Epal sehari … dan 4 lagi pilihan makanan musim luruh hebat yang sihat dan lazat

Perayaan musim luruh bukan sahaja menyajikan keseronokan perayaan — ia juga menyajikan beberapa hidangan yang sihat dan lazat untuk semua orang.

Ia adalah masa yang indah dalam setahun untuk memanfaatkan hasil segar yang boleh disediakan vitamin penting dan faedah kesihatannasihat pakar perubatan.

“Musim luruh adalah masa yang tepat untuk melakukan banyak memanggang dan membakar,” kata Stephanie Di Figlia-Peck, pakar diet berdaftar utama di Pusat Perubatan Kanak-Kanak Northwell Health Cohen di New Hyde Park, New York.

TABIAT HIDUP SIHAT TERMASUK MAKAN MALAM TERAWAL — IA JUGA MUNGKIN MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN

“Apabila dibakar, sesetengah buah-buahan dan sayur-sayuran gugur menjadi karamel dan itu meningkatkan kemanisan semulajadi mereka, yang menjadikannya lebih paliatif dan menyelerakan,” katanya.

Di Figlia-Peck, pakar penjagaan dan pendidikan diabetes bertauliah yang bekerja dengan organisasi POWERKidsccmc, sebuah program untuk membantu mendidik individu tentang pemakanan sihat, berkata buah-buahan dan sayur-sayuran musim luruh adalah serba boleh — dan boleh memberikan rasa yang mantap untuk banyak hidangan pada musim luruh yang sejuk dan segar. hari.

Buah-buahan dan sayur-sayuran musim luruh adalah serba boleh — dan boleh memberikan rasa yang mantap untuk banyak hidangan pada hari musim luruh yang sejuk dan segar.
(iStock)

“Buah-buahan kering mempunyai rasa pekat, jadi ia berfungsi dengan baik dalam hidangan bakar, kaserol dan salad,” katanya.

Berikut ialah beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran musim luruh yang popular dan sihat — serta rahsia cara menggabungkannya ke dalam hidangan yang lazat.

Cranberi

Bukan sahaja rawa kranberi berfungsi sebagai tapak popular untuk lawatan musim luruh, mereka menyediakan hidangan sampingan musim gugur yang sihat juga.

Dr. David Gentile, seorang doktor perubatan integratif di Oasis Integrative Medicine Practice di Rocky Point, New York, mendidik pesakitnya tentang pemakanan sihat dan pencegahan penyakit. Cranberry adalah hidangan antioksidan tinggi yang indah, katanya.

5 PERTUKARAN MAKANAN YANG MUDAH DAN SIHAT UNTUK MENGURUSKAN PARAS KOLESTROL ANDA

“Ia juga mengandungi d-mannose, penawar monosit yang membantu mengurangkan kekerapan jangkitan saluran kencing dengan mengurangkan keupayaan bakteria melekat pada dinding pundi kencing,” katanya.

“Saya secara peribadi suka membuat kolak kranberi dari awal, menggunakan pemanis glisemik rendah, ” katanya.

Sandwic kranberi dan ayam belanda ditunjukkan di sini. Cranberry — makanan super — tinggi antioksidan dan berpotensi membantu mencegah penyakit.

Sandwic kranberi dan ayam belanda ditunjukkan di sini. Cranberry — makanan super — tinggi antioksidan dan berpotensi membantu mencegah penyakit.
(iStock)

Dia menambah, “Cranberry sangat bagus sebagai sampingan [during a] makan malam Kesyukuran tradisional, atau bahkan pada yogurt Yunani sebagai pencuci mulut yang enak.”

Cranberry mengandungi sebatian seperti anthocyanin, procyanidins dan flavonol yang telah menunjukkan potensi kesan pencegahan kanser, menurut kajian 2018 yang diterbitkan dalam Journal of Science and Food and Agriculture.

MAKANAN YANG MENYEBABKAN SAKIT KEPALA: PILIH KEJU, WANG, KOPI DAN COKLAT ANDA DENGAN BERHATI-HATI

Juga, cranberi mungkin mempunyai kesan positif terhadap kesihatan jantung dan kolesterol sambil melindungi daripada keradangan dalam usus dan bakteria yang dipanggil H. pylori dalam perut, kata kajian itu.

buah epal

Memetik epal ialah cara popular untuk mendapatkan beberapa buah yang sihat di atas meja anda sambil berseronok.

Epal boleh membantu melindungi daripada penyakit kardiovaskular, penyelidik telah menemui.

