen. dikaitkan dengan pembengkakan serviks, penyakit radang pelvis, keguguran, kelahiran pramatang, dan ketidaksuburan. Pada bulan Mei, satu kajian besar diterbitkan dalam jurnal Jangkitan Menular Seksual mendapati risiko kelahiran pramatang meningkat hampir dua kali ganda di kalangan wanita dengan M. gen.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan risiko jangka panjang daripada jangkitan M. gen, kata pakar.

Apakah gejala?

Oleh kerana ujian agak baru, doktor tidak perlu melaporkan kes yang didiagnosis, dan CDC tidak mengesyorkan pemeriksaan rutin, tidak jelas sejauh mana lazimnya STI atau siapa yang paling berisiko. Pesakit biasanya disaring untuknya hanya jika simptom berterusan selepas ujian negatif untuk STI lain.

“Kami mengetahui lebih lanjut mengenai epidemiologi jangkitan seksual apabila kami mempunyai kaedah ujian yang lebih baik, kata Erik Munson, penolong profesor sains makmal perubatan di Universiti Marquette di Milwaukee.

Gejala boleh termasuk:

  • Sakit dan tidak selesa semasa membuang air kecil.
  • Keputihan tidak normal untuk lelaki dan wanita.
  • Wanita juga mungkin mengalami sakit di bahagian bawah abdomen dan pendarahan selepas hubungan seks.

Sebanyak 20% wanita aktif secara seksual dan 16.5% lelaki berumur antara 15 hingga 24 tahun mungkin dijangkiti M. gen., menurut Lisa Manhart, seorang profesor epidemiologi di Sekolah Kesihatan Awam Universiti Washington.

Sebagai perbandingan, klamidia, yang STI yang paling kerap dilaporkan di AS, berkisar antara 4% hingga 7% untuk wanita muda yang aktif secara seksual, bergantung pada lokasi dan faktor risiko.

Memandangkan kaitannya dengan komplikasi kehamilan, Stafford percaya bahawa wanita hamil berisiko tinggi harus disaring untuk M. gen. Tetapi program saringan boleh menjadi mahal, terutamanya tanpa lebih banyak penyelidikan tentang risiko yang tersedia untuk mewajarkan kos.

“Kami mempunyai kajian yang sangat baik menunjukkan jika kita menyaring dan merawat klamidia dan gonorea, kita sebenarnya boleh mencegah kemandulan dan PID. [pelvic inflammatory disease],” Manhart berkata “Kami tidak mempunyai bukti seperti itu untuk M. genitalium.”

Kebimbangan superbug

Seruan untuk lebih banyak penyelidikan mempunyai keperluan mendesak – pepijat telah membangunkan daya tahan terhadap antibiotik yang paling biasa digunakan untuk merawat STI, azithromycin, atau “Z-Pack,” menurut CDC.

Satu lagi antibiotik, moxifloxacin, berkesan tetapi boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, menjadikannya pilihan yang sangat berisiko untuk wanita hamil. Tambahan pula, semakin banyak pendedahan moxifloxacin M. gen. mempunyai, semakin besar kemungkinan ia menjadi kebal terhadap antibiotik itu, juga, pakar berhati-hati. Selain moxifloxacin, terdapat sangat sedikit rawatan untuk jangkitan.

“M. genitalium telah membangunkan rintangan dengan cepat terhadap setiap antibiotik yang telah digunakan untuk merawatnya,” kata Manhart. “Kami sudah mempunyai jangkitan yang tidak boleh dirawat.”

Walaupun kejadian ini jarang berlaku, sesetengah pihak bimbang bahawa M. gen sedang dalam perjalanan untuk menjadi pepijat super yang tahan sepenuhnya. Sehingga saintis menemui rawatan baharu untuk STI, pakar kesihatan awam mendekati rawatannya dengan berhati-hati.

Buat masa ini, CDC mengatakan strategi terbaik untuk merawat M. gen melibatkan ujian untuk rintangan antibiotik sebelum memutuskan ubat untuk digunakan. Walau bagaimanapun, ujian tersebut tidak diluluskan oleh FDA.

“CDC meletakkan saham utama dalam ujian rintangan, dan sekarang ia tidak tersedia,” kata Munson.

Hanya beberapa pusat penyelidikan khusus boleh menguji sama ada jangkitan itu tahan terhadap antibiotik. Walaupun syarikat sedang mengusahakan versi yang tersedia secara meluas, mereka mungkin beberapa tahun lagi, serta antibiotik baharu atau digunakan semula yang berkesan terhadap pepijat yang degil, kata Munson.

Pakar berharap lebih banyak kesedaran awam tentang STI dapat memberikan rangsangan yang sangat diperlukan kepada usaha penyelidikan.

“Kerana implikasi M. gen yang tidak dirawat. mengenai kesuburan dan kesihatan seksual adalah nyata,” kata Stafford.


We would like to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Doktor bimbang STI yang kurang dikenali yang dikaitkan dengan ketidaksuburan boleh menjadi pepijat super


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/