Fikirkan Semua Virus Menjadi Lebih Ringan Dengan Masa? Bukan Pembunuh Arnab Ini.

Seperti kematian Covid kadar seluruh dunia telah jatuh ke paras paling rendah sejak minggu-minggu awal pandemik pada tahun 2020, mungkin menarik untuk membuat kesimpulan bahawa coronavirus menjadi lebih ringan secara tidak dapat dipulihkan. Tanggapan itu sesuai dengan kepercayaan yang meluas bahawa semua virus bermula jahat dan tidak dapat dielakkan berkembang menjadi lebih lembut dari semasa ke semasa.

“Terdapat naratif yang dominan bahawa kuasa semula jadi akan menyelesaikan wabak ini untuk kita,” kata Aris Katzourakis, ahli biologi evolusi di Universiti Oxford.

Tetapi tidak ada undang-undang semula jadi seperti itu. Evolusi virus selalunya mengambil liku-liku yang tidak dijangka. Bagi kebanyakan ahli virologi, contoh terbaik ketidakpastian ini ialah patogen yang telah memusnahkan arnab di Australia sejak 72 tahun yang lalu: virus myxoma.

Myxoma telah membunuh ratusan juta arnab, menjadikannya virus vertebrata paling mematikan yang diketahui sains, kata Andrew Read, ahli biologi evolusi di Pennsylvania State University. “Ia benar-benar pembunuhan beramai-ramai terbesar bagi mana-mana penyakit vertebrata,” katanya.

Selepas pengenalannya pada tahun 1950, virus myxoma menjadi kurang membawa maut kepada arnab, tetapi Dr. Read dan rakan-rakannya mendapati bahawa ia berbalik arah pada tahun 1990-an. Dan terbaru penyelidik belajaryang dikeluarkan bulan ini, mendapati bahawa virus itu kelihatan berkembang untuk merebak dengan lebih cepat daripada arnab kepada arnab.

“Ia masih mendapat helah baharu,” katanya.

Para saintis sengaja memperkenalkan virus myxoma ke Australia dengan harapan dapat menghapuskan populasi arnab invasif di negara itu. Pada tahun 1859, seorang petani bernama Thomas Austin mengimport dua dozen arnab dari England supaya dia boleh memburunya di ladangnya di Victoria. Tanpa pemangsa semulajadi atau patogen untuk menahan mereka, mereka membiak berjuta-juta, memakan tumbuh-tumbuhan yang mencukupi untuk mengancam hidupan liar asli dan ladang biri-biri di seluruh benua.

Pada awal 1900-an, penyelidik di Brazil menawarkan penyelesaian kepada Australia. Mereka telah menemui virus myxoma dalam spesies arnab cottontail yang berasal dari Amerika Selatan. Virus itu, yang disebarkan oleh nyamuk dan kutu, menyebabkan sedikit kemudaratan kepada haiwan. Tetapi apabila saintis menjangkiti arnab Eropah di makmal mereka, virus myxoma terbukti sangat mematikan.

Arnab itu mengembangkan bintil kulit yang penuh dengan virus. Kemudian jangkitan itu merebak ke organ lain, biasanya membunuh haiwan dalam beberapa hari. Penyakit ngeri ini kemudiannya dikenali sebagai myxomatosis.

Para saintis Brazil menghantar sampel virus myxoma ke Australia, di mana saintis menghabiskan masa bertahun-tahun mengujinya di makmal untuk memastikan ia hanya menimbulkan ancaman kepada arnab dan bukan spesies lain. Beberapa saintis juga menyuntik virus myxoma ke dalam diri mereka sendiri.

Selepas virus itu terbukti selamat, penyelidik menyemburkannya ke dalam beberapa warren untuk melihat apa yang akan berlaku. Arnab itu mati dengan pantas, tetapi tidak sebelum nyamuk menggigit mereka dan menyebarkan virus kepada orang lain. Tidak lama kemudian, arnab ratusan batu jauhnya juga mati.

Tidak lama selepas pengenalan myxoma, ahli virologi Australia Dr. Frank Fenner memulakan kajian yang teliti dan jangka panjang tentang pembunuhan beramai-ramai. Dalam enam bulan pertama sahaja, dia menganggarkan, virus itu membunuh 100 juta arnab. Dr. Fenner menentukan dalam eksperimen makmal bahawa virus myxoma membunuh 99.8 peratus daripada arnab yang dijangkitinya, biasanya dalam masa kurang daripada dua minggu.

Namun virus myxoma tidak membasmi arnab Australia. Melalui tahun 1950-an, Dr. Fenner menemui sebab: Virus myxoma menjadi kurang membawa maut. Dalam eksperimennya, jenis virus yang paling biasa membunuh sekurang-kurangnya 60 peratus daripada arnab. Dan arnab yang dibunuh strain itu mengambil masa lebih lama untuk tunduk.

Evolusi ini sesuai dengan idea popular pada masa itu. Ramai ahli biologi percaya bahawa virus dan parasit lain pasti berkembang menjadi lebih ringan — apa yang berlaku diketahui sebagai undang-undang keganasan yang menurun.

“Parasit yang telah lama wujud, melalui proses evolusi, mempunyai lebih sedikit kesan berbahaya pada perumah daripada yang diperoleh baru-baru ini,” tulis ahli zoologi Gordon Ball pada tahun 1943.

Mengikut teori, parasit yang baru diperolehi adalah mematikan kerana mereka belum menyesuaikan diri dengan perumah mereka. Memastikan perumah hidup lebih lama, pemikiran itu berlalu, memberi parasit lebih banyak masa untuk membiak dan merebak ke perumah baharu.

