Gangguan Irama Sirkadian Ditemui Menjadi Biasa Di kalangan Gangguan Kesihatan Mental – Berita Neurosains

Ringkasan: Gangguan irama sirkadian adalah faktor psikopatologi yang dikongsi oleh pelbagai jenis penyakit mental.

Sumber: UC Irvine

Kebimbangan, autisme, skizofrenia dan sindrom Tourette masing-masing mempunyai ciri tersendiri, tetapi satu faktor yang menghubungkan ini dan kebanyakan gangguan mental lain ialah gangguan irama sirkadian, menurut pasukan penyelidik neurosains, sains farmaseutikal dan sains komputer di University of California, Irvine. .

Dalam artikel yang diterbitkan baru-baru ini dalam jurnal Nature Psikiatri Terjemahansaintis membuat hipotesis bahawa CRD ialah faktor psikopatologi yang dikongsi oleh pelbagai jenis penyakit mental dan penyelidikan terhadap asas molekulnya boleh menjadi kunci untuk membuka kunci terapi dan rawatan yang lebih baik.

“Irama sirkadian memainkan peranan asas dalam semua sistem biologi pada semua skala, dari molekul hingga populasi, ” kata pengarang kanan Pierre Baldi, UCI Distinguished Professor sains komputer. “Analisis kami mendapati bahawa gangguan irama sirkadian adalah faktor yang secara meluas bertindih dengan keseluruhan spektrum gangguan kesihatan mental.”

Pengarang utama Amal Alachkar, ahli sains saraf dan profesor pengajaran di Jabatan Sains Farmaseutikal UCI, mencatatkan cabaran untuk menguji hipotesis pasukan di peringkat molekul tetapi berkata para penyelidik menemui bukti yang mencukupi tentang kaitan dengan memeriksa secara menyeluruh kesusasteraan yang dikaji semula oleh rakan sebaya secara menyeluruh. gangguan kesihatan mental yang berleluasa.

“Tanda jelas gangguan irama sirkadian – masalah dengan tidur – terdapat dalam setiap gangguan,” kata Alachkar.

“Walaupun tumpuan kami adalah pada keadaan yang diketahui secara meluas termasuk autisme, ADHD dan gangguan bipolar, kami berpendapat bahawa hipotesis faktor psikopatologi CRD boleh digeneralisasikan kepada isu kesihatan mental yang lain, seperti gangguan obsesif-kompulsif, anoreksia nervosa, bulimia nervosa, ketagihan makanan dan Penyakit Parkinson.”

Irama sirkadian mengawal aktiviti fisiologi dan proses biologi badan kita pada setiap hari suria. Disegerakkan kepada kitaran terang/gelap 24 jam, irama sirkadian mempengaruhi apabila kita biasanya perlu tidur dan apabila kita terjaga.

Mereka juga menguruskan fungsi lain seperti pengeluaran dan pelepasan hormon, penyelenggaraan suhu badan dan penyatuan ingatan. Operasi yang berkesan dan tidak terganggu bagi sistem ketepatan masa semula jadi ini diperlukan untuk kemandirian semua organisma hidup, menurut pengarang kertas itu.

Irama sirkadian secara intrinsik sensitif kepada isyarat terang/gelap, jadi ia boleh terganggu dengan mudah oleh pendedahan cahaya pada waktu malam, dan tahap gangguan nampaknya bergantung kepada jantina dan berubah mengikut usia. Satu contoh ialah tindak balas hormon terhadap CRD yang dirasai oleh wanita hamil; kedua-dua ibu dan janin boleh mengalami kesan klinikal daripada CRD dan tekanan kronik.

“Isu menarik yang kami terokai ialah interaksi irama sirkadian dan gangguan mental dengan seks,” kata Baldi, pengarah Institut Genomik dan Bioinformatik UCI. “Sebagai contoh, sindrom Tourette hadir terutamanya pada lelaki, dan penyakit Alzheimer lebih biasa pada wanita dengan nisbah kira-kira dua pertiga hingga satu pertiga.”

Umur juga merupakan faktor penting, menurut saintis, kerana CRD boleh menjejaskan perkembangan saraf pada awal kehidupan selain membawa kepada permulaan gangguan mental yang berkaitan dengan penuaan di kalangan warga tua.

