Echolalia Mungkin Gejala Alzheimer Awal — Kehidupan Terbaik

Alzheimer adalah penyakit otak progresif yang menyebabkan otak mengecut, akhirnya memusnahkan ingatan dan mengganggu fungsi kognitif penting yang lain. Di luar kesannya terhadap ingatan, walau bagaimanapun, beberapa gejala lain boleh membantu memberitahu anda tentang permulaan Alzheimer dan bentuk demensia yang lain. Salah satu simptom sedemikian diketahui boleh mengubah ucapan pesakit, dan mereka yang mengalaminya cenderung untuk bercakap dengan corak ganjil yang mungkin dikenali oleh doktor sebagai bendera merah. Teruskan membaca untuk mengetahui simptom yang berkaitan dengan pertuturan yang boleh menunjukkan Alzheimer awal, dan cara mengenalinya dalam diri anda atau orang lain.

BACA INI SETERUSNYA: Melakukan Ini pada Waktu Malam Boleh Membantu Anda Menghindari Demensia, Kata Kajian.

iStock

Penyakit Alzheimer paling kerap berlaku di kalangan warga emas yang berumur lebih dari 65 tahun, tetapi mereka yang menghidap Alzheimer awal mungkin mula menyedari gejala seawal usia 40-an dan 50-an. Pesakit ini sering menghadapi satu set cabaran tertentu disebabkan peringkat kehidupan mereka, kerana mereka mungkin mempunyai anak kecil, kerjaya yang menuntut, dan ibu bapa yang semakin tua untuk dijaga, antara tanggungjawab lain.

“Oleh kerana penyedia penjagaan kesihatan umumnya tidak mencari Penyakit Alzheimer pada orang muda, mendapatkan diagnosis tepat tentang Alzheimer awal boleh menjadi proses yang panjang dan mengecewakan,” jelas pakar dari Persatuan Alzheimer. “Simptom mungkin salah dikaitkan dengan tekanan, atau mungkin terdapat diagnosis yang bercanggah daripada profesional penjagaan kesihatan yang berbeza. Orang yang menghidap Alzheimer awal mungkin berada dalam mana-mana peringkat demensia—peringkat awal, peringkat pertengahan atau peringkat akhir. Penyakit ini memberi kesan kepada setiap orang secara berbeza dan gejala akan berbeza-beza,” tambah mereka.

BACA INI SETERUSNYA: Jika Tulisan Tangan Anda Seperti Ini, Anda Mungkin Menghidap Alzheimer Bermula Awal.

pasangan matang bercakap di rumah
iStock

Walaupun banyak simptom Alzheimer adalah halus dan oleh itu lebih cenderung untuk disalahartikan kepada tekanan, keletihan, atau keadaan kesihatan yang lain, satu gejala tertentu mungkin menonjol: echolalia, di mana orang mengulangi perkara yang orang lain katakan dalam perbualan.

Ternyata, pengulangan lisan jenis ini sangat biasa di kalangan mereka yang menghidap Alzheimer. Malah, kajian 2017 yang diterbitkan dalam jurnal Psikogeriatrik Antarabangsa mendapati bahawa pengulangan lisan berlaku pada lebih 47 peratus pesakit demensia. “Pengulangan lisan adalah lebih kerap pada individu yang mengalami demensia ringan berbanding mereka yang mengalami demensia sederhana dan teruk dan pada mereka yang mempunyai penyakit Alzheimer berbanding demensia lain, ” tulis para penyelidik. “Secara keseluruhan, pengulangan lisan adalah yang paling biasa daripada 60 kemungkinan gejala yang dilaporkan sebagai sasaran untuk pemantauan, dalam 807 individu.”

Wanita bercakap sambil berjalan-jalan
Shutterstock

Echolalia boleh terdengar berbeza dari pesakit ke pesakit, tetapi mengetahui julat persembahannya boleh membantu anda mengenal pasti gejala lebih awal daripada kemudian.

Orang yang menghidap echolalia boleh mengulangi perkataan atau frasa serta-merta selepas mendengarnya, selepas jeda seketika, atau dalam beberapa kes malah beberapa jam atau hari selepas perbualan tamat. Sesetengah orang mengulangi perkataan tepat seperti yang mereka dengar, sementara yang lain mengubah perkataan itu sedikit.

Untuk lebih banyak berita kesihatan dihantar terus ke peti masuk anda, mendaftar untuk surat berita harian kami.

Wanita Bercakap Dengan Doktor Wanita
Shutterstock

Jika anda melihat tanda-tanda ekolalia dalam diri anda atau orang lain, jangan panik: Alzheimer bukanlah satu-satunya penjelasan yang mungkin untuk gejala ini. Adalah penting untuk berjumpa doktor yang boleh membantu untuk menentukan sama ada pengulangan lisan berkaitan dengan demensia.

Di luar Alzheimer, ekolalia boleh disebabkan oleh yang lain gangguan neurodegeneratif, kecederaan kepala atau trauma, kecelaruan, sindrom Tourette, ensefalitis, strok, epilepsi dan skizofrenia. Apabila gejala itu muncul pada kanak-kanak kecil, ia sering dilihat sebagai tanda autisme yang mungkin, walaupun ia juga boleh menjadi sebahagian normal perkembangan bahasa pada usia itu.

Bercakap dengan pembekal perubatan anda jika anda melihat pengulangan lisan dalam corak pertuturan anda sendiri atau orang lain. Walaupun tiada ubat untuk Alzheimer, anda mungkin boleh memperlahankan perkembangannya dengan bantuan doktor anda.

BACA INI SETERUSNYA: Jika Ini Telah Berlaku kepada Anda, Risiko Demensia Anda Meningkat, Pakar Amaran.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable material

Echolalia Mungkin Gejala Alzheimer Awal — Kehidupan Terbaik


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/