Gejala berlarutan dua tahun untuk sesetengah orang; corak protein radang mungkin memberikan petunjuk COVID yang panjang

Seorang pekerja perubatan menyediakan picagari dengan dos vaksin penyakit coronavirus Johnson & Johnson (COVID-19) semasa lawatan Naib Presiden AS Kamala Harris ke pusat vaksinasi di Chinatown, di Chicago, Illinois, AS, 6 April 2021. Gambar diambil pada 6 April 2021. REUTERS/Carlos Barria

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

12 Mei (Reuters) – Berikut adalah ringkasan beberapa kajian terbaru tentang COVID-19. Ia termasuk penyelidikan yang memerlukan kajian lanjut untuk menyokong penemuan dan yang masih belum disahkan oleh semakan rakan sebaya.

Gejala COVID-19 masih melanda beberapa tahun kemudian

Separuh daripada pesakit COVID-19 yang dibenarkan keluar dari hospital China pada awal 2020 masih mempunyai sekurang-kurangnya satu simptom dua tahun kemudian, satu kajian baharu menunjukkan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Secara keseluruhan, tanpa mengira tahap keterukan penyakit awal, 2,469 mangsa COVID-19 yang terselamat dalam kajian itu mengalami peningkatan dalam kesihatan fizikal dan mental dari semasa ke semasa. Hampir 90% daripada mereka yang bekerja kembali ke pekerjaan mereka dalam masa dua tahun. Tetapi mereka yang terselamat mempunyai status kesihatan yang “sangat rendah” berbanding populasi umum pada dua tahun, dan beban gejala mereka akibat kesan “kekal agak tinggi,” para penyelidik melaporkan pada hari Rabu di Penyakit Pernafasan Lancet. Pada dua tahun, 55% masih mempunyai sekurang-kurangnya satu kesan selepas COVID-19, menurut laporan itu. Keletihan atau kelemahan otot adalah gejala yang paling kerap dilaporkan semasa kajian. Pesakit yang memerlukan pengudaraan mekanikal untuk penyakit kritikal masih mempunyai kadar kerosakan paru-paru yang tinggi pada dua tahun.

“Penemuan kami menunjukkan bahawa untuk sebahagian daripada mangsa COVID-19 yang dimasukkan ke hospital, walaupun mereka mungkin telah membersihkan jangkitan awal, lebih daripada dua tahun diperlukan untuk pulih sepenuhnya daripada COVID-19,” kata para penyelidik.

“Corak” protein boleh membantu mengklasifikasikan pesakit COVID yang lama

Corak protein radang dalam darah orang yang menghidap COVID yang lama mungkin suatu hari nanti membantu membimbing rawatan individu, penemuan baharu mencadangkan.

Penyelidik mengkaji 55 orang yang menghidap COVID-19 lama yang hanya sakit ringan dengan COVID-19 dan mendapati bahawa kira-kira dua pertiga mempunyai tahap protein radang yang tinggi dalam darah mereka, dengan keradangan yang berterusan berkemungkinan besar ditemui pada individu yang mempunyai beban tertinggi gejala COVID yang panjang. “Walaupun penyelidikan awal telah menunjukkan tahap tinggi protein sedemikian dalam pesakit COVID yang lama, kami memberikan bukti pertama bahawa lebih daripada separuh” mempunyai tandatangan atau corak tertentu, manakala yang lain tidak, penyelidik melaporkan pada Selasa di bioRxiv mendahului semakan rakan sebaya.

“Sekurang-kurangnya dua corak protein keradangan yang berbeza dikesan, ” kata ketua kajian Troy Torgerson dari Institut Imunologi Allen di Seattle. Kewujudan corak ini menunjukkan sistem imun sedang diaktifkan dengan cara tertentu yang boleh responsif terhadap rawatan dengan ubat anti-radang atau imunosupresif sedia ada, kata Torgerson. “Pengukuran protein ini dalam darah boleh membantu mengenal pasti pesakit COVID yang lama yang mungkin calon yang baik untuk kajian rawatan menggunakan ubat ini atau kemungkinan rawatan masa depan.”

Percampuran antara vaksin boleh menyebabkan vaksin kelihatan kurang berkesan

Peningkatan hubungan dalam kalangan orang yang diberi vaksin boleh memberikan tanggapan palsu bahawa vaksin COVID-19 tidak berfungsi, para penyelidik memberi amaran.

Sesetengah kajian telah mencadangkan bahawa individu yang divaksinasi menjadi dijangkiti pada kadar yang lebih tinggi daripada individu yang tidak divaksinasi, tetapi kajian ini mungkin melibatkan ralat statistik, terutamanya jika mereka tidak mengambil kira corak hubungan yang berbeza di kalangan orang yang divaksinasi berbanding orang yang tidak divaksinasi, kata Korryn Bodner dari St. Michael’s. Hospital, Kesihatan Perpaduan Toronto. Menggunakan model komputer untuk mensimulasikan wabak dengan vaksin yang melindungi daripada jangkitan dan penularan, pasukannya mengenal pasti keadaan yang boleh mewujudkan “ribut yang sempurna untuk memerhati keberkesanan vaksin negatif walaupun ketika vaksin itu berkesan,” kata Bodner. Vaksin yang berkesan mungkin kelihatan tidak berkesan apabila orang yang divaksinasi mempunyai lebih banyak hubungan antara satu sama lain berbanding dengan orang yang tidak divaksinasi, apabila faedah vaksin menjadi lebih rendah tetapi tidak ada (seperti yang berlaku dengan varian baru SARS-CoV-2), atau apabila keberkesanan diukur semasa wabak. sedang berkembang (seperti apabila varian baharu muncul), menurut laporan disiarkan di medRxiv mendahului semakan rakan sebaya.

Simulasi tidak membuktikan bahawa jenis berat sebelah ini menjejaskan kajian keberkesanan vaksin berbanding varian Omicron. Walau bagaimanapun, mereka menunjukkan bahawa “walaupun vaksin berfungsi, peningkatan hubungan di kalangan orang yang diberi vaksin boleh menyebabkan penampilan vaksin tidak berfungsi,” kata Bodner.

Klik untuk a Grafik Reuters mengenai vaksin dalam pembangunan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Nancy Lapid; Penyuntingan oleh Bill Berkrot

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the writer of this article for this awesome web content

Gejala berlarutan dua tahun untuk sesetengah orang; corak protein radang mungkin memberikan petunjuk COVID yang panjang


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/