Doktor Harvard Temui Pautan Antara Jenis Diet, Kemurungan dan Kelemahan Tertentu

Oleh

Diet radang selalunya mempunyai pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan sihat yang lain yang rendah sambil mengambil makanan yang dibakar secara komersial, makanan bergoreng dan daging berlemak.

Kesan keradangan diet terhadap perkembangan kelemahan dan masalah kesihatan lain mungkin lebih ketara pada orang pertengahan umur dan lebih tua yang tertekan.

Menurut penyelidikan terbaru yang diterbitkan dalam Jurnal Gerontologi: Sains Perubatan, terdapat hubungan antara kemurungan, diet, dan perkembangan kelemahan. Kelemahan menjejaskan 10-15% orang dewasa yang lebih tua dan selalunya berlaku bersama keadaan perubatan lain, seperti kemurungan. Ia dicirikan sebagai keadaan kerentanan yang boleh dikenal pasti yang diakibatkan oleh kehilangan fungsi merentas pelbagai sistem fisiologi. Perkembangan kelemahan dianggap sangat dipengaruhi oleh diet.

Kajian terdahulu telah menunjukkan korelasi antara diet radang, yang termasuk lemak trans tiruan (seperti minyak terhidrogenasi separa), karbohidrat ditapis dan lemak tepu, dan risiko mengalami kelemahan. Walau bagaimanapun, ini adalah salah satu kajian pertama yang cuba memahami kesan kemurungan terhadap keradangan diet dan kelemahan.

Para penyelidik berharap untuk menentukan sama ada mereka yang mengalami gejala kemurungan lebih cenderung untuk mengembangkan kelemahan sebagai tindak balas kepada keradangan diet. Kohort Framingham Heart Study Offspring menyediakan data yang digunakan dalam kajian. 1,701 individu bukan lemah memberikan maklumat tentang diet dan gejala kemurungan mereka pada permulaan kajian. Mereka diikuti selama kira-kira 11 tahun apabila status kelemahan dinilai semula.

Penyelidikan itu menemui hubungan antara diet radang dan peningkatan risiko kelemahan, yang agak lebih besar di kalangan individu yang mengalami gejala kemurungan. Penyelidik percaya bahawa kerana orang yang mengalami gejala kemurungan selalunya mempunyai tahap keradangan yang lebih tinggi, menambah keradangan diet di atasnya mungkin mempercepatkan permulaan kelemahan.

Courtney L Millar, Ph.D., Fellow Pasca Kedoktoran, Institut Penyelidikan Penuaan Marcus, Hebrew SeniorLife, dan Sekolah Perubatan Harvard, ialah pengarang utama. “Kajian ini mendapati bahawa gejala kemurungan boleh memburukkan lagi perkembangan kelemahan sebagai tindak balas kepada pengambilan diet radang. Ini menunjukkan bahawa pengambilan diet yang kaya dengan sebatian anti-radang (cth, serat dan sebatian berasaskan tumbuhan yang dipanggil flavonoid) boleh membantu mencegah perkembangan kelemahan,” kata Dr. Millar.

“Data penerokaan kami juga menunjukkan bahawa apabila orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua mengambil diet pro-radang, mereka lebih berkemungkinan baru mengalami gejala kemurungan dan kelemahan pada masa yang sama dan bukannya mengalami kedua-dua keadaan sahaja,” tambahnya.

Penyelidikan ini mengikuti dua kajian terdahulu yang dijalankan oleh Dr. Millar, yang diterbitkan pada Mei 2022 dalam Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika yang menunjukkan bahawa mengambil diet gaya Mediterranean boleh menghalang perkembangan kelemahan, dan satu diterbitkan pada Februari 2022 dalam Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika yang menunjukkan diet pro-radang meningkatkan risiko perkembangan kelemahan.

“Kajian ini menyumbang kepada pemahaman tentang hubungan antara keradangan diet, kemurungan, dan kelemahan,” kata Dr Millar. “Bagi mereka yang mengalami kemurungan, mungkin lebih penting untuk meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan serat, flavonoid serta antioksidan pemakanan yang lain.”

Rujukan: “Persatuan Diet Proinflamasi Dengan Permulaan Kelemahan Di Kalangan Orang Dewasa Dengan dan Tanpa Gejala Kemurungan: Keputusan Daripada Kajian Framingham Offspring” oleh Courtney L Millar, Ph.D., Alyssa B Dufour, Ph.D., James R Hebert, DSc, Nitin Shivappa, Ph.D., Olivia I Okereke, MD, MS, Douglas P Kiel, MD, MPH, Marian T Hannan, DSc, MPH dan Shivani Sahni, Ph.D., 13 Julai 2022, Jurnal Gerontologi.
DOI: 10.1093/gerona/glac140

Kajian itu dibiayai oleh Institut Penuaan Kebangsaan, Dana Penyelidikan Beth dan Richard Applebaum, dan Boston Claude D. Pepper Center OAIC.

We wish to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Doktor Harvard Temui Pautan Antara Jenis Diet, Kemurungan dan Kelemahan Tertentu


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/