Dr Simone Badal membuat penemuan besar dalam memerangi kanser prostat

Menteri Sains dan Teknologi Daryl Vaz menyampaikan plak kepada penerima kehormat S&T XXtrordineers Dr Simone Badal pada pelancaran program pengiktirafan itu pada 14 Julai.

Dengan lelaki kulit hitam dua setengah kali lebih berkemungkinan mati akibat kanser prostat dan lelaki Jamaica mempunyai salah satu insiden kanser tertinggi di dunia, ahli sains Jamaica yang terkenal, Dr Simone Badal, telah mendedikasikan hidupnya untuk penyelidikan yang bertujuan untuk membangunkan rawatan yang lebih baik, termasuk ubat untuk melawan kanser di kalangan orang kulit hitam.

Penyelidikannya juga disesuaikan dengan fakta bahawa wanita kulit hitam lebih terdedah kepada kanser payudara tiga kali ganda negatif, bentuk yang paling agresif, dan mempunyai kadar kematian tertinggi. Kerja Badal membawa makna yang lebih penting memandangkan lebih daripada 90 peratus penduduk Jamaica adalah berkulit hitam.

Badal tidak gentar dengan tugas yang dihadapi, dia berani membuat perubahan. Semakin sukar tugasan, semakin dia berazam untuk berjaya. Ketetapan tujuan itu telah membawa kepada kerja terobosannya dalam penyelidikan kanser yang akan memberi manfaat kepada orang kulit hitam di Jamaica dan Caribbean yang lebih luas. Penemuan beliau bermakna rawatan kini boleh disesuaikan dibuat untuk kumpulan khusus ini.

Senarai pencapaian Badal sangat mengagumkan. Lulusan Sekolah Tinggi Meadowbrook di St Andrew, di mana dia jatuh cinta dengan sains, adalah pensyarah kanan di jabatan biokimia di UWI. Beliau juga merupakan ahli lembaga editorial Jurnal Sains Kanser dan Penyelidikan Klinikal dan Jurnal Biologi Antarabangsa Amerika. Beliau telah memberi syarahan di Universiti Teknologi di mana beliau menerajui penyampaian kursus farmakognosi kepada pelajar farmasi tahun dua.

Pencapaian terbesarnya setakat ini adalah hasil kerjanya yang tidak putus-putus di Yayasan Penyelidikan Anti-Kanser Jamaica (ACRJ) yang diasaskannya pada 2014 dengan keazaman untuk membangunkan barisan sel untuk kanser prostat pada lelaki kulit hitam.

Selepas beberapa tahun bekerja dengan gigih di Makmal Budaya Sel ACRJ, yang terletak di Kampus Mona di Universiti Hindia Barat, Badal membangunkan barisan sel kanser prostat pertama dari Caribbean yang digelar ACRJ-PC28. Pembangunan itu adalah pecah tanah.

Garis sel diambil dari badan dan boleh dimanipulasi di luar badan. Para saintis boleh membesarkannya untuk tempoh yang lama sambil memerhatikan apa yang berlaku dalam sel kanser dan sel normal. Ini penting untuk membangunkan ubat yang lebih berkesan.

Sebelum kejayaan Badal, hanya barisan sel putih untuk lelaki kulit putih tersedia.

“Semasa penyelidikan saya tentang keberkesanan beberapa sebatian Jamaica yang menjanjikan dalam rawatan kanser yang mungkin, saya menyedari bahawa terdapat banyak perbezaan dalam penyelidikan kanser. Sebagai contoh, garisan sel yang saya gunakan dalam penyelidikan saya untuk menguji sebatian ini semuanya daripada individu Kaukasia,” kongsi Badal.

Dia bertekad untuk mengubahnya.

“Itu membawa saya ke tempat saya hari ini, membangunkan barisan sel kanser hitam dari Caribbean supaya kami boleh mempunyai perwakilan yang lebih baik,” tambahnya.

Badal menyatakan bahawa apabila ubat sedang dibangunkan, mempunyai garisan sel Caribbean hitam ini “akan membantu kami membangunkan ubat yang lebih berkesan terhadap kanser pada orang kulit hitam”.

Badal sedang bersiap sedia untuk menerbitkan buku pertamanya, ‘No Cell Left Behind’ bersama BambuSparks.

Kesan saintis Jamaica yang terkenal itu terbukti apabila pada tahun 2020 dia menerima Anugerah Pemimpin Global Muncul NIH lebih AS$500,000. Pembiayaan itu, katanya, membantu memajukan pembangunan saluran sel kanser prostat dan dalam mengembangkan kemudahan di makmal.

Pada 2014, beliau adalah salah seorang daripada lima pemenang Anugerah Yayasan Elsevier untuk saintis wanita kerjaya awal di dunia membangun. Anugerah itu disampaikan pada mesyuarat tahunan AAAS di Chicago.

We wish to thank the writer of this short article for this incredible web content

Dr Simone Badal membuat penemuan besar dalam memerangi kanser prostat


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/