Epstein-Barr mungkin memainkan peranan dalam beberapa COVID yang lama; coronavirus boleh menjejaskan pemprosesan gula darah oleh organ

Oleh Nancy Lapid

(Reuters) – Berikut adalah ringkasan beberapa kajian terbaru tentang COVID-19. Ia termasuk penyelidikan yang memerlukan kajian lanjut untuk menyokong penemuan dan yang masih belum disahkan oleh semakan rakan sebaya.

Virus Epstein-Barr mungkin memainkan peranan dalam beberapa kes COVID yang panjang

COVID-19 mungkin mengaktifkan semula virus biasa yang tidak kelihatan pada kebanyakan orang, dan kesan itu mungkin meningkatkan risiko pesakit mengalami gejala tahan lama tertentu, menurut penemuan awal daripada kajian. Lebih daripada 90% orang dewasa telah dijangkiti virus Epstein-Barr (EBV). Kebanyakannya kekal tanpa gejala, tetapi ada yang mengalami mononukleosis sebagai remaja atau dewasa muda.

Antara 280 pesakit dengan jangkitan SARS-CoV-2, termasuk 208 dengan COVID yang lama, penyelidik mendapati bahawa pada empat bulan selepas diagnosis, keletihan dan masalah dengan pemikiran dan penaakulan adalah lebih biasa pada peserta kajian dengan sel imun dalam darah mereka menunjukkan tanda-tanda EBV baru-baru ini. pengaktifan semula. Bagaimanapun, tanda-tanda pengaktifan semula ini tidak dikaitkan dengan penemuan COVID yang lama seperti masalah gastrousus atau jantung dan paru-paru. Dan EBV sendiri tidak ditemui dalam darah pesakit, yang menunjukkan sebarang pengaktifan semula mungkin bersifat sementara dan berlaku semasa COVID-19 akut, Dr. Timothy Henrich dari University of California, San Francisco dan rakan sekerja melaporkan medRxiv sebelum semakan rakan sebaya.

Penemuan itu tidak membuktikan bahawa pengaktifan semula EBV menyebabkan gejala pesakit, kata Henrich. Dan walaupun ia berlaku, “Kemungkinan terdapat banyak punca lain simptom COVID yang berpanjangan seperti virus SARS-CoV-2 yang berterusan dalam tisu dari semasa ke semasa dan sistem imun yang tidak terkawal yang mungkin timbul daripada kegigihan virus,” katanya. “Kajian lanjut mengenai pelbagai tisu amat diperlukan, begitu juga dengan kajian yang mengikuti peserta dari masa jangkitan akut hingga beberapa bulan atau tahun selepas itu.”

SARS-CoV-2 boleh menjejaskan pemprosesan gula darah oleh organ

Jangkitan dengan coronavirus menjejaskan aktiviti berbilang gen yang terlibat dalam proses kimia badan, termasuk metabolisme gula dalam darah, dan buat kali pertama penyelidik melihat kesan ini bukan sahaja pada saluran pernafasan pesakit tetapi di tempat lain di dalam badan.

Penyelidik Jepun menganalisis sampel darah dan tisu daripada pesakit yang mengalami COVID-19 yang ringan atau teruk dan daripada sukarelawan yang sihat, menilai “ekspresi” – atau tahap aktiviti – gen yang mengawal apa yang dipanggil laluan isyarat insulin/IGF, yang seterusnya menjejaskan banyak fungsi badan yang diperlukan untuk metabolisme, pertumbuhan, dan kesuburan. “Keputusannya sangat mengagumkan,” kata ketua kajian Iichiro Shimomura dari Universiti Osaka dalam satu kenyataan. “Jangkitan dengan SARS-CoV-2 menjejaskan ekspresi komponen laluan isyarat insulin/IGF dalam paru-paru, hati, tisu adiposa dan sel pankreas.” Gangguan yang terhasil dalam metabolisme gula darah mungkin menyumbang kepada kesan COVID-19 pada organ, kata para penyelidik.

Perubahan itu, yang mereka kaitkan sebahagiannya kepada tindak balas keradangan sistem imun terhadap virus, lebih ketara pada pesakit dengan COVID-19 yang teruk, mereka melaporkan dalam jurnal Metabolism In test tube experiments, dexamethasone – yang diketahui memberi manfaat kepada pesakit yang dirawat di hospital dengan COVID-19 – membantu melegakan kesan buruk virus pada gen.

Penemuan baharu itu mungkin menjadi petunjuk mengapa sesetengah pesakit mengalami komplikasi metabolik semasa atau selepas COVID-19, seperti rintangan insulin, hiperglikemia, hiperlipidemia, dan permulaan baru diabetes, kata para penyelidik.

Data baharu menyokong 5 hari pengasingan ditambah 5 hari penutupan

Satu kajian baharu menyokong garis panduan semasa yang memerlukan tempoh pengasingan lima hari untuk jangkitan COVID-19 diikuti lima hari penutupan yang ketat untuk membantu mencegah penularan daripada kes yang kekal budaya positif, kata penyelidik.

Penyelidik Sekolah Perubatan Universiti Boston mengumpul sapu hidung setiap hari selama sekurang-kurangnya 10 hari daripada 92 pelajar kolej dan kakitangan yang divaksin yang dijangkiti varian Delta atau Omicron coronavirus untuk analisis dengan PCR dan dengan jenis ujian antigen pantas yang tersedia untuk rumah. guna. Di kalangan orang dewasa muda dan sebaliknya yang sihat ini, hanya 17% yang masih diuji positif selepas lima hari, dan tiada seorang pun yang dijangkiti melebihi 12 hari selepas permulaan simptom, penyelidik melaporkan dalam Penyakit Berjangkit Klinikal Hasilnya adalah serupa tanpa mengira varian atau status penggalak vaksin, dan ujian antigen pantas negatif sangat dipercayai, menurut laporan itu.

Walaupun ujian antigen pantas “mungkin memberikan jaminan kekurangan jangkitan… 10 hari penuh diperlukan untuk mencegah penularan daripada 17 peratus individu yang kekal positif budaya selepas pengasingan,” kata ketua kajian Dr. Tara Bouton dalam satu kenyataan.

Klik untuk grafik Reuters tentang vaksin dalam pembangunan.

(Laporan oleh Nancy Lapid; Penyuntingan oleh Bill Berkrot)

We wish to give thanks to the author of this article for this outstanding content

Epstein-Barr mungkin memainkan peranan dalam beberapa COVID yang lama; coronavirus boleh menjejaskan pemprosesan gula darah oleh organ


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/