Gejala BA.2 Yang Paling Dilihat Doktor Sekarang

BA.2 boleh hadir sama dengan strain virus lain, tetapi terdapat beberapa perbezaan utama. (Foto: blackCAT melalui Getty Images)

Subvarian BA.2 omicron yang sangat menular kini merupakan strain coronavirus yang dominan di seluruh dunia. Pegawai kesihatan telah mengetahui mengenainya sejak November, tetapi mereka masih belajar tentang cara ia bertindak dan kemungkinan orang sakit yang dijangkitinya.

Dengan mengambil kira perkara itu, berikut ialah maksud subvarian terbaharu untuk anda dan keluarga anda, serta tanda-tanda yang perlu anda perhatikan buat masa ini.

BA.2 selalunya datang sama dengan selsema teruk

“Setakat ini apa yang kami lihat adalah benar-benar serupa dengan varian omicron asal dari segi simptom dan dari segi keterukan,” kata Dr. Erica Johnson, seorang doktor perubatan dalaman di Pusat Perubatan Johns Hopkins Bayview di Baltimore yang mempengerusikan Lembaga Penyakit Berjangkit daripada Lembaga Perubatan Dalaman Amerika.

Jadi, seperti strain omicron asal (BA.1), simptom utama jangkitan BA.2 ringan ialah a batuk, demam, keletihan dan kemungkinan kehilangan rasa atau bau. Hidung berair, masalah gastrousus, sakit kepala dan ruam kulit adalah tanda dan gejala biasa yang lain. Itu hampir sama dengan apa yang orang alami dengan selsema atau virus bermusim lain.

Dr. Jennifer Lighter, pakar penyakit berjangkit pediatrik di NYU Langone Health di New York, menyedari bahawa dengan ketegangan omicron asal, dia melihat lebih ramai pesakit yang kelihatan mengalami gejala pernafasan atas (batuk, hidung berair dan sakit tekak) berbanding dengan strain sebelumnya, iaitu lebih berkemungkinan menyebabkan gejala pernafasan yang lebih rendah (seperti batuk dalam atau sesak nafas). Menurut Lighter, BA.2 juga nampaknya menyasarkan saluran pernafasan atas lebih seperti strain omicron asal ― tetapi sekali lagi, banyak yang hanya anekdot pada ketika ini.

Dan sudah tentu, adalah mungkin untuk benar-benar sakit dari BA.2. Rakyat harus terus berwaspada tanda amaran kecemasanseperti sakit berterusan atau tekanan dada dan kesukaran bernafas.

Walau bagaimanapun, bukti dunia sebenar yang tersedia setakat ini mencadangkan BA.2, seperti BA.1, cenderung menyebabkan penyakit yang kurang teruk. Sebahagian daripada itu ada kaitan dengan vaksinasi, yang secara signifikan mengurangkan kemungkinan mendapat penyakit yang teruk. (Kira-kira 65% daripada jumlah penduduk AS kini telah divaksin sepenuhnya.)

Jadi pegawai kesihatan berhati-hati optimis. Dr. Anthony Fauci, pakar penyakit berjangkit terkemuka negara, telah meramalkan walaupun subvarian omikron baharu boleh menyebabkan lonjakan dalam kes di sini di AS, kemasukan ke hospital tidak mungkin meningkat. Dia menunjuk ke UKyang baru-baru ini mengalami lonjakan dalam kes, tetapi bukan lonjakan dalam penyakit yang teruk.

Tetapi ingat: Walaupun kes ‘ringan’ boleh berasa agak teruk.

Apabila doktor menggunakan istilah “ringan” untuk menggambarkan penyakit, mereka pada dasarnya mengatakan bahawa ia tidak cukup serius sehingga orang yang dijangkiti memerlukan kemasukan ke hospital. Jadi anda mungkin mengalami simptom “ringan” BA.2 yang menyebabkan anda tidak mampu melakukan banyak perkara selama beberapa hari atau minggu. Anda boleh berasa agak mengerikan, betul-betul. Terdapat juga kemungkinan bahawa walaupun kes ringan COVID-19 boleh membawa kepada COVID yang berpanjangan.

Sebagai Carl Lambert Jr.seorang doktor keluarga yang berpangkalan di Chicago, sebelum ini memberitahu HuffPost“Persoalan besar ialah sama ada anda boleh sembuh di rumah atau tidak.”

Jika anda boleh – walaupun anda berasa sangat kecut – anda masih mendapat perkara yang kebanyakan doktor akan anggap sebagai kes “ringan”.

Jika anda mengalami sebarang simptom, anda harus membuat ujian — walaupun anda telah menghidapi COVID.

Walaupun pegawai kesihatan berharap kita tidak berada di puncak peningkatan penyakit serius, adalah penting untuk mengambil ujian COVID-19 jika anda mempunyai sebarang gejala. Itu benar walaupun anda sudah diberi vaksin dan stimulasi, dan walaupun anda baru pulih daripada COVID-19. Tidak mungkin anda akan mendapat BA.1 dan BA.2 secara berturut-turut (pakar cenderung menganggap anda dilindungi dengan baik selama sekurang-kurangnya 90 hari), tetapi jangkitan semula boleh berlaku.

“Jika anda mempunyai simptom, anda harus menguji,” gesa Lighter. “Jika anda akan mengadakan makan malam intim dengan seseorang yang terjejas dengan ketara kebal, adalah idea yang baik untuk menguji sebelum ini sama ada ia berleluasa di rantau anda. Ini semua tentang mengukur risiko.”

Dengan BA.2 yang beredar, adalah lebih penting daripada sebelumnya untuk mengikuti perkembangan terkini tentang vaksin.

Sekali lagi, salah satu sebab mengapa pakar berharap bahawa BA.2 tidak akan menyebabkan lonjakan besar dalam kemasukan ke hospital dan kematian — walaupun kebanyakan tempat di seluruh negara telah menggugurkan mandat topeng dan sekatan COVID-19 yang lain — adalah kerana begitu ramai orang kini divaksin.

Adalah penting untuk sentiasa mengikuti cadangan, kerana ia telah berubah. Minggu ini, sebagai contoh, Pentadbiran Makanan dan Dadah membenarkan penggalak kedua untuk orang dewasa 50 dan lebih tua. Sesetengah doktor dan penyelidik percaya kanak-kanak berumur 5 hingga 11 mungkin memerlukan penggalak tidak lama lagi. Jadi pastikan anda bekerjasama dengan pembekal anda, dapatkan maklumat terkini tentang tangkapan anda dan perhatikan tahap penghantaran komuniti.

“Selagi orang ramai mengikuti panduan semasa dan kekal terkini dari tempat mereka berada sekarang, itulah perkara terbaik yang boleh mereka lakukan,” kata Johnson.

Pakar masih belajar tentang COVID-19. Maklumat dalam cerita ini adalah apa yang diketahui atau tersedia setakat penerbitan, tetapi panduan boleh berubah apabila saintis menemui lebih lanjut tentang virus itu. Tolonglah semak Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit untuk cadangan terkini.

Juga di HuffPost

Artikel ini mula-mula muncul pada HuffPost dan telah dikemas kini.

berkaitan…

We would love to thank the author of this write-up for this incredible web content

Gejala BA.2 Yang Paling Dilihat Doktor Sekarang


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/