Dua varian monyetpox berbeza ditemui di AS, menambah misteri wabak

Sekurang-kurangnya dua varian monkeypox berbeza secara genetik sedang beredar di AS, menurut data penjujukan baharu daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Walaupun CDC belum menyusun semua 22 kes AS yang disahkan, dua daripadanya didapati serupa secara genetik kepada a Jangkitan 2021 pada seorang lelaki Texas yang pergi ke Nigeria. Kedua-duanya adalah orang yang baru-baru melancong ke Afrika — seorang wanita dari Virginia dan lelaki dari Florida.

Selebihnya kes AS yang dijujukan menyerupai kod genetik kes di Eropah, dan a Jangkitan 2021 pada seorang penduduk Maryland yang pergi ke Nigeria.

“Walaupun mereka serupa antara satu sama lain, analisis genetik mereka menunjukkan bahawa mereka tidak dikaitkan antara satu sama lain,” Jennifer McQuiston, timbalan pengarah bahagian Patogen dan Patologi Akibat Tinggi CDC, berkata mengenai kedua-dua varian pada taklimat akhbar Jumaat .

McQuiston dan pakar penyakit lain berkata maklumat baharu ini menunjukkan kes AS berpunca daripada dua wabak dan bukannya satu, merumitkan pemahaman kita tentang asal usulnya.

“Kemungkinan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat sekurang-kurangnya dua kejadian berbeza di mana virus monkeypox tumpah kepada orang di Nigeria daripada haiwan yang memeliharanya dan virus itu mungkin mula merebak melalui hubungan rapat orang ke orang. , mungkin hubungan intim atau seksual,” kata McQuiston.

Kemungkinan itu, seterusnya, menimbulkan persoalan tentang berapa lama monkeypox telah beredar di luar Afrika dan sejauh mana virus itu boleh menular.

“Ini seperti menonton siri televisyen baharu dan kami tidak tahu episod apa yang kami tempuhi,” kata Anne Rimoin, seorang profesor epidemiologi di UCLA Fielding School of Public Health. “Kami kini baru mula mendapat beberapa cerita asalnya.”

Adakah cacar monyet merebak tidak dapat dikesan?

Hampir 900 kes cacar monyet telah dilaporkan di luar Afrika sejak awal Mei, menurut Global.kesihatan, kumpulan yang mengumpulkan data penyakit berjangkit. Sebelum itu, wabak terbesar di Hemisfera Barat ialah 47 kes AS pada tahun 2003. Mereka itu telah dijangkiti oleh anjing padang rumput peliharaan; tiada penularan dari manusia ke manusia telah didokumenkan.

Pakar sedang menimbang pelbagai kemungkinan penjelasan untuk pertumbuhan pantas wabak semasa. Mungkin beberapa peristiwa hanya memberi peluang kepada virus untuk merebak. Atau, cacar monyet mungkin telah berkembang untuk menjadi lebih baik dalam penularan dari manusia ke manusia. Hipotesis ketiga ialah virus itu mungkin telah merebak tanpa dikesan untuk beberapa lama.

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus mencadangkan minggu ini bahawa pilihan ketiga mungkin.

“Kita mungkin nampak [the variants] sekarang kerana kami sedang mencari sangat sukar, ” kata Andrew Read, seorang profesor di Pennsylvania State University yang mengkaji evolusi penyakit berjangkit, berkata.

Tetapi McQuiston berkata wabak berskala besar sebelum ini tidak akan terlepas.

“Sudah tentu mungkin terdapat kes cacar monyet di Amerika Syarikat yang berada di bawah radar sebelum ini, tetapi tidak pada tahap yang hebat,” katanya.

‘Banyak gen untuk dimainkan’

Mengenai idea bahawa virus itu telah menjadi lebih mudah ditularkan, Read menunjukkan fakta bahawa cacar monyet nampaknya merebak dengan lebih cekap dalam kalangan kenalan rapat berbanding yang telah diperhatikan oleh saintis pada masa lalu.

Monkeypox ialah virus DNA, yang tidak bermutasi secepat virus RNA seperti coronavirus. Tetapi Read menegaskan bahawa virus DNA mempunyai genom yang panjang: Genom Moneypox adalah tujuh kali lebih besar daripada coronavirus.

“Hakikat bahawa ia mempunyai banyak gen untuk dimainkan bermakna segala macam perkara boleh berlaku, ” katanya.

Stephen Morse, seorang profesor epidemiologi di Universiti Columbia, berkata ia patut disiasat sama ada satu varian merebak dengan lebih mudah daripada yang lain.

“Jika varian tertentu mampu melakukan lebih banyak kitaran penghantaran manusia ke manusia, itu penting untuk diketahui,” katanya.

Tetapi Rimoin berkata masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada cacar monyet telah berkembang dalam apa-apa cara yang bermakna.

Saiz wabak ini, katanya, “tidak semestinya bermakna virus itu sendiri telah berubah.”

Lebih banyak penularan menjadikan virus lebih sukar untuk dibendung

Pakar optimis bahawa wabak AS masih boleh dibendung, walaupun mereka bimbang tentang penularan yang berterusan.

“Saya sangat bimbang jika ia menjadi sangat biasa pada manusia, ” kata Read. “Potensi untuk menjadi lebih biasa dan lebih mudah ditularkan melalui masa, seperti yang kita alami dengan Covid, akan menjadi sangat, sangat malang.”

Semakin meluas kes, semakin sukar untuk dibendung, tetapi itu “tidak bermakna ia adalah mustahil,” kata Rimoin.

Pakar tahu cara menghentikan penularan monkeypox: Uji orang yang mempunyai simptom, asingkan pesakit yang dijangkiti dan vaksinkan kontak rapat mereka.

“Saya tidak fikir hakikat bahawa terdapat dua [variants] beredar sekarang akan merumitkan langkah kawalan,” kata Read. “Mari kita hentikan evolusi dengan menyingkirkan perkara ini sekarang.”

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Dua varian monyetpox berbeza ditemui di AS, menambah misteri wabak


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/