Garis panduan kegagalan jantung baharu menambah jenis ubat lain pada cadangan rawatan

Kegagalan jantung disebabkan oleh otot yang lemah yang menurunkan keupayaan jantung untuk memerah dan mengepam darah dengan betul. hampir 6.2 juta rakyat Amerika memilikinya, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. Penyakit jantung ialah punca utama kematian bagi lelaki dan wanita di AS, menyumbang hampir 400,000 kematian setahun setakat 2018, dan kegagalan jantung menyumbang untuk 8.5% daripada kematian tersebut.

Pecahan ejection ialah ukuran seberapa baik petak ventrikel kiri jantung boleh memerah. Pecahan lenting yang lebih tinggi daripada 50% dianggap normal; satu pada atau di bawah 40% dianggap berkurangan.

Sebelum ini, orang yang mengalami kegagalan jantung dengan pecahan ejekan yang berkurangan dirawat dengan tiga kelas ubat untuk mengurangkan jumlah kerja yang perlu dilakukan oleh jantung. Satu kelas termasuk perencat ACE, penyekat reseptor angiotensin dan perencat ARN. Penyekat beta adalah kelas kedua, dan yang ketiga adalah antimineralocorticoids.

Garis panduan baharu menasihatkan preskripsi untuk menambah perencat SGLT2 sebagai jenis ubat keempat untuk orang yang mengalami kegagalan jantung dengan pecahan ejekan yang berkurangan.

SGLT2, atau sodium-glucose cotransporter-2, menghalang gula darah dengan menyebabkan buah pinggang mengeluarkan gula daripada badan melalui air kencing. Kelas ubat ini, yang sebelum ini hanya digunakan pada penghidap diabetes, didapati dapat menurunkan risiko kematian pada pesakit kegagalan jantung juga.

Pengesyoran baharu itu berdasarkan dua ujian klinikal yang mendapati bahawa orang yang mengalami kegagalan jantung dengan pecahan ejekan berkurangan yang mengambil perencat SGLT2 dapagliflozin dan empagliflozin hidup lebih lama. Kedua-dua ujian menunjukkan bahawa manfaat ini penting walaupun pada orang yang tidak menghidap diabetes.

“Apabila saya membincangkannya dengan pesakit saya, saya menjelaskan bahawa bukti di sebalik cadangan ini sangat kukuh. Jika anda mengambil 100 doktor yang berpengalaman dan mereka melihat pangkalan bukti, hampir semua 100 harus membuat kesimpulan yang sama bahawa ini adalah terapi yang sangat disyorkan,” kata Dr. Mark Drazner, presiden Persatuan Kegagalan Jantung Amerika dan ketua klinikal kardiologi di UT Southwestern.

Buat pertama kalinya, garis panduan ini juga menyediakan cadangan rawatan untuk orang yang mengalami kegagalan jantung dengan pecahan lenting antara 41% dan 49%, dianggap sebagai “pecahan lentingan berkurangan sedikit”, dan orang yang mempunyai pecahan lentingan 50% dan ke atas, dipanggil lenting terpelihara pecahan. Kumpulan ini juga akan mendapat manfaat daripada perencat SGLT2, kata cadangan.

Pengesyoran ini adalah “sederhana kuat” yang mesti dibincangkan oleh orang ramai dengan doktor mereka, kata Dr. Paul Heidenreich, pengerusi jawatankuasa yang menulis garis panduan baharu dan profesor serta naib pengerusi kualiti di Jabatan Perubatan di Sekolah Stanford University of Ubat. Tahap pengesyoran bergantung pada kekuatan kajian dan magnitud manfaat yang diberikan oleh ubat.

Walaupun orang ramai mungkin teragak-agak untuk menambah ubat lain kepada rejimen mereka, Heidenreich berkata adalah penting untuk menekankan bahawa “merasa lebih baik … tinggal di luar hospital dan hidup lebih lama adalah sebab untuk mengambil ubat itu.”

Orang yang makan lebih banyak lemak tenusu mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah, kajian mencadangkan

Inhibitor SGLT2 membawa risiko jangkitan saluran kencing yang lebih tinggi. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 atau fungsi buah pinggang yang ringan hingga sederhana tidak boleh mengambilnya.

Walaupun garis panduan itu menetapkan standard baharu untuk rawatan kegagalan jantung berdasarkan bukti klinikal yang kukuh, selalunya terdapat kelewatan dalam pelaksanaan dunia sebenar mereka.

“Terdapat jurang antara pengesyoran garis panduan dan perkara yang sebenarnya dilayan oleh rakyat di negara ini,” kata Drazner. “Malangnya, ramai pesakit tidak mendapat terapi yang disyorkan tahap tertinggi.”

Malah kadar penggunaan untuk tiga kelas terapi ubat yang disyorkan sebelum ini untuk kegagalan jantung adalah “sangat rendah, ” katanya.

Perkara seperti penetapan harga ubat dan doktor yang lambat memberi ubat menyumbang kepada kadar yang rendah ini, katanya.

Garis panduan itu juga memperkenalkan istilah klasifikasi baharu untuk kegagalan jantung.

Orang yang mempunyai faktor risiko seperti hipertensi, diabetes atau aterosklerosis tetapi tiada bukti kegagalan jantung dianggap berisiko.

“Kegagalan pra-jantung” kini digunakan untuk menggambarkan orang yang tidak mempunyai simptom kegagalan jantung tetapi menunjukkan bukti penyakit jantung struktur atau tahap biomarker penyakit jantung yang lebih tinggi, seperti peptida natriuretik otak (BNP), protein yang dilepaskan ke dalam aliran darah apabila jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi.

Ia juga kini secara rasmi disyorkan bahawa sesiapa yang mengalami kegagalan jantung peringkat lanjut harus mendapatkan rawatan di pusat kegagalan jantung lanjutan khusus. Pusat-pusat ini mempunyai pakar klinik yang pakar dalam penyakit jantung peringkat akhir dan boleh menyediakan rawatan seperti pemindahan jantung, peranti bantuan ventrikel kiri atau penjagaan paliatif, bergantung pada matlamat pesakit.

We would love to say thanks to the writer of this post for this outstanding material

Garis panduan kegagalan jantung baharu menambah jenis ubat lain pada cadangan rawatan


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/