Undang-undang penurunan virulensi seolah-olah menjelaskan mengapa virus myxoma menjadi kurang membawa maut di Australia — dan mengapa ia tidak berbahaya di Brazil. Virus telah berkembang dalam arnab cottontail Amerika Selatan lebih lama, sehingga ia tidak menyebabkan penyakit sama sekali.

Tetapi ahli biologi evolusi telah mempersoalkan logik undang-undang dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Menjadi lebih lembut mungkin merupakan strategi terbaik untuk sesetengah patogen, tetapi ia bukan satu-satunya. “Terdapat kuasa yang boleh menolak virulensi ke arah lain,” kata Dr. Katzourakis.

Dr. Read memutuskan untuk meninjau semula saga virus myxoma apabila dia memulakan makmalnya di Penn State pada 2008. “Saya tahu ia sebagai kes buku teks,” katanya. “Saya mula berfikir, ‘Nah, apa yang berlaku seterusnya?'”

Tiada siapa yang secara sistematik mengkaji virus myxoma selepas Dr. Fenner berhenti pada tahun 1960-an. (Dia mempunyai alasan kukuh untuk meninggalkannya, kerana dia telah berpindah untuk membantu membasmi cacar.)

Dr. Read mengatur agar sampel Dr. Fenner dihantar ke Pennsylvania, dan dia dan rakan sekerjanya juga menjejaki sampel myxoma yang lebih baru. Para penyelidik menyusun DNA virus – sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh Dr. Fenner – dan menjalankan kajian jangkitan pada arnab makmal.

Apabila mereka menguji garis keturunan virus yang telah dominan pada tahun 1950-an, mereka mendapati bahawa mereka kurang mematikan daripada virus awal, mengesahkan penemuan Dr. Fenner. Dan kadar kematian kekal rendah sepanjang tahun 1990-an.

Tetapi kemudian, keadaan berubah.

Keturunan virus yang lebih baru membunuh lebih banyak arnab makmal. Dan mereka sering melakukannya dengan cara baru: dengan menutup sistem imun haiwan. Bakteria usus arnab, biasanya tidak berbahaya, membiak dan menyebabkan jangkitan maut.

“Ia benar-benar menakutkan apabila kami mula-mula melihatnya,” kata Dr. Read.

Anehnya, arnab liar di Australia tidak mengalami nasib buruk haiwan makmal Dr. Read. Dia dan rakan-rakannya mengesyaki bahawa penyesuaian baru dalam virus adalah tindak balas kepada pertahanan yang lebih kuat dalam arnab. Kajian telah mendedahkan bahawa arnab Australia telah mendapat mutasi baru dalam gen yang terlibat dalam barisan pertama pertahanan penyakit, yang dikenali sebagai imuniti semula jadi.

Apabila arnab mengembangkan imuniti semula jadi yang lebih kuat, Dr. Read dan rakan-rakannya mengesyaki, pemilihan semula jadi, seterusnya, menyukai virus yang boleh mengatasi pertahanan ini. Perlumbaan senjata evolusi ini memadamkan kelebihan yang dinikmati oleh arnab liar sebentar tadi. Tetapi virus ini terbukti lebih teruk terhadap arnab yang tidak mengembangkan rintangan ini, seperti yang terdapat di makmal Dr. Read.

Dan perlumbaan senjata masih berlangsung. Kira-kira sedekad yang lalu, keturunan baru virus myxoma muncul di tenggara Australia. Cawangan ini, yang digelar Lineage C, berkembang jauh lebih pantas daripada keturunan yang lain.

Eksperimen jangkitan mencadangkan bahawa mutasi baru membolehkan Lineage C melakukan kerja yang lebih baik untuk mendapatkan dari hos ke hos, menurut kajian terbaru oleh Dr. Read dan rakan-rakannya, yang belum lagi diterbitkan dalam jurnal saintifik. Banyak arnab yang dijangkiti memaparkan bentuk myxomatosis yang pelik, menimbulkan bengkak besar pada mata dan telinga mereka. Tepat di sinilah tempat nyamuk suka minum darah — dan tempat virus mungkin mempunyai peluang yang lebih baik untuk menjangkau perumah baharu.

Pakar virologi melihat beberapa pengajaran penting yang boleh ditawarkan oleh virus myxoma ketika dunia bergelut dengan pandemik Covid. Kedua-dua penyakit ini dipengaruhi bukan sahaja oleh susunan genetik virus, tetapi pertahanan perumahnya.

Memandangkan wabak itu meneruskan tahun ketiganya, orang ramai lebih dilindungi daripada sebelumnya berkat imuniti yang telah berkembang daripada vaksinasi dan jangkitan.

Tetapi coronavirus, seperti myxoma, tidak berada di jalan yang tidak dapat dielakkan menuju kelembutan.

Varian Delta, yang melonjak di Amerika Syarikat pada musim gugur lalu, adalah lebih mematikan daripada versi asal virus itu. Delta digantikan oleh Omicron, yang menyebabkan penyakit yang kurang teruk bagi orang biasa. Tetapi ahli virologi di Universiti Tokyo telah menjalankannya eksperimen mencadangkan bahawa varian Omicron sedang berkembang menjadi bentuk yang lebih berbahaya.

“Kami tidak tahu apakah langkah seterusnya dalam evolusi,” Dr. Katzourakis memberi amaran. “Bab dalam trajektori evolusi virulensi itu masih belum ditulis.”

We wish to give thanks to the writer of this short article for this amazing material

Fikirkan Semua Virus Menjadi Lebih Ringan Dengan Masa? Bukan Pembunuh Arnab Ini.


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/