Doktor mencadangkan nama baru untuk kanser prostat gred rendah

Diagnosis kanser adalah menakutkan. Sesetengah doktor mengatakan sudah tiba masanya untuk menamakan semula kanser prostat gred rendah untuk menghapuskan perkataan C yang membimbangkan.

Sel-sel kanser berkembang di hampir semua prostat apabila lelaki meningkat, dan kebanyakan kanser prostat tidak berbahaya. Kira-kira 34,000 rakyat Amerika mati akibat kanser prostat setiap tahun, tetapi merawat penyakit itu boleh menyebabkan disfungsi seksual dan inkontinensia.

Menukar nama boleh menyebabkan lebih ramai pesakit berisiko rendah melangkau pembedahan dan radiasi yang tidak perlu.

“Ini adalah bentuk kanser prostat yang paling tidak agresif dan paling jahat yang benar-benar tidak mampu menyebabkan gejala atau merebak ke bahagian lain badan,” kata Dr. Scott Eggener dari Universiti Chicago Medicine, yang menghidupkan semula perdebatan tentang cara menjelaskan ancaman itu. kepada pesakit yang bimbang.

Perkataan “Anda menghidap kanser” mempunyai kesan yang mendalam terhadap pesakit, Eggener menulis Isnin dalam Journal of Clinical Oncology. Dia dan pengarang bersamanya berkata ketakutan terhadap penyakit itu boleh menyebabkan sesetengah pesakit bertindak balas secara berlebihan dan memilih pembedahan atau radiasi yang tidak diperlukan.

Yang lain setuju. “Jika anda mengurangkan kebimbangan, anda akan mengurangkan rawatan berlebihan,” kata Dr. David Penson dari Universiti Vanderbilt. “Perkataan ‘kanser,’ ia meletakkan idea dalam kepala mereka: ‘Saya perlu merawat ini.'”

Diagnosis kadangkala bermula dengan ujian darah PSAyang mencari tahap tinggi protein yang mungkin bermakna kanser tetapi juga boleh disebabkan oleh masalah prostat yang kurang serius atau senaman yang kuat.

Apabila pesakit mempunyai keputusan ujian yang mencurigakan, doktor mungkin mengesyorkan biopsi, yang melibatkan pengambilan sampel tisu daripada kelenjar prostat. Seterusnya, ahli patologi melihat di bawah mikroskop dan menjaringkan sampel untuk melihat rupa sel yang tidak normal.

Selalunya, doktor menawarkan pesakit dengan skor terendah — Gleason 6 — cara untuk mengelakkan pembedahan dan radiasi: pengawasan aktif, yang melibatkan pemantauan rapi tetapi tiada rawatan segera.

Di AS, kira-kira 60% pesakit berisiko rendah memilih pengawasan aktif. Tetapi mereka mungkin masih bimbang.

“Saya akan berasa sangat gembira jika orang datang dengan nama baru untuk penyakit Gleason 6,” kata Penson. “Ia akan membolehkan ramai lelaki tidur lebih lena pada waktu malam.”

Tetapi Dr. Joel Nelson dari Sekolah Perubatan Universiti Pittsburgh, berkata menggugurkan perkataan “kanser” akan “memaklumkan salah kepada pesakit dengan memberitahu mereka tiada apa yang salah. Tidak ada yang salah hari ini, tetapi itu tidak bermakna kita tidak perlu menjejaki apa yang telah kita temui.”

Perubahan nama telah berlaku sebelum ini dalam kanser berisiko rendah pundi kencing, serviks dan tiroid. Dalam kanser payudara, terdapat perdebatan berterusan mengenai pengguguran “karsinoma” daripada DCISatau karsinoma duktal in situ.

Dalam kanser prostat, sistem ranking Gleason era 1960-an telah berkembang, iaitu bagaimana 6 menjadi skor terendah. Pesakit mungkin menganggap ia adalah skor sederhana pada skala 1 hingga 10. Malah, ia adalah yang paling rendah pada skala 6 hingga 10.

Apa yang perlu dipanggil dan bukannya kanser? Cadangan termasuk IDLE untuk lesi lembam asal epitelium, atau INERRT untuk neoplasma lembam yang jarang memerlukan rawatan.

“Saya tidak benar-benar bercakap tentang apa yang dipanggil selagi ia tidak dipanggil kanser,” kata Eggener.

Steve Rienks, seorang jurutera awam berusia 72 tahun di Naperville, Illinois, telah didiagnosis dengan kanser prostat Gleason 6 pada 2014. Dia memilih pengawasan aktif, dan biopsi susulan pada 2017 dan 2021 tidak menemui bukti kanser.

Memanggilnya sesuatu yang lain akan membantu pesakit membuat pilihan termaklum, kata Rienks, tetapi itu tidak mencukupi: Pesakit perlu bertanya soalan sehingga mereka berasa yakin.

“Ini mengenai memahami risiko,” kata Rienks. “Saya akan menggalakkan rakan lelaki saya untuk mendidik diri mereka sendiri dan mendapatkan pendapat perubatan tambahan.”

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We wish to thank the writer of this post for this awesome material

Doktor mencadangkan nama baru untuk kanser prostat gred rendah


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/