Gejala covid yang lama sering diabaikan pada warga emas

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Hampir 18 bulan selepas mendapat coronavirus dan menghabiskan berminggu-minggu di hospital, Terry Bell bergelut dengan menggantung baju dan seluarnya selepas mencuci pakaian.

Mengangkat pakaiannya, mengangkat tangan, menyusun barang-barang di dalam almari menyebabkan Bell sesak nafas dan sering mencetuskan keletihan yang teruk. Dia berjalan dengan tongkat, dan hanya dalam jarak yang singkat. Dia 50 paun lebih ringan daripada ketika dia diserang covid-19, penyakit yang disebabkan oleh coronavirus.

Bell, 70, adalah antara berjuta-juta orang dewasa yang lebih tua yang telah bergelut dengan covid yang lama – populasi yang kurang mendapat perhatian walaupun penyelidikan mencadangkan warga emas lebih berkemungkinan mengalami keadaan yang kurang difahami berbanding orang dewasa yang lebih muda atau pertengahan umur.

Long covid merujuk kepada masalah kesihatan yang berterusan atau baru yang berlaku sekurang-kurangnya empat minggu selepas jangkitan covid, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Banyak tentang keadaan yang membingungkan: Tiada ujian diagnostik untuk mengesahkannya, tiada definisi standard penyakit dan tiada cara untuk meramalkan siapa yang akan terjejas. Gejala biasayang boleh bertahan berbulan-bulan atau bertahun-tahun, termasuk keletihan, sesak nafas, degupan jantung yang tinggi, sakit otot dan sendi, gangguan tidur, dan masalah dengan perhatian, tumpuan, bahasa dan ingatan — satu set kesukaran yang dikenali sebagai kabus otak.

Keradangan yang berterusan atau tindak balas imun yang tidak berfungsi mungkin bertanggungjawab, bersama-sama dengan takungan virus yang kekal di dalam badan, bekuan darah kecil atau sisa kerosakan ke jantung, paru-paru, sistem vaskular, otak, buah pinggang atau organ lain.

Apakah covid panjang? Pemahaman semasa tentang risiko, gejala dan pemulihan.

Hanya sekarang impak kepada orang dewasa yang lebih tua mula didokumentasikan. Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal BMJ, penyelidik menganggarkan bahawa 32 peratus daripada orang dewasa yang lebih tua di Amerika Syarikat yang terselamat daripada jangkitan covid mempunyai simptom covid yang lama sehingga empat bulan selepas jangkitan — lebih daripada dua kali ganda kadar 14 peratus kajian awal ditemui pada orang dewasa berumur 18 hingga 64 tahun. (Kajian lain mencadangkan simptom boleh bertahan lebih lama, selama setahun atau lebih.)

Kajian BMJ meneliti lebih 87,000 orang dewasa berumur 65 tahun ke atas yang mempunyai jangkitan covid pada 2020, menggunakan data tuntutan daripada rancangan Medicare Advantage UnitedHealth Group. Ia termasuk simptom yang berlarutan 21 hari atau lebih selepas jangkitan, tempoh yang lebih singkat daripada yang digunakan CDC dalam definisi covid yang panjang. Data itu merangkumi kedua-dua orang dewasa yang lebih tua yang dimasukkan ke hospital kerana covid (27 peratus) dan mereka yang tidak (73 peratus).

Satu kajian yang dikeluarkan bulan lepas dari CDC mendapati bahawa 1 daripada setiap 4 orang dewasa yang lebih tua yang terselamat daripada covid mengalami sekurang-kurangnya 1 daripada 26 simptom biasa yang dikaitkan dengan covid lamaberbanding dengan 1 daripada setiap 5 orang yang berumur antara 18 dan 64 tahun.

Kadar simptom pasca covid yang lebih tinggi pada orang dewasa yang lebih tua mungkin disebabkan oleh insiden penyakit kronik yang lebih tinggi dan kelemahan fizikal dalam populasi ini – ciri-ciri yang telah membawa kepada beban yang lebih besar penyakit serius, kemasukan ke hospital dan kematian di kalangan warga emas sepanjang wabak itu.

