Gambar menunjukkan bagaimana luka monyet dan ruam benar-benar kelihatan pada warna kulit dan bahagian badan yang berbeza, dan cara ia berubah dari semasa ke semasa

  • Jangkitan monkeypox boleh mengambil masa beberapa minggu untuk diselesaikan.
  • Lesi, yang sangat berjangkit, boleh kelihatan agak berbeza dari orang ke orang dan tempat untuk diletakkan pada badan.
  • Berikut ialah panduan mudah untuk mengesan cacar monyet, dengan 8 daripada pembentangan yang paling biasa.

Jangkitan monkeypox boleh kelihatan berbeza secara dramatik dari orang ke orang.

Semasa wabak semasa, banyak kes cacar monyet telah berlaku tersalah diagnosiskerana doktor terkejut pada bagaimana pesakit melihat.

Memandangkan penyakit ini telah merebak di luarnya kawasan endemikdoktor telah menemui lesi lihat berbeza daripada apa yang telah ditulis dalam buku teks dan kajian sebelum ini.

Akhirnya, terdapat beberapa jurnal saintifik laporan yang menerangkan rupa jenis cacar monyet ini — pada warna kulit dan bahagian badan yang berbeza.

Inilah yang kami tahu:

8 cara biasa cacar monyet boleh dilihat pada badan: timbul, benjolan seperti jerawat, ruam, cacar putih dengan bahagian dalam gelap, luka seperti kembang kol (selalunya di sekitar mulut), gumpalan putih keruh pada lidah, noda putih di orifis lain, titik putih di bahagian belakang tekak, hanya beberapa atau banyak cacar bulat berkumpul di sekeliling dubur.


Anna Kim / Orang Dalam; Tien Le/Insider


Lesi boleh muncul di mana-mana sahaja.

Sesetengah pesakit hanya mempunyai satu luka yang boleh dilihat pada badan mereka. Orang lain mungkin tidak mempunyai sebarang cacar monyet yang kelihatan sama sekali apabila mereka ujian positif. Anda juga mungkin hanya mendapat cacar monyet di dalam bahagian badan yang tidak mudah dilihat, seperti bahagian belakang mulut atau dalam dubur.

Lesi itu sendiri boleh berjangkit dari masa ia muncul sehingga ia sepenuhnya berkerak dan berkudis pada kulit, mendedahkan daging baru yang segar dan merah jambu. Ia boleh mengambil masa kira-kira sebulan untuk jangkitan monkeypox untuk sembuh sepenuhnya.

Bagaimana luka monkeypox boleh berkembang daripada benjolan merah kepada kudis merah jambu.


Anna Kim / Orang Dalam; Tien Le/Insider


Dapat mengenali rupa lesi ini, dan tempat untuk mengesannya, boleh membantu kedua-dua doktor dan pesakit mengenal pasti bagaimana dan bila orang mungkin dijangkiti virus. Sebaliknya, ini boleh membantu mengenal pasti siapa lagi yang mungkin berisiko mendapat jangkitan.

Dr Daniel Pastula, seorang profesor neurologi, penyakit berjangkit dan epidemiologi di The University of Colorado dan Colorado School of Public Health, baru-baru ini menyiasat dua pesakit cacar monyet yang sakit kritikal yang penyakitnya membawa kepada jangkitan otak yang jarang berlaku.

Dia memberitahu Insider ia tidak jelas di mana lelaki itu jatuh sakit, atau bagaimana, tetapi jelas bahawa “kes ini tidak berlaku secara rawak – bermakna terdapat beberapa jenis hubungan dengan seseorang yang menghidap cacar monyet. Dan ia adalah perkara yang rapat, ” sama ada interaksi itu seksual atau tidak.

Hubungan rapat mungkin termasuk “perkara seperti bercium, atau perkara seperti sangat rapat dengan seseorang untuk masa yang agak lama,” tambahnya. “Berkongsi cawan minuman” dan “hubungan muka yang sangat rapat” juga merupakan faktor risiko, katanya.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mempunyai a panduan berguna untuk bagaimana rendahkan risiko anda mendapat cacar monyet semasa seks, dan di perhimpunan sosial.

Proses cacar monyet


Anna Kim / Orang Dalam; Tien Le/Insider


Bekalan vaksin yang diedarkan untuk melawan jangkitan monkeypox, Jynneos, telah meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini di seluruh AS. Jika anda berada dalam kumpulan berisiko dan belum dijangkiti, anda mungkin dapat vaksin percuma dengan menghubungi jabatan kesihatan tempatan anda atau klinik kesihatan seksual berdekatan.

We would like to thank the writer of this short article for this remarkable material

Gambar menunjukkan bagaimana luka monyet dan ruam benar-benar kelihatan pada warna kulit dan bahagian badan yang berbeza, dan cara ia berubah dari semasa ke semasa


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/