Baldi berkata isu penting yang tidak dapat diselesaikan berpusat pada hubungan sebab akibat antara CRD dan gangguan kesihatan mental: Adakah CRD merupakan pemain utama dalam asal dan permulaan penyakit ini atau gejala yang menguatkan diri dalam perkembangan penyakit?

Untuk menjawab soalan ini dan soalan lain, pasukan yang diketuai UCI mencadangkan pemeriksaan CRD pada peringkat molekul menggunakan transkriptom (ekspresi gen) dan teknologi metabolomik dalam model tetikus.

Irama sirkadian mengawal aktiviti fisiologi dan proses biologi badan kita pada setiap hari suria. Imej berada dalam domain awam

“Ini akan menjadi proses yang tinggi dengan penyelidik memperoleh sampel daripada subjek yang sihat dan berpenyakit setiap beberapa jam sepanjang kitaran sirkadian,” kata Baldi.

“Pendekatan ini boleh digunakan dengan batasan pada manusia, kerana hanya sampel serum yang benar-benar boleh digunakan, tetapi ia boleh digunakan secara besar-besaran dalam model haiwan, terutamanya tikus, dengan mengambil sampel tisu dari kawasan otak yang berbeza dan organ yang berbeza, sebagai tambahan kepada serum. Ini adalah eksperimen yang luas dan teliti yang boleh mendapat manfaat daripada mempunyai konsortium makmal.”

Beliau menambah bahawa jika eksperimen dijalankan dengan cara yang sistematik berkenaan dengan umur, jantina dan kawasan otak untuk menyiasat ritmik molekul sirkadian sebelum dan semasa perkembangan penyakit, ia akan membantu komuniti penyelidikan kesihatan mental mengenal pasti biomarker yang berpotensi, hubungan kausal dan terapeutik baru. sasaran dan jalan.

Projek ini melibatkan saintis dari Jabatan Sains Farmaseutikal UCI, Pusat Neurobiologi Pembelajaran dan Ingatan, Jabatan Sains Komputer, Jabatan Neurobiologi dan Tingkah Laku, dan Institut Genomik dan Bioinformatik; serta Pusat Oppenheimer UCLA untuk Neurobiologi Tekanan dan Ketahanan dan Pusat Mikrobiom Goodman-Luskin.

Pembiayaan: Institut Kesihatan Nasional menyediakan sokongan kewangan.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang ibu dan dua anak perempuannya

Mengenai berita penyelidikan kesihatan mental ini

Pengarang: Brian Bell
Sumber: UC Irvine
Hubungi: Brian Bell – UC Irvine
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Pautan tersembunyi antara entropi sirkadian dan gangguan kesihatan mental” oleh Pierre Baldi et al. Psikiatri Terjemahan


Abstrak

Pautan tersembunyi antara entropi sirkadian dan gangguan kesihatan mental

Sifat bertindih yang tinggi bagi pelbagai ciri merentas pelbagai gangguan kesihatan mental menunjukkan kewujudan faktor psikopatologi biasa (faktor p) yang menjadi pengantara persembahan fenotip yang serupa merentas gangguan yang berbeza tetapi boleh dikaitkan.

Dalam perspektif ini, kami berpendapat bahawa gangguan irama sirkadian (CRD) ialah faktor p asas yang merentasi gangguan kesihatan mental dalam konteks umur dan jantina mereka.

Kami membentangkan dan menganalisis bukti daripada kesusasteraan untuk peranan penting yang dimainkan oleh ritmik sirkadian dalam mengawal selia fungsi mental, emosi dan tingkah laku sepanjang jangka hayat.

Kajian literatur menunjukkan bahawa CRD kasar, seperti gangguan tidur, adalah lazim dalam semua gangguan kesihatan mental pada tahap mekanisme etiologi dan patofisiologi dan manifestasi fenotip klinikal.

Akhir sekali, kami membincangkan interaksi halus CRD dengan seks berhubung dengan gangguan ini merentasi pelbagai peringkat kehidupan.

Perspektif kami menyerlahkan keperluan untuk mengalihkan penyiasatan ke arah tahap molekul, contohnya, dengan menggunakan kajian “omik” sirkadian spatiotemporal dalam model haiwan untuk mengenal pasti hubungan yang kompleks dan kausal antara CRD dan gangguan kesihatan mental.

We want to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Gangguan Irama Sirkadian Ditemui Menjadi Biasa Di kalangan Gangguan Kesihatan Mental – Berita Neurosains


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/