Florida mempunyai tiga kes cacar monyet, semuanya di Broward County

Tiga penduduk Broward County disahkan menghidap cacar monyet dan pegawai kesihatan sedang mengkaji bagaimana penyakit itu merebak.

Dua kes yang disyaki sebelum ini di Daerah Broward disahkan dan kes ketiga, seorang penduduk Broward yang diuji di United Kingdom, juga kini disahkan. Tidak jelas sama ada mereka berkaitan. “Kes-kes ini masih dalam siasatan oleh Biro Epidemiologi,” kata jurucakap Jabatan Kesihatan Florida.

Amerika Syarikat mempunyai sejumlah 18 kes cacar monyet yang disahkan setakat 31 Mei, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Pegawai kesihatan sedang menjalankan siasatan dan pengesanan kontak untuk memaklumkan sebarang kemungkinan pendedahan kepada 18 individu ini.

“Kami bekerja keras untuk membendung kes yang berlaku supaya ia tidak merebak ke hadapan,” kata Jennifer McQuiston, timbalan pengarah bahagian Patogen dan Patologi Akibat Tinggi CDC, semasa taklimat media.

McQuiston juga berkata CDC berkongsi data jujukan awalnya untuk lebih memahami bagaimana monkeypox telah merebak setakat ini. Kes cacar monyet baru-baru ini di AS dan di seluruh dunia telah dikenal pasti sebagai strain Afrika Barat, sejenis virus yang lebih ringan.

Sejak 14 Mei, kumpulan cacar monyet telah dilaporkan secara global. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengenal pasti kira-kira 200 kes yang disahkan atau disyaki di sekurang-kurangnya sedozen negara. Walaupun beberapa pesakit AS baru-baru ini telah mengembara ke kawasan di mana cacar monyet telah merebak, tidak semuanya melibatkan perjalanan.

Setakat ini, hampir semua kes AS adalah dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, tetapi monkeypox bukanlah penyakit kelamin dan sesiapa sahaja boleh dijangkiti melalui hubungan peribadi yang rapat. Pegawai kesihatan memberi amaran kepada doktor supaya tidak tersalah anggap luka pada kemaluan yang boleh menjadi cacar monyet untuk penyakit menular seksual seperti herpes.

Tidak seperti COVID, yang disebarkan melalui titisan bawaan udara, cacar monyet disebarkan terutamanya melalui sentuhan fizikal seperti sentuhan kulit ke kulit dengan seseorang yang mengalami ruam aktif. Virus ini juga boleh merebak melalui penularan pernafasan apabila seseorang mengalami luka di kerongkong atau mulut mereka.

“Ia bukan situasi di mana jika anda melewati seseorang di kedai runcit, mereka akan berisiko untuk cacar monyet,” kata McQuiston. Dia menyatakan bahawa kebanyakan orang yang menghidap cacar monyet pulih dalam masa dua hingga empat minggu tanpa rawatan.

Makluman Berita Terkini

Seperti yang berlaku

Dapatkan kemas kini tentang pembangunan cerita semasa ia berlaku dengan makluman e-mel berita terbaharu percuma kami.

McQuiston berkata pekerja penjagaan kesihatan dan ahli keluarga yang menjaga mereka yang sakit dengan penyakit itu boleh berisiko, bagaimanapun, orang yang menerima vaksin cacar lebih berkemungkinan dilindungi daripada cacar monyet. Untuk pencegahan, dua vaksin tersedia untuk cacar monyet: AS mempunyai 100 juta dos satu vaksin, yang dipanggil ACAM2000, bagaimanapun, ia mempunyai kesan sampingan.

Vaksin kedua, dipanggil Jynneos, diluluskan oleh FDA untuk digunakan terhadap monkeypox khususnya dan beberapa dos daripadanya telah pun diedarkan. Terdapat juga antivirus yang boleh digunakan apabila seseorang berada di berisiko tinggi mendapat penyakit yang teruk.

“Jika anda mengalami ruam yang tidak dapat dijelaskan, berjumpa doktor,” kata Dr. John Brooks, ahli epidemiologi untuk bahagian Pencegahan HIV/AIDS CDC semasa taklimat media. Ujian PCR boleh mengesahkan cacar monyet, katanya. Brooks berkata pembekal boleh mendapatkan arahan di laman web CDC tentang cara mengumpul spesimen dan menghantarnya ke CDC.

Pada masa ini, matlamatnya adalah kesedaran, kata Brooks. “Jika seseorang mengalami ruam, kami mahu penyedia menganggap ia mungkin cacar monyet.”

Cacar monyet biasanya bermula dengan simptom yang serupa dengan selesema termasuk demam, sakit kepala, sakit otot, menggigil, keletihan dan nodus limfa yang bengkak. Penyakit ini kemudian berkembang menjadi ruam atau lesi. Tetapi dengan beberapa kes baru-baru ini, ruam telah muncul terlebih dahulu.

“Kami cukup prihatin tentang kadar perkembangan kes baharu di seluruh dunia yang kami mahu meningkatkan perhatian semua orang supaya sentiasa berwaspada, jadi kami boleh mencuba dan mengawal perkara ini secepat mungkin,” kata Brooks.

Wartawan kesihatan Sun Sentinel Cindy Goodman boleh dihubungi di cgoodman@sunsentinel.com.

We wish to say thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Florida mempunyai tiga kes cacar monyet, semuanya di Broward County


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/