Fauci melaporkan pemulihan COVID, mengatakan dia “jauh lebih teruk” daripada penyakit awal

Besarkan / Pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan Anthony Fauci di Bangunan Pejabat Senat Dirksen di Capitol Hill 17 Mei 2022 di Washington, DC.

Pakar penyakit berjangkit terkemuka di negara itu, Anthony Fauci, telah dikejutkan dengan fenomena yang kelihatan semakin biasa dalam peringkat terbaharu wabak itu—serangan COVID-19 yang melantun semula selepas kursus ubat antivirus Paxlovid.

Dalam temu bual Selasa di Forum Kesihatan Global Dasar Luar Negeri, Fauci menceritakan perkembangan jangkitannya kepada pemulihan semasanya, yang menurutnya jauh lebih teruk daripada pusingan pertamanya dengan penyakit itu. Fauci—pengarah Institut Alahan dan Penyakit Berjangkit Nasional (NIAID) Institut Kesihatan Nasional dan ketua penasihat perubatan presiden—berusia 81 tahun dan telah diberi vaksin sepenuhnya terhadap COVID-19 dan ditingkatkan dua kali.

Dia pertama kali diuji positif pada ujian antigen pantas pada 15 Jun dan mengalami “gejala yang sangat minimum.” Tetapi gejalanya bertambah buruk dan dia memulakan kursus lima hari Paxlovid. “Dan saya berasa sangat sihat,” kata Fauci, sambil menambah bahawa dia hanya mengalami hidung tersumbat dan keletihan yang ringan. Apabila dia telah menamatkan kursus lima hari, dia telah kembali kepada negatif pada ujian antigen selama tiga hari berturut-turut. Tetapi, “kemudian pada hari keempat—hanya untuk memastikan sepenuhnya—saya menguji diri saya sekali lagi, dan saya kembali kepada positif … sekeliling.”

Fauci kemudiannya kembali menggunakan Paxlovid untuk kursus lima hari lagi. “Sekarang, saya berada di hari keempat kursus lima hari kursus kedua saya Paxlovid,” katanya Selasa. “Dan, mujurlah, saya berasa agak baik, maksud saya, saya tidak sepenuhnya tanpa gejala, tetapi saya pastinya tidak berasa sakit teruk.”

Nasihat rawatan yang bercanggah

Kursus rawatan kedua Fauci bercanggah dengan pendirian Pentadbiran Makanan dan Dadah AS dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Dalam nasihat kesihatan 24 MeiCDC menulis, “Pada masa ini tiada bukti bahawa rawatan tambahan untuk COVID-19 diperlukan untuk pemulihan COVID-19. Berdasarkan data yang tersedia pada masa ini, pemantauan pesakit terus menjadi pengurusan yang paling sesuai untuk pesakit yang mengalami gejala berulang selepas menyelesaikan kursus rawatan Paxlovid.”

Begitu juga, FDA juga menyatakan pada bulan Mei bahawa “tidak ada bukti manfaat pada masa ini untuk kursus rawatan yang lebih lama … atau mengulangi kursus rawatan Paxlovid pada pesakit yang mengalami gejala COVID-19 berulang selepas selesai kursus rawatan.”

Walau bagaimanapun, Albert Bourla, Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, yang menjadikan Paxlovid, berkata bahawa kursus Paxlovid kedua boleh digunakan untuk merawat kes pemulihan.

Bagaimana dan mengapa

Di sebalik persoalan tentang cara terbaik untuk merawat lantunan, ia juga tidak jelas sejauh mana ia berlaku atau sebab ia berlaku. CDC menyatakan bahawa simptom COVID-19 yang muncul semula bukanlah unik kepada orang yang mengambil Paxlovid. “Kepulangan simptom yang singkat mungkin merupakan sebahagian daripada sejarah semula jadi SARS-CoV-2 (virus yang menyebabkan jangkitan COVID-19) pada sesetengah orang, bebas daripada rawatan dengan Paxlovid dan tanpa mengira status vaksinasi,” tulis agensi itu dalam laporannya. amaran kesihatan.

Itu sama dengan data klinikal awal Pfizer pada Paxlovid, yang mendapati bahawa kira-kira 1 peratus hingga 2 peratus daripada kedua-duanya kumpulan rawatan dan plasebo mengalami pemulihan dalam ujian. Tetapi, dengan lebih ramai orang kini menggunakan Paxlovid, laporan anekdot mengenai pemulihan pasca-Paxlovid kelihatan berleluasa di media sosial.

Pakar juga masih memikirkan mengapa lantunan berlaku. Minggu lalu, penyelidik di NIAID Fauci melaporkan data awal yang menggalakkan daripada kajian kecil yang menunjukkan bahawa pemulihan sebahagiannya disebabkan oleh tindak balas imun yang dihidupkan semula apabila badan membersihkan sel-sel manusia yang mati dan serpihan virus selepas jangkitan yang disekat dengan cepat. Kajian itu tidak menemui bukti lebih lanjut mengenai penjelasan yang berpotensi untuk pemulihan, seperti kemungkinan SARS-CoV-2 bermutasi untuk menggagalkan Paxlovid atau sistem imun manusia gagal melindungi daripada virus itu. Lebih-lebih lagi, data terhad yang diterbitkan oleh CDC mencadangkan bahawa mereka yang mengalami pemulihan tidak cenderung untuk mengalami COVID-19 yang lebih teruk, memerlukan kemasukan ke hospital atau rawatan kecemasan.

We want to say thanks to the writer of this article for this amazing content

Fauci melaporkan pemulihan COVID, mengatakan dia “jauh lebih teruk” daripada penyakit awal


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/