FDA nampaknya bersedia untuk meluluskan ubat baharu untuk ALS, tetapi adakah ia berkesan?

Pengeluar ubat Amylyx meminta FDA untuk meluluskan ubat baharu untuk ALS, penyakit neurodegeneratif yang membawa maut. Ada kemungkinan agensi itu boleh menyalakan semula dadah pada akhir bulan ini.

Manuel Balce Ceneta/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Manuel Balce Ceneta/AP


Pengeluar ubat Amylyx meminta FDA untuk meluluskan ubat baharu untuk ALS, penyakit neurodegeneratif yang membawa maut. Ada kemungkinan agensi itu boleh menyalakan semula dadah pada akhir bulan ini.

Manuel Balce Ceneta/AP

Pentadbiran Makanan dan Dadah berkemungkinan akan meluluskan ubat baharu yang kontroversial untuk ALS menjelang akhir bulan.

Tetapi masih tidak jelas sama ada ubat itu, yang dipanggil AMX0035, benar-benar membantu penghidap ALS, gangguan neurologi yang jarang berlaku dan membawa maut yang akhirnya menyebabkan seseorang tidak dapat berjalan, bercakap, menelan dan bernafas.

Pada bulan Mac, FDA Jawatankuasa Penasihat Dadah Periferi dan Sistem Saraf Pusat membuat kesimpulan bahawa a belajar daripada 137 pesakit ALS tidak memberikan “bukti yang kukuh” bahawa AMX0035 berkesan.

Kemudian pada bulan September, selepas meminta daripada pegawai FDA dan kempen e-mel oleh pesakit dan keluarga mereka, jawatankuasa yang sama bersidang semula, dan kali ini mengesyorkan untuk meluluskan ubat tersebut.

FDA, yang biasanya mengikuti cadangan jawatankuasa penasihat, telah menyatakan ia akan membuat keputusan selewat-lewatnya pada 29 September.

Kelulusan adalah lebih berkemungkinan sekarang kerana ia akan berlaku beberapa dekad yang lalu, kata Holly Fernandez Lynchpenolong profesor etika perubatan dan dasar kesihatan di Universiti Pennsylvania.

“Trajektori di FDA telah meningkatkan kesediaan untuk menerima bukti yang lebih lemah, ” katanya.

Dua produk lama, satu ubat baru

AMX0035 adalah gabungan dua produk sedia ada. Satu ialah suplemen pemakanan yang dipanggil taurursodiol, yang boleh dibeli dalam talian. Yang lain ialah ubat preskripsi yang dipanggil natrium fenilbutiratyang digunakan untuk merawat jenis gangguan metabolik yang jarang berlaku.

Gabungan ini bertujuan untuk memperlahankan ALS, yang secara beransur-ansur memusnahkan sel-sel dalam otak dan saraf tunjang yang mengawal pergerakan otot sukarela.

AMX0035 telah dibangunkan oleh Amylyx— sebuah syarikat yang berpangkalan di Cambridge, Mass. yang diasaskan pada 2013 oleh dua graduan Universiti Brown.

Amylyx meminta kelulusan FDA untuk ubatnya berdasarkan kajian tunggal terhadap 137 pesakit dengan ALS. Keputusan menunjukkan bahawa AMX0035 boleh memanjangkan hayat pesakit beberapa bulan.

Tetapi pada mesyuarat awam pada bulan Mac, kebanyakan pakar dalam jawatankuasa penasihat FDA berkata mereka tidak yakin dengan kajian itu, yang dipanggil Centaur.

“Terdapat banyak ciri Centaur yang mengehadkan daya persuasifnya,” kata Dr. G. Caleb Alexander, ahli epidemiologi di Universiti Johns Hopkins.

“Pemohon tidak memberikan bukti yang kukuh,” kata Dr Bryan Traynor, pakar neurologi di Institut Penuaan Kebangsaan.

“Data itu tidak sekuat yang kami harapkan,” kata Dr Liana Apostolova, pakar Alzheimer di Universiti Indiana.

Kajian itu “bermasalah,” kata Dr Kenneth H. Fischbeck, seorang penyelidik neurogenetik di Institut Kesihatan Nasional.

Ia “tidak memenuhi ambang,” kata Dr. Thomas J. Montine, ahli patologi di Universiti Stanford.

“Kajian ini, dengan sendirinya, tidak membuktikan bahawa ubat ini berkesan dalam rawatan ALS,” kata Dr. Robert C. Alexander, ketua pegawai saintifik Inisiatif Pencegahan Alzheimer, yang diketuai oleh Institut Banner Alzheimer.

Keenam-enam ahli jawatankuasa itu mengundi tidak, apabila ditanya sama ada bukti menunjukkan dadah itu berkesan. Empat ahli jawatankuasa lain mengundi ya.

