Gejala COVID yang paling biasa telah berubah, kata kajian. Inilah dia

Gejala COVID-19 yang paling biasa telah berubah, kata satu kajian.

Gejala COVID-19 yang paling biasa telah berubah, kata satu kajian.

Fusion Medical Animation Ltd. melalui AP

Simptom COVID-19 yang paling kerap dilaporkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah berubah sejak coronavirus mula merebak ke seluruh dunia, satu kajian mendapati.

The gejala teratas kebanyakannya serupa tanpa mengira status vaksinasi, menurut Zoe Health Study, sebuah projek penyelidikan yang telah lama dijalankan yang berpangkalan di UK yang menjejaki virus melalui apl Penjejak Gejala COVID. Melalui aplikasi, peserta melaporkan sendiri pengalaman COVID-19 mereka.

Senarai terbaharu kajian yang diterbitkan pada 20 Okt. menyerlahkan bagaimana “gejala seperti yang direkodkan sebelum ini berubah dengan varian virus yang berkembang,” menurut laporan itu.

Empat daripada lima simptom COVID-19 teratas adalah sama bagi peserta yang menerima dua dos vaksin, satu dos vaksin dan mereka yang tidak divaksinasi, menurut penyelidikan. Gejala-gejala ini adalah sakit kepala, batuk berterusan, sakit tekak, dan hidung berair.

Walau bagaimanapun, gejala teratas berbeza dalam kedudukan mereka untuk setiap kumpulan status vaksinasi, kajian itu mendapati. Selain itu, setiap kumpulan melaporkan satu simptom COVID-19 berbeza yang menjadikan lima teratas.

Bagi mereka yang menerima dua suntikan COVID-19, hidung tersumbat termasuk dalam lima gejala paling biasa kumpulan ini manakala ia tidak hadir dalam lima teratas kumpulan lain.

Berikut ialah kedudukan lima gejala teratas untuk kumpulan itu, menurut kajian itu:

 1. Sakit tekak

 2. Hidung berair

 3. Hidung tersumbat

 4. Batuk yang berterusan

 5. Sakit kepala

Sebelum ini, kehilangan bau, sesak nafas dan demam dianggap sebagai gejala COVID-19 yang lebih biasa bagi mereka yang diberi vaksin dengan dua dos, menurut penyelidikan itu.

Sementara itu, bagi peserta yang mendapat satu dos vaksin, bersin termasuk dalam lima gejala teratas kumpulan tetapi tidak dalam dua kumpulan lain.

Berikut ialah cara kajian mendapati kedudukan lima teratas kumpulan ini:

 1. Sakit kepala

 2. Hidung berair

 3. Sakit tekak

 4. Bersin

 5. Batuk yang berterusan

Bagi mereka yang tidak divaksinasi, peserta melaporkan mengalami demam lebih kerap daripada kumpulan lain, menurut penyelidikan. Akibatnya, demam menjadikan lima simptom yang paling biasa bagi orang yang belum mendapat suntikan COVID-19.

Berikut ialah lima simptom yang paling biasa bagi mereka yang tidak divaksinasi, menurut penyelidikan:

 1. Sakit kepala

 2. Sakit tekak

 3. Hidung berair

 4. Demam

 5. Batuk yang berterusan

Kajian itu berdasarkan laporan diri harian dan tidak mengambil kira varian COVID-19 atau demografi peserta, menurut Zoe Health.

Akhirnya, ada banyak gejala COVID-19, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Lain-lain termasuk keletihan, loya, sakit badan dan banyak lagi.

Beberapa orang yang dijangkiti COVID-19 mungkin menangani COVID yang lama, apabila gejala virus bertahan lebih lama daripada jangkitan awal, McClatchy News melaporkan. Penyelidikan CDC yang diterbitkan pada bulan Mei mendapati bahawa kira-kira 1 dalam 5 orang dewasa mungkin berkembang sekurang-kurangnya satu simptom COVID yang panjang berikutan jangkitan.

Senarai gejala teratas terkini Kajian Kesihatan Zoe datang sebagai varian omicron — dan beberapa subvariannya — mendominasi kes virus untuk minggu yang berakhir pada 22 Oktober, menurut anggaran data CDC.

Subvarian boleh menyebabkan lonjakan musim luruh dan musim sejuk dalam kes COVID-19, Justin Lessler, ahli epidemiologi penyakit berjangkit yang berpangkalan di University of North Carolina di Chapel Hill, memberitahu Nature.

Julia Marnin ialah wartawan Masa Nyata Negara McClatchy yang meliputi tenggara dan timur laut semasa berpangkalan di New York. Dia merupakan alumni The College of New Jersey dan menyertai McClatchy pada 2021. Sebelum ini, dia menulis untuk Newsweek, Modern Luxury, Gannett dan banyak lagi.

We wish to give thanks to the author of this post for this incredible content

Gejala COVID yang paling biasa telah berubah, kata kajian. Inilah dia


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/