“Secara purata, orang dewasa yang lebih tua kurang berdaya tahan. Mereka tidak mempunyai keupayaan yang sama untuk bangkit daripada penyakit serius,” kata Ken Cohen, pengarang bersama kajian dan pengarah eksekutif penyelidikan translasi untuk Optum Care. Optum Care ialah rangkaian amalan doktor yang dimiliki oleh UnitedHealth Group.

Berapa lama covid boleh mengubah cara kita berfikir tentang kecacatan

Bagi individu yang lebih tua yang terjejas oleh covid yang lama, akibatnya boleh memudaratkan: permulaan ketidakupayaan, ketidakupayaan untuk bekerja, pengurangan keupayaan untuk menjalankan aktiviti kehidupan seharian, dan kualiti hidup yang lebih rendah.

Tetapi dalam kebanyakan warga emas, covid lama sukar dikenali.

“Cabarannya ialah simptom yang tidak spesifik seperti keletihan, kelemahan, kesakitan, kekeliruan dan peningkatan kelemahan adalah perkara yang sering kita lihat pada orang dewasa yang sakit tenat. Atau orang mungkin berfikir, ‘Itu hanya sebahagian daripada penuaan,’ ” kata Charles Thomas Alexander Semelka, seorang felo pasca doktoral dalam perubatan geriatrik di Universiti Wake Forest.

Ann Morse, 72, dari Nashville, didiagnosis dengan covid pada November 2020 dan pulih di rumah selepas lawatan ke bilik kecemasan dan lawatan susulan jururawat ke rumah setiap beberapa hari. Dia tidak lama kemudian mula mengalami masalah dengan ingatan, perhatian dan pertuturannya, serta masalah tidur dan keletihan yang teruk. Walaupun dia telah bertambah baik, beberapa masalah kognitif dan keletihan masih berterusan.

“Apa yang mengecewakan ialah saya akan memberitahu orang ramai simptom saya dan mereka akan berkata, ‘Oh, kami juga begitu,’ seolah-olah ini adalah tentang semakin tua,” katanya kepada saya. “Dan saya seperti, tetapi ini berlaku kepada saya secara tiba-tiba, hampir semalaman.”

50 peratus orang yang terselamat daripada covid-19 menghadapi gejala yang berlarutan, kajian mendapati

Bell, seorang penyanyi-penulis lagu di Nashville, mengalami kesukaran mendapatkan perhatian susulan yang mencukupi selepas menghabiskan dua minggu di ICU dan tambahan lima minggu di rumah jagaan yang menerima terapi pemulihan.

“Saya tidak mendapat jawapan daripada doktor tetap saya tentang pernafasan saya dan isu-isu lain,” katanya. “Mereka berkata mengambil beberapa ubat tanpa preskripsi untuk sinus anda dan perkara-perkara seperti itu.” Bell berkata pemulihan sebenar beliau bermula selepas beliau disyorkan kepada pakar di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt.

‘Perbezaan yang ketara’

James Jackson, pengarah hasil jangka panjang di Vanderbilt’s Critical Illness, Brain Disfunction, and Survivorship Center, mengendalikan beberapa kumpulan sokongan covid lama yang dihadiri Morse dan Bell dan telah bekerja dengan ratusan pesakit yang serupa. Dia berkata dia menganggarkan bahawa kira-kira satu pertiga daripada mereka yang lebih tua mempunyai tahap kecacatan kognitif.

“Kami tahu terdapat perbezaan yang ketara antara otak yang lebih muda dan lebih tua,” kata Jackson. “Otak yang lebih muda adalah lebih plastik dan berkesan untuk menyusun semula, dan pesakit muda kami nampaknya dapat memulihkan fungsi kognitif mereka dengan lebih cepat.”

