Enam orang yang diuji positif cacar monyet telah meninggal dunia, jabatan kesihatan mengesahkan | CNNCNN

Enam orang yang diuji positif cacar monyet – dua di New York City, dua di Chicago, satu di Nevada dan satu di Maryland – telah meninggal dunia, jabatan kesihatan tempatan telah mengesahkan.

Jabatan Kesihatan dan Kebersihan Mental New York City berkata ia “sangat sedih dengan kedua-dua kematian yang dilaporkan, dan hati kami tertuju kepada orang tersayang dan komuniti individu itu.”

“Setiap usaha akan dilakukan untuk mencegah penderitaan tambahan daripada virus ini melalui penglibatan komuniti yang berterusan, perkongsian maklumat dan vaksinasi,” kata NYC DOH.

Dua warga Chicago yang meninggal dunia selepas diuji positif untuk cacar monyet mempunyai pelbagai keadaan kesihatan lain, termasuk sistem imun yang lemah, menurut Jabatan Kesihatan Chicago (CDPH).

“Walaupun bilangan kes MPV baharu telah menurun dengan ketara sejak musim panas, ini adalah peringatan yang jelas bahawa MPV adalah berbahaya dan boleh menyebabkan penyakit serius, dan dalam kes yang sangat jarang berlaku, malah kematian,” kata Pesuruhjaya CDPH Dr. Allison Arwady.

Cacar monyet adalah faktor penyumbang kematian seorang penduduk Maryland, yang mengalami gangguan imun dan mengalami kes yang teruk, Jabatan Kesihatan Maryland (MDH) berkata.

“Jika anda layak, seperti imunokompromi atau berisiko, cara terbaik untuk melindungi diri anda daripada penyakit serius daripada MPX adalah dengan mendapatkan vaksin,” kata Timbalan Setiausaha Perkhidmatan Kesihatan Awam MDH Dr. Jinlene Chan.

The pertama kali mengesahkan kematian AS disebabkan cacar monyet dilaporkan di Los Angeles County pada bulan September. Seseorang yang menghidap cacar monyet di Houston meninggal dunia pada bulan Ogos, tetapi pegawai belum menentukan sama ada virus itu menyebabkan kematian.

Pada akhir September, Ohio melaporkan kematian pertama orang yang menghidap cacar monyet tetapi menyatakan bahawa “individu itu juga mempunyai keadaan kesihatan yang lain.”

Sukar untuk menentukan sama ada seseorang telah meninggal dunia akibat cacar monyet. Bukan sahaja virus itu perlu dikesan di dalam badan mereka, tetapi ahli patologi forensik perlu “menyambungkan titik” untuk bagaimana jangkitan menyebabkan kematian, seperti dengan menjejaskan organ tertentu, menurut Dr Priya Banerjee, ahli patologi forensik yang diperakui lembaga di Rhode Island dan penolong profesor klinikal patologi dan perubatan makmal di Universiti Brown.

“Untuk mati akibat sebarang jangkitan, ia biasanya sistemik – bermakna seluruh badan terjejas – atau organ penting terjejas, seperti jantung, paru-paru, hati atau otak,” katanya. “Bukannya mereka mati dengan jangkitan; ia adalah kerana ia. Jadi itulah pembezaan yang perlu anda buat, dan itu pembezaan yang cukup ketara. Saya fikir batasan datang dengan bukan sahaja mengenal pasti jika atau organ apa yang terjejas tetapi sejauh mana – dan tiada siapa yang akan memanggilnya sebagai punca kematian melainkan ia disahkan.”

Kes cacar monyet baru di Amerika Syarikat telah menurun secara berterusan dalam beberapa minggu kebelakangan ini tetapi kebimbangan kekal tentang kemungkinan penyakit yang teruk atau kematian, terutamanya pada orang yang lemah imun.

Terdapat 27,884 kes cacar monyet yang berkemungkinan atau disahkan dilaporkan di AS setakat hari Jumaat, menurut kepada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

We wish to give thanks to the writer of this article for this awesome content

Enam orang yang diuji positif cacar monyet telah meninggal dunia, jabatan kesihatan mengesahkan | CNN


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/