Dua ubat kuat sedang memasuki bekalan dadah terlarang

Dua berbahaya dan sangat kuat dadah terlarang semakin menyusup ke dalam bekalan dadah jalananmeletakkan orang ramai berisiko untuk dos berlebihan yang boleh membawa maut.

Satu ialah kelas opioid sintetik, dipanggil nitazenes, yang boleh sehingga 10 kali lebih kuat daripada fentanylkata pakar. Fentanyl sudah 50 kali lebih kuat daripada heroin.

Pada hari Khamis, Jabatan Kesihatan Tennessee data yang diterbitkan menunjukkan peningkatan empat kali ganda dalam dos berlebihan yang membawa maut yang dikaitkan dengan nitazene dalam dua tahun lepas.

Tiada kematian berkaitan nitazene didokumenkan di Tennessee pada 2019, menurut laporan itu. Pada tahun 2020, bagaimanapun, 10 kematian sedemikian telah dilaporkan. Pada 2021, jumlah itu meningkat kepada 42.

“Nitazenes ialah kumpulan bahan psikoaktif yang sangat kuat” yang sering diketepikan daripada ujian saringan dadah, tulis penulis laporan itu.

manakala naloksonatau Narcansangat berkesan untuk membalikkan dos berlebihan opioid, pegawai kesihatan di Tennessee bimbang kerana nitazene sangat kuat mereka mungkin memerlukan beberapa dos ubat penyelamat.

Opioid yang sangat kuat telah ditemui dalam dadah jalanan merentas Midwest dan Timur Laut sejak 2019, tetapi sejak itu telah merebak ke negeri lain.

Deb Walker melawat kubur anak perempuannya Brooke Goodwin, pada 9 Dis 2021, di Chester, Vt. Goodwin, 23, meninggal dunia pada Mac 2021 akibat dos berlebihan fentanyl dan xylazine opioid yang kuat, ubat penenang haiwan yang membuat memasuki bekalan dadah terlarang, terutamanya di Timur Laut.Lisa Rathke / fail AP

“Kami menahan nafas, menunggu bila kami akan melihatnya,” kata Erin Tracy, seorang ahli kimia penyelidikan di Pusat Penyelidikan Pencegahan Kecederaan di Universiti North Carolina di Chapel Hill.

Dia dan rakan sekerjanya baru-baru ini mula mengesan nitazena masuk sampel dadah terlarang berkumpul di seluruh negeri.

Lebih-lebih lagi, Tracy dan yang lain juga menemui kesan xylazine, ubat penenang haiwan bukan opioid, dalam sampel fentanyl.

“Itu adalah bencana sendiri yang menunggu untuk berlaku,” katanya.

Xylazine digunakan untuk menenangkan kuda, anjing dan haiwan lain sebelum pembedahan veterinar. Ujian toksikologi biasa tidak mencari xylazine, sama ada.

Walau bagaimanapun, semakin meningkat, ubat penenang haiwan telah didapati dicampur dengan ubat suntikan terlarang. Ia sering dirujuk sebagai “tranq” atau “tranq dope”. Orang yang menggunakannya cenderung tergelincir ke dalam keadaan tidak sedarkan diri selama berjam-jam.

“Sedasi yang mendalam ini meninggalkan orang di tempat yang benar-benar tidak selamat,” menjadikan mereka terdedah kepada serangan seksual dan rompakan, kata Dr Laura Kehoe, pengarah perubatan Klinik Jambatan Gangguan Penggunaan Bahan Hospital Besar Massachusetts.

Kesan sedatif xylazine sangat kuat sehingga seseorang boleh lemas, contohnya, jika berbaring di atas bantal, kata Dr Joseph D’Orazio, profesor perubatan kecemasan klinikal di Sekolah Perubatan Lewis Katz di Temple University di Philadelphia.

Ubat itu juga telah dikaitkan dengan laporan abses kulit, tidak seperti kes yang dilihat pada pengguna dadah suntikan lain. Dalam sesetengah keadaan, lukanya sangat teruk amputasi adalah perlu.

“Kami pastinya telah melihat peningkatan dalam bilangan luka kronik dengan orang yang menyuntik dadah,” kata D’Orazio, sambil menambah bahawa tiada bukti bahawa xylazine sendiri membawa kepada luka terbuka tersebut.

Tetapi dia dan pakar lain mengesyaki beberapa faktor boleh bermain dengan penggunaan xylazine. Ubat ini boleh mengurangkan aliran darah, mengurangkan keupayaan tubuh untuk sembuh. Ia juga boleh meningkatkan kemungkinan pengguna terlibat dalam tingkah laku memilih kulit yang boleh menyebabkan kudis terbuka.

“Ini benar-benar bekalan dadah beracun,” kata Kehoe.

Cerita ini mula-mula muncul pada NBCNews.com.

We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome material

Dua ubat kuat sedang memasuki bekalan dadah terlarang


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/