Doktor, pesakit berkata lebih banyak perlu dilakukan untuk memberi amaran kepada pesakit tentang kesan sampingan antibiotik yang popular

DENVER — Beberapa ubat paling popular yang dipreskripsi untuk merawat jangkitan bakteria boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius dan terlebih preskripsi, menurut kajian dan laporan.

Pentadbiran Makanan dan Dadah telah mengatakan bahawa Cipro (ciprofloxacin), Ofloxacin dan Levaquin (levofloxacin) — ubat preskripsi yang dikenali sebagai fluoroquinolones — boleh mempunyai kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi serius. Kesan sampingan tersebut termasuk pecah tendon, neuropati, kesan kepada sistem saraf pusat dan bunuh diri.

“Ia memusnahkan hidup saya,” kata Jon Horne, yang telah diberi Ofloxacin.

Horne tinggal di Aurora dan berkata doktornya memberinya Ofloxacin untuk merawat jangkitan perut semasa bercuti bersama keluarganya.

“Saya mengambil pil dan saya tidak tahu, saya mengalami psikotik sepenuhnya,” katanya.

Horne telah didiagnosis dengan neuropati, yang menyebabkan dia mengalami kesakitan kronik.

“Saya dibakar hidup-hidup dan disengat lebah dan mempunyai kuda Charlie yang berterusan,” katanya.

Horne berkata dia tidak percaya dia diberi amaran dengan betul tentang risiko oleh doktor yang memberinya ubat.

Dr. Tim Jenkins, seorang doktor penyakit berjangkit di Denver Health, adalah sebahagian daripada panel pakar Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyiasat penggunaan berlebihan antibiotik seperti fluoroquinolones. Kajian itu mendapati 47% fluroquinolones yang diberikan kepada pesakit di hospital sepatutnya tidak pernah diberi preskripsi.

“Sudah menjadi sangat mudah bagi doktor untuk menetapkan fluroquinolones kerana ia merawat banyak jangkitan ini dengan begitu berkesan,” kata Jenkins. “Kelas ubat fluroquinolone hanya boleh digunakan apabila tiada antibiotik alternatif yang sama berkesan yang tersedia untuk merawat jangkitan.”

Sebagai tindak balas kepada laporan tindak balas melumpuhkan yang semakin meningkat, pada tahun 2018, FDA mengeluarkan amaran kotak hitam terkuatnya untuk ubat-ubatan ini. Amaran itu direka untuk menarik perhatian kepada kesan sampingan yang serius, malah mengancam nyawa.

Jenkins berkata lebih daripada amaran, doktor perlu berpendidikan lebih baik.

“Mendapatkan mesej kepada kedua-dua pembekal dan pesakit bahawa terdapat risiko sebenar yang berkaitan dengan ubat-ubatan ini, tetapi terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan,” katanya.

“Hidup boleh bertukar kepada satu sen, dan ia berlaku”

Mike Mendoza berkata isterinya Dawn adalah seorang yang ceria dan sihat berusia 49 tahun sehingga dia mula mengambil Cipro.

“Saya melihatnya di dasar kolam, dan itulah cara saya menemui isteri saya pada hari itu,” katanya. “Hidup boleh bertukar kepada satu sen, dan ia berlaku.”

Mendoza berkata, seorang doktor memberi antibiotik kepada isterinya selepas dia disahkan menghidap radang paru-paru. Tujuh hari kemudian, dia berkata dia menemui isterinya di dasar kolam mereka di Florida.

“Dia telah mengikat dirinya ke lounge mengejar dan berguling ke dalam kolam,” katanya. “Saya tahu dadah ini meletakkan dia dalam keadaan saya di mana ia telah berakhir. Dia hilang harapan.”

Mendoza berkata dalam 27 tahun mereka bersama, isterinya tidak pernah mengalami kemurungan.

“Dan dia mendapat ubat ini dalam tujuh hari dan mengambil nyawanya,” katanya.

Laporan yang difailkan dengan FDA mengikat 221 kes bunuh diri kepada Cipro dan Levaquin pada 31 Disember 2021.