Nasihat kepada penasihat

Biasanya, tindak balas semacam itu akan menjadi penghujungnya, sekurang-kurangnya sehingga Amylyx bersedia untuk membentangkan data daripada kajian yang jauh lebih besaryang sudah dijalankan.

Tetapi selepas mesyuarat Mac, pesakit ALS dan ahli keluarga menggunakan Internet.

“Terdapat beribu-ribu e-mel yang dihantar ke [FDA] pejabat pesuruhjaya,” kata Neil Thakur, ketua pegawai misi di Persatuan ALS, yang membantu membiayai kajian Amylyx. “Terdapat lebih 1,100 komen yang dihantar kepada jawatankuasa penasihat itu sendiri, dan juga terdapat usaha berterusan daripada pemimpin saintifik klinikal ALS.”

Percubaan klinikal kecil itu memang mempunyai kelemahan, kata Thakur, tetapi jawatankuasa penasihat sepatutnya bersedia untuk mengabaikannya apabila ia mula-mula menyemak bukti pada musim bunga.

“Mereka meminta untuk memegang ubat itu pada standard yang sama mereka akan memegang sebarang ubat untuk sebarang penyakit yang tidak membawa maut dan mempunyai banyak rawatan yang berkesan,” katanya.

Pada masa ini, pesakit ALS ditawarkan varian hanya dua ubat: edaravone dan riluzole. Dan walaupun dengan rawatan ubat ini, mereka biasanya mati dalam masa dua hingga lima tahun selepas diagnosis.

Daripada tidak kepada ya

Kempen e-mel oleh pesakit ALS nampaknya memberi kesan kepada beberapa pegawai FDA.

Awal bulan ini, agensi itu mengambil langkah luar biasa untuk memanggil semula jawatankuasa penasihatnya untuk mempertimbangkan semula ubat Amylyx. Dan kali ini, FDA menggalakkan ahli jawatankuasa untuk mengambil perspektif yang berbeza, kata Thakur.

“Jawatankuasa ini, jelas bahawa mereka diminta membuat keputusan dengan mengambil kira rawatan yang ada dan keperluan komuniti ALS,” katanya.

Jawatankuasa itu juga menerima beberapa data tambahan mengenai pesakit dalam kajian Amylyx, dan data daripada kajian pesakit Alzheimer yang mengambil AMX0035.

Apabila jawatankuasa itu mengadakan mesyuarat awam kedua mengenai dadah, mereka ditawarkan bimbingan daripada Dr Billy Dunn, yang mengarahkan Pejabat Neurosains FDA. Dia menggesa mereka untuk mempertimbangkan nasib pesakit dengan ALS, dan mencadangkan agensinya terbuka untuk meluluskan ubat itu.

“Bagi penyakit serius ini, seperti ALS dan banyak lagi penyakit neurologi lain, tahap fleksibiliti kawal selia maksimum adalah beroperasi,” katanya.

FDA juga menyemak semula soalannya kepada jawatankuasa. Daripada bertanya sama ada ubat itu berkesan, mereka hanya bertanya sama ada ia perlu diluluskan.

Selepas mendengar — daripada enam undi tiada, tujuh daripada sembilan ahli jawatankuasa memutuskan untuk mengundi ya.

Gema Aduhelm?

Proses yang membawa kepada undian ya adalah “hanyir,” kata Fernandez Lynch, ahli bioetika di UPenn.

“Versi yang sangat sinis ini ialah terdapat beberapa jenis matlamat untuk memanipulasi jawatankuasa penasihat untuk mengundi dengan cara yang berbeza,” katanya.

“Mereka terpengaruh oleh kebimbangan ini bahawa mereka mungkin membuat pertimbangan yang salah jika mereka mengesyorkan FDA untuk tidak meluluskan produk ini,” katanya. “Tetapi tiada siapa, setakat yang saya dengar, mengatakan ubat ini memenuhi standard bukti yang besar.”

Piawaian bukti yang besar juga dipersoalkan apabila FDA sedang mempertimbangkan ubat Alzheimer yang kontroversial Aduhelm. FDA meluluskan ubat itu tahun lepas walaupun mendapat undian yang memberangsangkan daripada jawatankuasa penasihat bahawa piawaian itu tidak dipenuhi.

Jika AMX0035 diluluskan, itu boleh menghantar mesej yang merisaukan kepada syarikat farmaseutikal, kata Lynch.

“Mesej kepada syarikat ialah anda tidak perlu menunjukkan bahawa ubat anda berfungsi, ” katanya. “Anda perlu melakukan yang minimum untuk menunjukkan bahawa ia mungkin berkesan.”

We want to thank the writer of this write-up for this outstanding content

FDA nampaknya bersedia untuk meluluskan ubat baharu untuk ALS, tetapi adakah ia berkesan?


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/