Mengambil sebiji epal bersaiz sederhana sehari boleh membantu menurunkan kolesteroltekanan darah dan keradangan, menurut kajian dalam jurnal Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

RAHSIA PENJAGAAN KULIT: PAKAR DERMATOLOGI DEDAHKAN CARA TERBAIK UNTUK MENJAGA KULIT KELIHATAN Awet muda

“Epal ialah buah glisemik rendah yang hebat dengan kuersetin, flavonoid dan polifenol, yang membantu penstabilan sel mast, alahan dan faedah antioksidan umum,” kata Gentile.

Epal adalah "berguna untuk dibawa sebagai makanan ringan, dan ia bagus untuk digunakan bersama makanan lain, dibakar bersama daging dan/atau pencuci mulut yang sihat," kata Dr David Gentile dari Rocky Point, New York.

Epal “mudah dibawa sebagai makanan ringan, dan ia bagus untuk digunakan bersama makanan lain, dibakar bersama daging dan/atau pencuci mulut yang sihat,” kata Dr David Gentile dari Rocky Point, New York.
(Foto AP/Heather Ainsworth)

“Epal sangat bagus untuk membersihkan gigi mulut semasa kita mengunyah epal. Ia mudah dibawa sebagai makanan ringan, dan ia bagus untuk digunakan bersama makanan lain, dibakar bersama daging dan/atau pencuci mulut yang sihat,” katanya.

Dr Ken Zweig, MD, seorang penolong profesor perubatan di Georgetown dan sekolah perubatan Universiti George Washington di Washington, DC, memberitahu Fox News Digital, “Sebiji epal sehari sebenarnya boleh menjauhkan doktor.”

“Sebagai seorang doktor, saya bergurau bahawa epal adalah musuh saya, tetapi saya sebenarnya mempunyai satu setiap hari.”

Zweig, juga seorang doktor di Northern Virginia Family Practice di Arlington, Virginia, berkata, “Epal mengandungi serat yang tinggi, vitamin C dan sebatian bermanfaat lain.”

Dia menambah bahawa “kajian terbaru menunjukkan bahawa epal boleh menurunkan kolesterol, mengurangkan risiko penyakit jantung malah mencegah diabetes. Sebagai seorang doktor, saya bergurau bahawa epal adalah musuh saya, tetapi saya sebenarnya mempunyai satu setiap hari.”

labu

Memetik labu adalah tinggi dalam senarai perkara yang perlu dilakukan untuk banyak keluarga dan isi rumah semasa musim luruh — dan buahnya boleh membantu menghasilkan hidangan keluarga yang lazat dan sihat.

MAKAN LABU MUNGKIN MEMBANTU ANDA KELIHATAN LEBIH MUDA DAN MENURUNKAN BERAT BADAN JUGA

“Kebanyakan daripada kita memikirkan latte rempah labu, pai labu dan mufin labu apabila kita memikirkan buah musim gugur ini – dan ya, ia adalah buah — [but] tiada satu pun [those things are] sihat,” kata Zweig kepada Fox News Digital, merujuk kepada mufin, donat dan banyak lagi.

"Labu sangat tinggi dalam beta-karotena, iaitu sejenis vitamin A."

“Labu sangat tinggi dalam beta-karotena, yang merupakan bentuk vitamin A.”
(iStock)

“Bagaimanapun, labu panggang, sup labu dan biji labu boleh menjadi agak sihat,” katanya.

Labu sarat dengan serat dan vitamin, kata Zweig, dan labu biasanya rendah kalori.

REMPAH LABU (DAN SEGALANYA YANG BAGUS): PENGGUNA SUKA KERANA ADA ILMU OTAK DI SEBALIKNYA

Laura Feldman, penolong profesor pemakanan dan pengarah Program Didactic dalam Dietetik di Universiti Long Island di Brookville, New York, memberitahu Fox News Digital, “Labu sangat tinggi dalam beta-karotena, yang merupakan bentuk vitamin A.”

Beta-karotena, tambahnya, “membantu anda melihat dengan jelas dan juga berfungsi sebagai antioksidan yang kuat.”

Selain daripada penggunaannya dalam hidangan pembakar tradisional, labu boleh digunakan untuk membuat sup juga — untuk "mangkuk yang selesa penuh dengan keajaiban."

Selain daripada penggunaannya dalam hidangan pembakar tradisional, labu juga boleh digunakan untuk membuat sup — untuk “mangkuk selesa yang penuh dengan keindahan.”
(iStock)

Apabila membuat makanan dengan labu, “pastikan anda menggunakan labu biasa daripada mengisi pai labu untuk mengelakkan gula tambahan,” kata Feldman.

