Dr Joanna McMillan: Ini adalah makanan super yang perlu anda makan pada tahun 2023 untuk kesihatan yang lebih baik

Seorang pakar diet terkemuka telah berkongsi ramalannya untuk sembilan kegilaan makanan super seterusnya pada 2023 daripada minuman yang dikatakannya akan menjadi ‘minuman kesihatan tahun ini’ kepada bijirin Afrika purba.

Saintis pemakanan PhD Dr Joanna McMillan berkata makanan yang difikirkannya akan digemari oleh warga Australia yang mementingkan kesihatan tahun ini ‘layak mendapat perhatian tambahan’ dalam jawatan ke Instagram.

Pakar diet itu menambat bijirin yang kurang dikenali yang dipanggil fonio sebagai perkara besar seterusnya dalam makanan kesihatan bersama-sama dengan cendawan eksotik, rumpai laut, kopi kombucha, minyak zaitun dara tambahan, biji rami, elderberi hitam, koko dan beras hitam.

Saintis pemakanan Dr Joanna McMillan (gambar) telah mendedahkan ramalannya untuk makanan super yang akan menjadi besar dalam dunia kesihatan dan kesejahteraan pada tahun 2023

Saintis pemakanan Dr Joanna McMillan (gambar) telah mendedahkan ramalannya untuk makanan super yang akan menjadi besar dalam dunia kesihatan dan kesejahteraan pada tahun 2023

Fonio ialah bijirin Afrika Barat yang dikatakan Dr Joanna 'mendapat perhatian kerana profil nutriennya yang kaya'

Dr Joanna berkata cendawan eksotik adalah 'makanan masa depan tanpa keraguan' yang akan menjadi semakin penting dalam diet Australia

Pakar diet itu berkata fonio, yang merupakan bijirin purba, akan menjadi besar dalam kalangan vegan dan bukan pemakan tenusu manakala cendawan eksotik akan menjadi bahagian penting dalam diet kita.

Fonio ialah bijirin Afrika Barat yang dikatakan Dr Joanna ‘mendapat perhatian kerana profil nutriennya yang kaya’.

‘Ia mempunyai tahap kalsium tertinggi dari semua bijirin, menjadikannya hebat untuk diet vegan dan sesiapa sahaja yang tidak makan makanan tenusu,’ tulisnya.

Fonio, yang boleh digunakan dengan cara yang sama seperti quinoa atau millet, kaya dengan vitamin kumpulan B, menyediakan jumlah protein dan serat yang sederhana, dan bebas gluten.

Sembilan ramalan makanan super Dr Joanna untuk 2023

  1. Fonio
  2. Cendawan eksotik
  3. Rumpai laut
  4. Kombucha kopi
  5. Minyak zaitun extra virgin
  6. Biji rami
  7. elderberry hitam
  8. koko
  9. beras hitam

Iklan

Dr Joanna berkata cendawan eksotik adalah ‘makanan masa depan tanpa keraguan’ yang akan menjadi semakin penting dalam diet Australia.

‘Ia mengandungi sebatian unik dengan potensi manfaat kesihatan termasuk mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser, diabetes dan pelbagai bentuk demensia,’ katanya.

‘Makan semuanya atau dalam bentuk serbuk atau cecair.’

Walaupun kebanyakan tukang masak di rumah mempunyai sebotol minyak zaitun sebagai makanan ruji pantri Dr Joanna berkata ia adalah perasa yang menang untuk pemakanan, rasa serta alam sekitar.

Ia adalah satu-satunya minyak masak biasa yang merupakan ‘penyerap karbon’ kerana pokok zaitun menangkap karbon dioksida daripada atmosfera bumi yang menyimpannya di dalam tanah, membantu mengurangkan pelepasan.

Dr Joanna berkata pembeli tidak mungkin menemui elderberry hitam di bahagian hasil segar di pasar raya tetapi mereka boleh melihatnya di rak beku atau kering.

‘Semua beri adalah makanan super, tetapi ini mendahului carta untuk polifenol,’ tambahnya.

Makanan ‘futurist’ itu berkata beras hitam jauh lebih berkhasiat berbanding varieti putih dengan warna ‘hebat’ datang daripada polifenol yang merupakan mikronutrien yang secara semula jadi berlaku dalam tumbuhan.

Dr Joanna meramalkan peningkatan populariti dalam elderberry hitam beku atau kering kerana kandungan polifenol yang tinggi, mikronutrien semulajadi dalam tumbuhan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan

Dr Joanna meramalkan peningkatan populariti dalam elderberry hitam beku atau kering kerana kandungan polifenol yang tinggi, mikronutrien semulajadi dalam tumbuhan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan

mengikut Talian Kesihatanpolifenol mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan boleh meningkatkan pencernaan dan kesihatan otak, serta melindungi daripada penyakit jantung, diabetes jenis-2 dan juga beberapa jenis kanser.

Dr Joanna berkata koko akan menjadi makanan super popular tahun ini sambil menambah bahawa ia adalah ‘satu lagi pemenang polifenol’.

‘Dan apa yang tidak suka tentang coklat hitam koko tinggi?! Atau tambahkan serbuk koko kepada susu panas,’ tulisnya.

Makanan dan minuman yang ditapai seperti kombucha telah menjadi trend di senario makanan kesihatan selama beberapa tahun tetapi Dr Joanna meramalkan kita akan melihat lebih banyak jenis termasuk kopi yang ditapai.

‘Dengan potensi manfaat kesihatan usus dan kesan anti-radang dan antioksidan polifenol kopi, ini ditetapkan untuk menjadi minuman kesihatan tahun ini,’ jelasnya.

Makanan 'futurist' itu berkata beras hitam jauh lebih berkhasiat daripada varieti putih dengan warna 'hebat' berasal dari polifenol

Makanan ‘futurist’ itu berkata beras hitam jauh lebih berkhasiat daripada varieti putih dengan warna ‘hebat’ berasal dari polifenol

Doktor juga meramalkan peningkatan dalam populariti benih rami dan rumpai laut.

“Dengan lemak yang menyihatkan jantung termasuk omega-3, sejumlah besar vitamin, mineral dan antioksidan, biji rami akhirnya mendapat pengiktirafan yang sepatutnya,” katanya.

Dr Joanna berkata salah satu jawapan untuk memberi makan kepada dunia adalah dengan menggunakan lebih banyak makanan dari laut.

‘Rumput laut kaya dengan vitamin dan mineral, terutamanya iodin, selalunya rendah dalam diet kita dan penting untuk fungsi otak,’ tulisnya.

‘Menjadi kaya dengan serat rumpai laut memberi makan bukan sahaja anda tetapi mikrobiom usus anda.’We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Dr Joanna McMillan: Ini adalah makanan super yang perlu anda makan pada tahun 2023 untuk kesihatan yang lebih baik


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/