Dr. Jha Berkata Senario Kes Terburuk untuk COVID Ini Memastikan Dia Terjaga Pada Waktu Malam

Anda akan sukar untuk mencari seseorang yang belum selesai Pandemik Covid pada ketika ini, tetapi walaupun dua tahun kemudian, ia lebih jelas daripada sebelumnya virus itu tidak selesai dengan kita. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), AS masih melihat purata lebih daripada 100,000 jangkitan baharu setiap hari, walaupun terdapat penurunan 8.5 peratus dalam kes minggu ini berbanding minggu sebelumnya. Lebih membimbangkan ialah hakikat bahawa kemasukan ke hospital masih meningkat dengan ketara, dengan CDC melaporkan peningkatan hampir 5 peratus dalam kemasukan hospital berasaskan COVID minggu ini. Dan walaupun kematian COVID mujurlah tidak meningkat, pegawai kesihatan bimbang yang boleh berubah. Teruskan membaca untuk mengetahui apa yang dikatakan oleh pakar COVID yang boleh menjadi senario terburuk untuk masa depan wabak tersebut.

BACA INI SETERUSNYA: Pakar Virus Teratas Memberi Amaran Ini Adalah Perkara “No. 1” Orang Yang Divaksin Mesti Lakukan Sekarang.

iStock

Memandangkan COVID terus menjangkiti ratusan ribu orang di seluruh negara, ramai pakar dan pegawai telah memberikan pandangan yang bimbang tentang musim gugur dan musim sejuk yang akan datang. Pada awal Mei, seorang pegawai kanan pentadbiran Biden mendedahkan bahawa dianggarkan AS dapat melihatnya 100 juta jangkitan COVID musim luruh dan musim sejuk ini, The Washington Post dilaporkan.

Menurut pakar, gabungan faktor termasuk penurunan imuniti daripada kedua-dua vaksin dan jangkitan, sekatan yang dilonggarkan, dan peningkatan varian baharu memainkan peranan dalam unjuran suram ini. Tidak seperti apa yang kita lihat dengan peningkatan kes sekarang, pegawai itu berkata bahawa lonjakan COVID ini mungkin akan membawa kepada gelombang kematian yang ketara juga.

doktor sedang duduk di pejabat doktor dan sedang mengisi picagari untuk vaksin Covid-19
iStock

Semasa taklimat akhbar White House pada 2 Jun, penyelaras tindak balas COVID White House Ashish JhaMD, mendedahkan bahawa dia mempunyai kebimbangan tentang bagaimana rupa wabak itu untuk AS akhir tahun ini. “Ketika kami merancang musim luruh dan musim sejuk, dan melihat pelbagai senario berbeza, di situlah saya mula menjadi sangat prihatin,” akuinya.

Menurut pakar penyakit berjangkit itu, senario kes terburuk ialah AS mungkin kehabisan bekalan yang diperlukan pada masa yang sama lonjakan COVID melanda. “Jika anda ingin bertanya apa yang membuatkan saya terjaga pada waktu malam, ia adalah bahawa kita akan kehabisan vaksin,” Jha memberi amaran.

Dia menambah, “Kami tidak akan mendapat cukup vaksin generasi akan datang. Kami akan kehabisan rawatan. Dan kami akan kehabisan ujian diagnostik, mungkin pada akhir musim gugur musim sejuk, jika kita akhirnya mengalami peningkatan jangkitan yang ketara.”

BERKAITAN:
Untuk maklumat yang lebih terkini, daftar untuk surat berita harian kami.

Washington DC, AS - 10 FEBRUARI 2021: Presiden Joe Biden menyampaikan ucapan kepada kakitangan Jabatan Pertahanan, bersama Naib Presiden Kamala Harris dan Setiausaha Pertahanan Lloyd J. Austin III
Shutterstock

Sejak beberapa bulan lalu, pentadbiran Biden telah memberi amaran bahawa AS memerlukan lebih banyak lagi Pembiayaan COVID daripada Kongres. Rumah Putih pada mulanya meminta $22.5 bilion pada Mac, tetapi Kongres menurunkan jumlah itu kepada $10 bilion sebelum akhirnya disekat oleh senator Republikan pada April, menurut PBS. Kini terdapat kebuntuan pada sebarang jenis pembiayaan COVID daripada Kongres.

“Kami tidak akan mempunyai alat untuk musim luruh dan musim sejuk, melainkan Kongres mengambil langkah dan membiayai kami,” Jha memberi amaran semasa taklimat akhbar. “Sudah tentu terdapat model di luar sana yang mencadangkan bahawa kita boleh mengalami gelombang jangkitan yang besar pada musim luruh dan musim sejuk, terutamanya jika kita tidak mempunyai kempen vaksinasi pada musim luruh dan musim sejuk. Jika kita kehabisan rawatan, jika kita tidak tidak mempunyai ujian diagnostik yang mencukupi, kita mungkin melihat situasi yang lebih rumit.”

Ibu dan anak perempuan dengan topeng muka pelindung, berjalan di jalan dan bercakap
iStock

Dengan jangkitan yang masih tinggi dan jumlah vaksin serta penggalak yang mengejutkan akan diberikan, ramai mungkin tertanya-tanya mengapa Rumah Putih belum lagi membunyikan penggera.

Jha menjelaskan bahawa tiada sebab untuk panik serta-merta, kerana bekalan kami pada masa ini agak kukuh hasil daripada “pembiayaan terdahulu” yang membolehkan AS membeli sejumlah besar kedua-dua vaksin dan terapeutik lebih awal. “Jadi, saya sangat yakin bahawa apa sahaja yang berlaku pada musim panas ini, kita akan mempunyai alat, ujian, rawatan, vaksin yang mencukupi untuk membantu kita melalui musim panas,” jelasnya. “Saya fikir kita mempunyai alat untuk musim panas.”

BACA INI SETERUSNYA: Dr. Fauci Hanya Memberi Amaran COVID Baharu yang “Menyedihkan” Ini.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Dr. Jha Berkata Senario Kes Terburuk untuk COVID Ini Memastikan Dia Terjaga Pada Waktu Malam


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/