Jalan terakhir

Peguam Denver Seth Katz telah memfailkan beberapa tindakan undang-undang yang melibatkan kelas dadah ini. Beliau menegaskan adalah penting pesakit bertanya banyak soalan sebelum mengambil antibiotik ini.

“Ia adalah ubat yang sangat kuat, dan ia harus digunakan dengan berhati-hati,” kata Katz. “Tanya soalan yang sukar kepada doktor anda. Buat kajian. Adakah mereka mendapat maklumat mereka semata-mata daripada pengeluar ubat atau adakah mereka melakukan penyelidikan bebas mereka sendiri?”

Katz menegaskan fluroquinolones harus sentiasa menjadi pilihan terakhir, bukan pilihan pertama.

Bayer, syarikat ubat yang membuat Cipro, berkata dalam satu kenyataan, “Fluroquinolones ialah kelas ubat penting yang merawat pelbagai jangkitan bakteria… Semua ubat mempunyai potensi kesan sampingan, tetapi risiko tersebut disampaikan dengan doktor dan pesakit melalui Pelabelan yang diluluskan oleh FDA.”

Bagi mangsa seperti Horne, mereka mahu lebih banyak dilakukan untuk melindungi pesakit.

“Ia adalah isu yang semakin meningkat dan ia tidak ditangani,” katanya.

Bayer juga menyatakan ia memantau dengan teliti antibiotik ini secara berterusan dan keselamatan fluroquinolones telah didokumenkan dengan baik dalam ujian klinikal. Tetapi bagi mereka yang mengalami kesan sampingan, ia boleh memberi kesan yang dahsyat.

“Dadah itu, ia membunuh isteri saya,” kata Mendoza. “Ia membawanya ke dalam lubang arnab yang dia tidak dapat keluar.”

Kenyataan penuh Bayer:

“Kesihatan dan keselamatan pesakit yang menggunakan produk Bayer adalah keutamaan kami.

Antibiotik fluoroquinolone ialah kelas ubat penting yang merawat pelbagai jangkitan bakteria, kebanyakannya serius dan boleh mengancam nyawa. Cipro® (ciprofloxacin) ialah salah satu ubat dalam kelas ini dan boleh didapati secara meluas sebagai ubat generik yang dikilangkan dan dibekalkan secara meluas di seluruh Amerika Syarikat oleh beberapa syarikat.

Semua ubat mempunyai potensi kesan sampingan, dan risiko dimaklumkan kepada pakar perubatan dan pesakit dalam pelabelan produk yang diluluskan oleh FDA. Label Cipro sudah mengandungi bahasa yang diluluskan oleh FDA yang menasihati pakar perubatan dan pesakit mereka tentang kemungkinan kesan sampingan yang berkaitan dengan penggunaan terapi ini, termasuk amaran khusus tentang risiko sistem saraf pusat dan kesan psikiatri lain untuk membantu doktor dan pesakit membuat keputusan termaklum.

Keselamatan dan keberkesanan fluoroquinolones Bayer telah ditunjukkan dalam ujian klinikal yang melibatkan lebih daripada 90,000 pesakit dan pengalaman klinikal yang meluas dalam lebih daripada 800 juta pesakit. Cipro pada asalnya diluluskan oleh FDA pada tahun 1987.

Bayer memantau dengan teliti keselamatan dan keberkesanan fluorokuinolonnya secara berterusan, seperti yang kami lakukan dengan semua produk kami. Seperti mana-mana ubat preskripsi, Bayer menggalakkan pesakit membincangkan risiko dan faedah ubat-ubatan ini dengan pembekal penjagaan kesihatan mereka.

Kami mengesyorkan melawati fda.gov untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kedudukan FDA dalam pelaporan kejadian buruk.”

We wish to give thanks to the author of this article for this amazing content

Doktor, pesakit berkata lebih banyak perlu dilakukan untuk memberi amaran kepada pesakit tentang kesan sampingan antibiotik yang popular


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/