Biji labu panggang menghasilkan snek yang sihat dan lazat yang juga tinggi nutrien, termasuk zink, yang katanya menyokong sistem imun anda.

Labu boleh menjadi makanan keselesaan yang sihat semasa hari musim gugur yang sejuk, kata Gentile.

MENJELANG HALLOWEEN, 16 TOMBOL LABU UNTUK DI LIHAT DI AMERIKA

“Mereka menarik secara visual [and] hasil penuh dengan beta-karotena yang tinggi, yang merupakan sumber antioksidan yang sangat baik.”

Selain penggunaannya dalam hidangan pembakar tradisional, labu boleh digunakan untuk membuat sup, yang disifatkan oleh Gentile sebagai “mangkuk yang selesa penuh keajaiban.”

Ubi keledek

Ubi keledek sedang bermusim pada tahun ini — dan merupakan satu lagi cara terbaik untuk menyelinap masuk nutrien pada menu musim luruh.

“Ubi keledek adalah cara terbaik untuk menikmati kentang panggang dengan indeks glisemik yang lebih rendah daripada kentang putih tradisional,” kata Gentile.

Sebiji keledek, dihiris. "Ubi keledek membawa warna dan nutrisi pada hidangan," kata seorang pakar kesihatan. Walau bagaimanapun, mereka boleh tinggi kalori - jadi "jangan bergantung pada mereka untuk penurunan berat badan," seorang lagi pakar kesihatan berkata.

Sebiji keledek, dihiris. “Ubi keledek membawa warna dan nutrisi pada hidangan,” kata seorang profesional kesihatan. Walau bagaimanapun, mereka boleh tinggi kalori – jadi “jangan bergantung pada mereka untuk penurunan berat badan,” kata pakar kesihatan yang lain.
(iStock)

“Sebagai tambahan kepada semua manfaat flavonoid antioksidan yang hebat, ubi keledek membawa warna dan nutrisi pada hidangan.”

Walaupun keledek boleh dianggap sihat, ia biasanya tinggi kalori, kata Zweig.

“Ubi keledek adalah kanji, jadi jangan bergantung padanya untuk penurunan berat badan,” katanya.

KASEROLE KENTANG MANIS YANG DIMUAT UNTUK KESYUKURAN: CUBA RESEPI

Zweig bersetuju bahawa ia adalah alternatif yang baik untuk kentang putih, kerana ia lebih rendah kalori dan lebih tinggi dalam vitamin daripada kentang putih biasa.

“Sekali lagi, banyak bergantung pada cara penyediaan ini, jadi menambah banyak mentega atau gula perang, seperti yang sering kita lakukan pada Kesyukuran, mengalahkan sebarang manfaat pemakanan makanan ini,” kata Zweig.

bit

Musim puncak untuk bit adalah lewat musim panas hingga lewat musim luruh — dan kajian menunjukkan bahawa makanan istimewa musim luruh ini boleh membantu menurunkan tekanan darah.

Bit - sumber bahan kimia semula jadi yang dipanggil nitrat - ditunjukkan di pasar tani. Kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan nitrat mungkin mempunyai kesan yang baik apabila ia datang untuk meningkatkan fungsi otak kognitif.

Bit – sumber bahan kimia semula jadi yang dipanggil nitrat – ditunjukkan di pasar tani. Kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan nitrat mungkin mempunyai kesan yang baik apabila ia datang untuk meningkatkan fungsi otak kognitif.
(iStock)

Bit mengandungi asid nitrik, kata Gentile, yang membantu dengan vasodilatasi, proses yang mengembangkan saluran darah dalam badan dan meningkatkan aliran darah.

Oleh kerana bit adalah sumber nitrat, ia mungkin memainkan peranan dalam kesihatan otak. Kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan nitrat mungkin mempunyai kesan yang baik apabila ia datang untuk meningkatkan fungsi otak kognitif.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR BAHARU GAYA HIDUP KAMI

Bit juga merupakan sumber betaine yang hebat, yang membantu dalam penghadaman, kata Gentile kepada Fox News Digital.

“Ia tinggi dalam indeks glisemik, tetapi bagus apabila dimakan sama ada sebagai pembuka selera atau sampingan,” kata Gentile.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Dia menambah petua resipi ini: “Ubi bit adalah lazat, terutamanya apabila dibakar. Mereka sangat sesuai dengan keju kambing.”We want to thank the author of this short article for this awesome content

Epal sehari … dan 4 lagi pilihan makanan musim luruh hebat yang sihat dan lazat


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/