Fikirkan 8 jam tidur adalah yang terbaik? Fikir semula! | DW | 05.05.2022

Kebanyakan daripada kita telah menghayatinya sebagai peraturan: Tidur malam penuh bermakna lapan jam untuk orang dewasa. Tetapi itu mungkin tidak lagi benar apabila orang mencapai usia tertentu.

Satu pasukan penyelidik dari Universiti Cambridge di UK dan Universiti Fudan di China telah mendapati bahawa tujuh jam tidur mungkin jumlah ideal menutup mata untuk orang pertengahan umur dan warga emas.

Didalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Penuaan Alam Semulajadipara penyelidik berkata mereka mendapati bahawa tujuh jam tidur adalah yang terbaik untuk prestasi kognitif dan kesihatan mental yang baik.

Para penyelidik meneliti data daripada hampir 500,000 peserta berumur 38 hingga 73 tahun dan mendapati bahawa tidur yang tidak mencukupi – tetapi juga berlebihan – dikaitkan dengan prestasi kognitif terjejas dan kesihatan mental yang lebih teruk.

Peserta kajian melaporkan corak tidur mereka dan juga menjawab soalan tentang kesejahteraan dan kesihatan mental mereka. Mereka menyelesaikan beberapa tugas kognitif yang menguji kelajuan pemprosesan, perhatian visual, ingatan dan kemahiran menyelesaikan masalah mereka. Dan mereka yang telah tidur tujuh jam tanpa gangguan melakukan lebih baik secara menyeluruh.

Walau bagaimanapun, terdapat satu kaveat: 94% daripada peserta adalah berkulit putih, jadi tidak jelas sama ada keputusan itu benar untuk orang kulit berwarna dan latar belakang etnik atau budaya lain.

Satu lagi faktor penting ialah konsistensi. Keputusan terbaik dapat dilihat pada orang yang menunjukkan sedikit turun naik dalam corak tidur mereka dalam jangka masa yang lama dan yang bertahan selama tujuh jam.

Dalam erti kata lain, tidur empat jam sebelum mesyuarat besar tidak boleh “dibuat” dengan tidur 10 jam pada malam berikutnya.

Tidur terganggu: Risiko demensia

“Tidur malam yang nyenyak adalah penting pada semua peringkat kehidupan, tetapi terutamanya apabila kita semakin meningkat,” kata Barbara Sahakian, seorang profesor di Universiti Cambridge dan pengarang bersama kajian.

Para penyelidik berkata kekurangan tidur berkemungkinan menghalang proses otak untuk membersihkan dirinya daripada toksin. Mereka juga mengatakan bahawa gangguan gelombang perlahan atau tidur nyenyak mungkin bertanggungjawab untuk penurunan kognitif.

Apabila tidur nyenyak terganggu, ia menjejaskan penyatuan ingatan dan ini boleh membawa kepada pembentukan amiloid, protein yang boleh – jika gagal berfungsi sebagaimana mestinya – menyebabkan “kusut” di otak yang merupakan ciri beberapa bentuk demensia.

Tidur yang tidak mencukupi atau berlebihan boleh menjadi faktor risiko penurunan kognitif dalam penuaan.

“Walaupun kami tidak boleh mengatakan secara konklusif bahawa terlalu sedikit atau terlalu banyak tidur menyebabkan masalah kognitif, analisis kami nampaknya menyokong idea ini,” kata Jianfeng Feng, seorang saintis otak dan profesor di Universiti Fudan. “Tetapi sebab mengapa orang tua mempunyai tidur yang lebih buruk nampaknya rumit, dipengaruhi oleh gabungan solekan genetik kita dan struktur otak kita.”

Tempoh tidur mempengaruhi struktur otak

Para penyelidik juga melihat pengimejan otak dan data genetik, tetapi data tersebut hanya tersedia untuk kurang daripada 40,000 peserta.

Data itu menunjukkan bahawa jumlah tidur boleh dikaitkan dengan perbezaan dalam struktur kawasan otak seperti hippocampus, yang dianggap sebagai pusat ingatan dan pembelajaran otak, dan korteks precentral, yang bertanggungjawab untuk melaksanakan pergerakan sukarela.

Memandangkan risiko mengembangkan Alzheimer dan demensia – penyakit penuaan yang datang dengan gangguan kognitif – telah dikaitkan dengan tempoh tidur, para penyelidik berkata bahawa kerja lanjut dalam bidang sains tidur adalah penting.

“Mencari cara untuk memperbaiki tidur untuk orang tua boleh menjadi penting dalam membantu mereka mengekalkan kesihatan mental dan kesejahteraan yang baik dan [their] mengelakkan kemerosotan kognitif, terutamanya bagi pesakit yang mengalami gangguan psikiatri dan demensia,” kata Sahakian.

Disunting oleh: Zulfikar Abbany

We would love to give thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Fikirkan 8 jam tidur adalah yang terbaik? Fikir semula! | DW | 05.05.2022


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/