Faedah Bersenam dalam Pil? Sains Lebih Hampir kepada Matlamat Itu – Berita Neurosains

Ringkasan: Penyelidik telah mengenal pasti molekul dalam darah yang dihasilkan semasa senaman. Molekul, Lac-Phe, boleh mengurangkan pengambilan makanan dan obesiti secara berkesan dalam model tetikus.

Sumber: Kolej Perubatan Baylor

Penyelidik di Kolej Perubatan Baylor, Sekolah Perubatan Stanford dan institusi yang bekerjasama melaporkan hari ini dalam jurnal alam semula jadi bahawa mereka telah mengenal pasti molekul dalam darah yang dihasilkan semasa bersenam dan berkesan boleh mengurangkan pengambilan makanan dan obesiti pada tikus.

Penemuan ini meningkatkan pemahaman kita tentang proses fisiologi yang mendasari interaksi antara senaman dan kelaparan.

“Senaman yang kerap telah terbukti membantu penurunan berat badan, mengawal selera makan dan meningkatkan profil metabolik, terutamanya bagi orang yang berlebihan berat badan dan obes,” kata pengarang yang sepadan dengan Dr Yong Xu, profesor pediatrik-pemakanan dan biologi molekul dan selular di Baylor.

“Jika kita dapat memahami mekanisme senaman yang mencetuskan manfaat ini, maka kita lebih dekat untuk membantu ramai orang meningkatkan kesihatan mereka.”

“Kami ingin memahami bagaimana senaman berfungsi pada peringkat molekul untuk dapat menangkap beberapa faedahnya,” kata pengarang yang sepadan Jonathan Long, MD, penolong profesor patologi di Perubatan Stanford dan Sarjana Institut Stanford ChEM-H ( Kimia, Kejuruteraan & Perubatan untuk Kesihatan Manusia).

“Sebagai contoh, orang yang lebih tua atau lemah yang tidak boleh bersenam dengan cukup, mungkin suatu hari nanti mendapat manfaat daripada mengambil ubat yang boleh membantu melambatkan osteoporosis, penyakit jantung atau keadaan lain.”

Xu, Long dan rakan sekerja mereka menjalankan analisis komprehensif sebatian plasma darah daripada tikus berikutan larian treadmill yang sengit. Molekul teraruh yang paling ketara ialah asid amino yang diubah suai dipanggil Lac-Phe. Ia disintesis daripada laktat (hasil sampingan daripada senaman berat yang bertanggungjawab untuk sensasi terbakar dalam otot) dan fenilalanin (asid amino yang merupakan salah satu blok bangunan protein).

Pada tikus dengan obesiti akibat diet (diberikan diet tinggi lemak), dos Lac-Phe yang tinggi menyekat pengambilan makanan sebanyak kira-kira 50% berbanding tikus kawalan dalam tempoh 12 jam tanpa menjejaskan pergerakan atau perbelanjaan tenaga mereka. Apabila diberikan kepada tikus selama 10 hari, Lac-Phe mengurangkan pengambilan makanan kumulatif dan berat badan (disebabkan kehilangan lemak badan) dan meningkatkan toleransi glukosa.

Penyelidik mengenal pasti molekul dalam darah yang dihasilkan semasa senaman dan berkesan boleh mengurangkan pengambilan makanan dan obesiti pada tikus. Imej berada dalam domain awam

Para penyelidik juga mengenal pasti enzim yang dipanggil CNDP2 yang terlibat dalam pengeluaran Lac-Phe dan menunjukkan bahawa tikus yang kekurangan enzim ini tidak menurunkan berat badan pada rejim senaman sebagai kumpulan kawalan pada pelan senaman yang sama.

Menariknya, pasukan itu juga menemui ketinggian yang kukuh dalam paras plasma Lac-Phe berikutan aktiviti fizikal dalam kuda lumba dan manusia. Data daripada kohort senaman manusia menunjukkan bahawa senaman pecut mendorong peningkatan paling dramatik dalam plasma Lac-Phe, diikuti dengan latihan rintangan dan kemudian latihan ketahanan.

“Ini menunjukkan bahawa Lac-Phe adalah sistem purba dan terpelihara yang mengawal pemakanan dan dikaitkan dengan aktiviti fizikal dalam banyak spesies haiwan,” kata Long.

“Langkah seterusnya kami termasuk mencari butiran lanjut tentang bagaimana Lac-Phe mengantara kesannya dalam badan, termasuk otak,” kata Xu. “Matlamat kami adalah untuk belajar memodulasi laluan senaman ini untuk campur tangan terapeutik.”

Mengenai latihan ini dan berita penyelidikan neurosains

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Kolej Perubatan Baylor
Hubungi: Pejabat Akhbar – Kolej Perubatan Baylor
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Metabolit yang boleh didorong oleh senaman yang menyekat pemakanan dan obesiti” oleh Jonathan Long et al. alam semula jadi

Lihat juga

Ini menunjukkan simbol lelaki dan perempuan yang saling berkait

abstrak

Metabolit yang boleh didorong oleh senaman yang menyekat pemakanan dan obesiti

Senaman memberikan perlindungan terhadap obesiti, diabetes jenis 2 dan penyakit kardiometabolik lain. Walau bagaimanapun, mekanisme molekul dan selular yang mengantara faedah metabolik aktiviti fizikal masih tidak jelas.

Di sini kami menunjukkan bahawa senaman merangsang pengeluaran N-lactoyl-phenylalanine (Lac-Phe), metabolit isyarat bawaan darah yang menyekat pemakanan dan obesiti.

Biosintesis Lac-Phe daripada laktat dan fenilalanin berlaku dalam CNDP2+ sel, termasuk makrofaj, monosit dan sel imun dan epitelium lain yang disetempatkan kepada pelbagai organ. Dalam tikus obes yang disebabkan oleh diet, peningkatan Lac-Phe yang dimediasi farmakologi mengurangkan pengambilan makanan tanpa menjejaskan pergerakan atau perbelanjaan tenaga.

Pentadbiran kronik Lac-Phe mengurangkan adipositas dan berat badan dan meningkatkan homeostasis glukosa. Sebaliknya, ablasi genetik biosintesis Lac-Phe pada tikus meningkatkan pengambilan makanan dan obesiti selepas latihan senaman.

Terakhir, peningkatan besar yang boleh disebabkan oleh aktiviti dalam Lac-Phe yang beredar juga diperhatikan pada manusia dan kuda lumba, mewujudkan metabolit ini sebagai pengesan molekul yang dikaitkan dengan aktiviti fizikal merentas pelbagai modaliti aktiviti dan spesies mamalia.

Data ini mentakrifkan metabolit terpelihara yang boleh didorong oleh senaman yang mengawal pengambilan makanan dan mempengaruhi keseimbangan tenaga sistemik.

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing content

Faedah Bersenam dalam Pil? Sains Lebih Hampir kepada Matlamat Itu – Berita Neurosains


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/