Embrio beku terikat dengan risiko komplikasi kehamilan yang lebih tinggi berkaitan tekanan darah tinggi, kajian mencadangkan | CNNCNN

Kehamilan daripada persenyawaan in vitro menggunakan embrio beku nampaknya dikaitkan dengan peningkatan risiko komplikasi yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi, atau gangguan hipertensi, berbanding ketika embrio segar digunakan atau apabila kehamilan dikandung secara semula jadi.

Itu menurut kajian yang diterbitkan pada hari Isnin di jurnal Persatuan Jantung Amerika Hipertensiyang merangkumi data mengenai lebih 4.5 juta kehamilan, menjangkau hampir tiga dekad, merentas tiga negara Eropah: Denmark, Norway dan Sweden.

Risiko komplikasi kehamilan yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi adalah lebih tinggi selepas pemindahan embrio beku berbanding dengan kehamilan yang dikandung secara semula jadi, dan risiko selepas pemindahan embrio segar adalah serupa dengan kehamilan yang dikandung secara semula jadi, data menunjukkan.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada penemuan serupa akan muncul di Amerika Syarikat.

Para penyelidik – dari Universiti Sains dan Teknologi Norway dan institusi lain di Eropah – menganalisis pendaftaran kelahiran perubatan dari Denmark yang bertarikh antara 1994 dan 2014, dari Norway bertarikh 1984 hingga 2015, dan dari Sweden bertarikh 1985 hingga 2015. Daftar itu termasuk kira-kira 4.4 juta kehamilan secara semula jadi, 78,300 kehamilan menggunakan pemindahan embrio segar dan 18,037 kehamilan daripada pemindahan embrio beku.

Para penyelidik membandingkan kemungkinan gangguan hipertensi semasa kehamilan merentas kumpulan dan mendapati bahawa risiko gangguan tersebut yang tidak diselaraskan ialah 7.4% selepas pemindahan embrio beku, 5.9% selepas pemindahan embrio segar dan 4.3% selepas konsep semula jadi. Data juga menunjukkan bahawa kehamilan daripada pemindahan embrio beku dan segar adalah lebih kerap pramatang – masing-masing 6.6% daripada beku dan 8.1% daripada yang segar – berbanding dengan kehamilan yang dikandung secara semula jadi, pada 5%.

“Pemindahan embrio beku kini semakin biasa di seluruh dunia, dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sesetengah doktor telah mula melangkau pemindahan embrio segar untuk secara rutin membekukan semua embrio dalam amalan klinikal mereka, pendekatan yang dipanggil ‘bekukan-semua’,” pengarang kajian utama Dr. Sindre H. Petersen, seorang Ph.D. felo di Universiti Sains dan Teknologi Norway di Trondheim, Norway, berkata dalam satu kenyataan berita Isnin.

“Ringkasnya, walaupun kebanyakan kehamilan IVF adalah sihat dan tidak rumit,” katanya, “analisis ini mendapati bahawa risiko tekanan darah tinggi dalam kehamilan adalah jauh lebih tinggi selepas pemindahan embrio beku berbanding kehamilan dari pemindahan embrio segar atau konsep semula jadi.”

Petersen menambah, “Keputusan kami menyerlahkan bahawa pertimbangan berhati-hati terhadap semua faedah dan potensi risiko diperlukan sebelum membekukan semua embrio sebagai rutin dalam amalan klinikal.”

Penemuan itu “bersetuju dengan kajian peringkat populasi awal” menunjukkan risiko gangguan hipertensi yang lebih tinggi semasa kehamilan selepas pemindahan embrio beku, para penyelidik menulis dalam kajian mereka.

Tahun lepas, satu kajian besar dari Perancis yang dibentangkan pada mesyuarat tahunan dalam talian Persatuan Pembiakan Manusia dan Embriologi Eropah juga mendapati risiko pra-eklampsia dan hipertensi yang lebih tinggi dalam kehamilan yang diperoleh daripada embrio yang dicairkan beku – dan risiko itu didapati menjadi lebih besar apabila rahim telah disediakan untuk implantasi dengan terapi penggantian hormon.

“Perkaitan antara kitaran embrio beku dan penyakit hipertensi dalam kehamilan telah diketahui sejak sekian lama, dan pada masa ini masih terdapat perdebatan aktif mengenai kebaikan dan keburukan ‘Bekukan semua untuk semua?’ di kalangan doktor kesuburan,” Dr. Ying Cheong, profesor perubatan reproduktif di Universiti Southampton, berkata dalam kenyataan yang diedarkan oleh Pusat Media Sains yang berpangkalan di UK dalam Julai. Dia tidak terlibat dalam kedua-dua kajian.

“Terdapat dua perkara penting untuk dibawa pulang di sini, pertama, sementara teknologi pemindahan embrio beku telah mengubah perubatan pembiakan, FET hanya perlu dilakukan di tempat yang sesuai secara klinikal dan kedua, doktor dan saintis perlu mula menggabungkan titik antara apa yang berlaku pada perkembangan awal dan kemudian semasa lahir dan seterusnya, bidang penyelidikan, pada pendapat saya, yang masih kurang disokong dan dikaji,” kata Cheong.

Kajian baharu itu tidak menilai apa yang boleh mendorong perkaitan ini antara pemindahan embrio beku dan risiko tekanan darah tinggi, tetapi beberapa doktor IVF mempersoalkan sama ada ia benar-benar segar berbanding beku.

“Ada satu perkara yang tidak jelas: adakah ia daripada prosedur sebenar pembekuan embrio atau adakah ia daripada protokol yang digunakan? Kebanyakan doktor IVF percaya daripada kajian dan bukti terkini bahawa ia sebenarnya adalah protokol ubat, bukan prosedur IVF,” Dr Aimee Eyvazzadeh, pakar endokrinologi reproduktif yang berpangkalan di San Francisco, yang tidak terlibat dalam kajian baharu itu, menulis dalam e-mel kepada CNN pada Isnin.

“Terdapat cara yang berbeza untuk menyediakan rahim untuk pemindahan,” katanya. Satu protokol melibatkan a sista korpus luteum, jisim berisi cecair yang terbentuk dalam ovari dan memainkan peranan penting semasa kehamilan, kerana korpus luteum menghasilkan hormon progesteron yang diperlukan semasa kehamilan. Satu lagi protokol bergantung pada ubat-ubatan untuk meniru ovulasi.

“Kajian menunjukkan bahawa kekurangan korpus luteum yang meningkatkan risiko dan ini berpotensi mengapa pemindahan beku mungkin mempunyai risiko pra-eklampsia yang lebih tinggi,” tulis Eyvazzadeh.

Secara keseluruhan, kajian baru itu “sangat penting” untuk “sesiapa yang menjaga orang hamil selepas IVF,” tulisnya. “Setiap orang yang menjaga orang hamil selepas IVF harus memberi perhatian yang sangat teliti terhadap kajian ini. Semakin banyak kajian menunjukkan perkara yang telah diketahui oleh doktor IVF dan iaitu IVF selepas pemindahan embrio beku boleh meningkatkan risiko pra-eklampsia.”

We wish to say thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Embrio beku terikat dengan risiko komplikasi kehamilan yang lebih tinggi berkaitan tekanan darah tinggi, kajian mencadangkan | CNN


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/