Elmo kini telah diberi vaksin untuk Covid-19

Dalam pengumuman perkhidmatan awam yang dikeluarkan pada hari Selasa oleh Sesame Workshop, organisasi pendidikan bukan untung di belakang Sesame Street, ayah Elmo Louie — juga seorang Muppet — berkongsi soalannya tentang vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Elmo berumur 3 setengah tahun.

“Adakah ia selamat? Adakah ia keputusan yang betul?’ Saya bercakap dengan pakar pediatrik kami supaya saya boleh membuat pilihan yang tepat,” kata Louie dalam PSA. “Saya mengetahui bahawa Elmo mendapat vaksin adalah cara terbaik untuk memastikan dirinya, rakan, jiran dan orang lain sihat dan menikmati perkara yang mereka suka.”

Vaksin Covid-19 kini tersedia untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, dan ibu bapa mungkin mempunyai beberapa soalan, kata Jeanette Betancourt, naib presiden kanan kesan sosial AS di Bengkel Sesame.

“Kami berharap Louie dan Elmo akan memberi inspirasi kepada ibu bapa dan penjaga di seluruh negara untuk bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka dan mencari maklumat untuk mengetahui tentang cara vaksin COVID-19 dapat memastikan kanak-kanak kecil dan keluarga mereka sihat,” kata Betancourt melalui e-mel.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS memberikan kebenaran penggunaan kecemasan untuk Vaksin Moderna dan Pfizer/BioNTech Covid-19 untuk memasukkan kanak-kanak seawal 6 bulan lebih awal pada bulan Jun. Pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS Dr. Rochelle Walensky menandatangani vaksinasi Covid-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun pada 17 Jun, selepas penasihat vaksin CDC mengundi sebulat suara hari yang sama untuk mengesyorkan penggunaan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.
Walaupun vaksin ini kini tersedia, sesetengah ibu bapa telah enggan memberi vaksin kepada anak-anak mereka dengan segera. Hanya 18% ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak di bawah umur 5 tahun berkata mereka akan memberi vaksin kepada anak mereka untuk Covid-19 sebaik sahaja vaksin tersedia, menurut sebuah Tinjauan Pemantau Vaksin Yayasan Keluarga April Kaiser. Dan 38% ibu bapa yang ditinjau berkata mereka akan “tunggu dan lihat” sebelum memberi vaksin kepada anak-anak mereka.

“Hampir 5.7 juta kes kanak-kanak COVID-19 telah dilaporkan secara nasional pada tahun 2022 sahaja, menjadikan vaksinasi sebagai langkah penting untuk melindungi kedua-dua kanak-kanak dan keluarga mereka daripada virus yang sangat menular dan variannya,” kenyataan akhbar daripada Ad Council dan Bengkel Bijan. berkata.

Sehingga 22 Jun, hampir 30% kanak-kanak berumur 5 hingga 11 dan hampir 60% kanak-kanak berumur 12 hingga 17 telah diberi vaksin sepenuhnya untuk Covid-19, Menurut CDC.

Dua anak Penganalisis Perubatan CNN Dr. Leana Wen — yang berumur 2 dan 4 tahun — menerima dos pertama vaksin Covid-19 pada hari Isnin, 27 Jun. Walaupun Wen tidak sabar-sabar untuk memberikan anak-anaknya vaksin, dia tahu banyak ibu bapa berada di atas pagar.

“Kita perlu menghormati bahawa orang ramai mempunyai soalan, dan video ini mengakui bahawa ibu bapa mahu melakukan perkara yang betul untuk anak-anak kita dan menggalakkan mereka untuk mendapatkan maklumat daripada sumber yang dipercayai — pakar pediatrik mereka,” kata Wen melalui e-mel.

PSA kedua-duanya berfungsi sebagai contoh “cantik” untuk memodelkan tingkah laku sihat dan cara untuk membantu orang ramai menyedari bahawa tidak mengapa untuk mempunyai soalan tentang vaksin, kata Dr. Neha Chaudhary, pakar psikiatri kanak-kanak di Hospital Besar Massachusetts dan Sekolah Perubatan Harvard dan ketua pegawai perubatan BeMe Health.

“Saya bayangkan akan ada kanak-kanak dan ibu bapa yang menonton ini dan merasakan mereka juga boleh bertanya soalan itu, menyelesaikannya, dan teruskan mendapatkan vaksin COVID-19 jika doktor mereka memberi mereka okay,” kata Chaudhary melalui e-mel.

Kanak-kanak membentuk ikatan yang kuat dengan watak media kegemaran mereka, jadi ia boleh membantu kanak-kanak belajar dengan menonton ‘rakan’ melalui sesuatu yang baharu dan berpotensi menakutkan, kata Dr Jenny Radesky, profesor pediatrik bersekutu di CS Mott Universiti Michigan Hospital Kanak-kanak.

“Adalah lumrah untuk mendapatkan vaksin untuk memberi tekanan kepada kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa mereka,” kata Radesky melalui e-mel. “Saya menghargai apabila pencipta media dengan bijak meletakkan mutiara ilmu ke dalam cerita mereka yang membantu keluarga mengatasinya.”

We want to thank the author of this write-up for this amazing material

Elmo kini telah diberi vaksin untuk Covid-19


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/