Covid yang lama memusnahkan kerjaya, meninggalkan kesusahan ekonomi di belakangnya

Dalam kes yang melampau, jangkitan covid boleh menyebabkan demensia. Itu mungkin kerana orang dewasa yang lebih tua yang sakit teruk dengannya berisiko tinggi mengembangkan kecelaruan — perubahan akut dan mendadak dalam status mental — yang dikaitkan dengan yang berikutnya perkembangan demensiaberkata Liron Sinvanipakar geriatrik dan penolong profesor di Northwell Health’s Feinstein Institutes for Medical Research di Manhasset, NY

Otak pesakit yang lebih tua juga mungkin telah cedera akibat kekurangan oksigen atau keradangan. Atau proses penyakit yang mendasari demensia mungkin telah dijalankan, dan jangkitan covid mungkin berfungsi sebagai titik tip, mempercepatkan kemunculan gejala.

Penyelidikan yang dijalankan oleh Sinvani dan rakan sekerja, yang diterbitkan pada Mac, mendapati bahawa 13 peratus pesakit covid yang berumur 65 tahun dan lebih tua dan dimasukkan ke hospital di Northwell Health pada Mac 2020 atau April 2020 mempunyai bukti demensia setahun kemudian.

Thomas Gut, pengerusi perubatan bersekutu di Hospital Universiti Staten Island, yang membuka salah satu klinik covid lama pertama di Amerika Syarikat, memerhatikan bahawa menjadi sakit dengan covid boleh mendorong orang dewasa yang lebih tua dengan keadaan sedia ada seperti kegagalan jantung atau penyakit paru-paru “sepanjang masa. tepi” kepada kemerosotan yang lebih teruk.

Bagi orang dewasa yang lebih tua terutamanya, beliau berkata, “sukar untuk mengaitkan apa yang berkaitan secara langsung dengan covid dan apakah perkembangan keadaan yang sudah mereka miliki.”

Itu tidak benar bagi Richard Gard, 67, yang tinggal di luar New Haven, Conn., seorang pelayar, penyelam skuba dan guru muzik yang menggambarkan dirinya “sangat sihat dan cergas” di Universiti Yale yang dijangkiti covid pada Mac 2020. Dia adalah pesakit covid pertama yang dirawat di Hospital Yale New Haven, di mana dia sakit kritikal selama 2½ minggu, termasuk lima hari dalam rawatan rapi dan tiga hari menggunakan ventilator.

Dalam dua tahun sejak itu, Gard telah menghabiskan lebih daripada dua bulan di hospital, biasanya untuk simptom yang menyerupai serangan jantung.

“Jika saya cuba menaiki tangga atau 10 kaki, saya hampir pengsan kerana keletihan, dan gejala akan bermula – sakit dada yang melampau memancar ke lengan saya ke leher saya, masalah bernafas, berpeluh,” katanya.

Erica Spatzpengarah program kesihatan kardiovaskular pencegahan di Yale, adalah salah seorang pakar perubatan Gard.

“Semakin teruk jangkitan covid dan semakin tua anda, semakin besar kemungkinan anda akan mengalami komplikasi kardiovaskular selepas itu,” katanya. Komplikasi termasuk kelemahan otot jantung, pembekuan darah, irama jantung yang tidak normal, kerosakan sistem vaskular dan tekanan darah tinggi.

Kehidupan Gard telah berubah dengan cara yang tidak pernah dia bayangkan. Tidak dapat bekerja, dia mengambil 22 ubat dan masih boleh berjalan hanya 10 minit di atas tanah rata. Gangguan tekanan selepas trauma adalah teman yang kerap dan tidak diingini.

“Banyak kali, ia sukar untuk diteruskan, tetapi saya memberitahu diri saya bahawa saya hanya perlu bangkit dan mencuba sekali lagi,” katanya. “Setiap hari saya menjadi lebih baik, saya memberitahu diri saya bahawa saya menambah hari atau minggu lagi dalam hidup saya.”

Judith Graham ialah kolumnis untuk Berita Kesihatan Kaiser, yang menghasilkan kewartawanan yang mendalam tentang kesihatan. KHN ialah program Yayasan Keluarga Kaiser, sebuah organisasi bukan untung yang dikurniakan yang menyediakan maklumat tentang isu kesihatan kepada negara.

We would love to thank the writer of this article for this awesome material

Gejala covid yang lama sering diabaikan pada warga emas


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/