Gejala Darah Tinggi Ini Boleh Mendaratkan Anda di Hospital, Beri Amaran kepada Doktor — Makan Ini Bukan Itu

Tekanan darah tinggi adalah isu kesihatan utama yang kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kerana selalunya tiada tanda amaran, tetapi jika tidak dirawat keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius seperti penyakit jantung, strok dan banyak lagi. The Klinik Mayo berkata, “Tekanan darah tinggi adalah keadaan biasa yang menjejaskan arteri badan. Ia juga dipanggil hipertensi. Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, daya tolakan darah terhadap dinding arteri secara konsisten terlalu tinggi. Jantung perlu bekerja lebih keras untuk pam darah. Tekanan darah diukur dalam milimeter merkuri (mm Hg). Secara umumnya, hipertensi ialah bacaan tekanan darah 130/80 mm Hg atau lebih tinggi.”

Pergi masuk untuk lawatan doktor tetap sentiasa disyorkan kerana perkara pertama yang akan dilakukan oleh jururawat ialah memeriksa tekanan darah anda. Dr Jagdish KhubchandaniMBBS, Ph.D., seorang profesor kesihatan awam di New Mexico State University memberitahu kami, ” Majoriti orang dewasa Amerika mempunyai tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, majoriti mungkin tidak tahu mengenainya atau dapat mengawal tekanan darah mereka. Malangnya, tekanan darah tinggi mempunyai kesan buruk pada organ dan sistem badan kita dalam jangka pendek dan jangka panjang. Akibatnya, lebih daripada setengah juta kematian dalam hipertensi AS adalah a punca langsung atau penyumbang. Menurut beberapa orang kajian terkinikesedaran dan rawatan tekanan darah tinggi telah merosot dan terdapat keperluan mendesak untuk memberi penekanan kepada peningkatan kesedaran.”

Walaupun benar bahawa biasanya tidak ada tanda-tanda tekanan darah tinggi, Dr. Khubchandani menjelaskan, “Jika tekanan darah tinggi serius dan teruk, beberapa gejala mungkin muncul pada individu. Walau bagaimanapun, seseorang itu tidak seharusnya menunggu atau menjangkakan simptom ini kerana ia adalah sebahagian daripada krisis hipertensi (kecemasan perubatan) yang mungkin diikuti oleh strok, serangan jantung, kegagalan buah pinggang akut, atau kesan lain yang teruk. Jadi, pemeriksaan berkala dan penyelenggaraan adalah kunci.” Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

Dr. Khubchandani berkata, “Sakit dada adalah gejala yang mungkin berlaku dengan atau tanpa gejala lain semasa krisis hipertensi. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan orang yang menghidap hipertensi, ini bukanlah simptom yang biasa diperhatikan semasa masa rutin. Sakit dada lebih berkemungkinan dengan tekanan darah yang sangat tinggi terutamanya apabila seseorang mungkin mengalami serangan jantung.”

The Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyatakan, “Tekanan darah tinggi boleh merosakkan arteri anda dengan menjadikannya kurang elastik, yang mengurangkan aliran darah dan oksigen ke jantung anda dan membawa kepada penyakit jantung. Di samping itu, penurunan aliran darah ke jantung boleh menyebabkan:

–Sakit dada, juga dipanggil angina.

–Serangan jantung, yang berlaku apabila bekalan darah ke jantung anda tersumbat dan otot jantung mula mati tanpa oksigen yang mencukupi. Semakin lama aliran darah tersekat, semakin besar kerosakan pada jantung.

–Kegagalan jantung, keadaan yang bermakna jantung anda tidak dapat mengepam darah dan oksigen yang mencukupi ke organ anda yang lain.”

Wanita yang mengalami sakit teruk dan sakit serangan jantung masalah kesihatan.
Shutterstock

“Terdapat banyak penjelasan untuk sakit dada,” Dr. Khubchandani menekankan.

“Sebagai contoh, htekanan darah igh boleh menjejaskan saluran darah dengan menjadikannya kurang fleksibel yang membawa kepada pengurangan aliran darah ke jantung yang menyebabkan sakit dada. Semasa krisis hipertensi, tekanan ini boleh meningkat menyebabkan tercungap-cungap untuk mendapatkan udara dan oksigen. Begitu juga, semasa tekanan darah tinggi, orang ramai mungkin mengalami serangan jantung yang boleh menyebabkan peningkatan permintaan oksigen dan kesukaran bernafas.”

Jika anda mengalami sesak nafas, anda mungkin mempunyai jenis tekanan darah tinggi tertentu. The Klinik Mayo berkata, “Hipertensi pulmonari adalah sejenis tekanan darah tinggi yang menjejaskan arteri di dalam paru-paru dan bahagian kanan jantung. Dalam satu bentuk hipertensi pulmonari, yang dipanggil hipertensi arteri pulmonari (PAH), saluran darah dalam paru-paru menyempit, tersumbat atau musnah. Kerosakan melambatkan aliran darah melalui paru-paru, dan tekanan darah dalam arteri paru-paru meningkat. Jantung mesti bekerja lebih keras untuk mengepam darah melalui paru-paru. Usaha tambahan akhirnya menyebabkan otot jantung menjadi lemah dan gagal. Dalam sesetengah orang, hipertensi pulmonari perlahan-lahan menjadi lebih teruk dan boleh mengancam nyawa.”

lelaki sakit kepala memegang air
Shutterstock

mengikut Dr Khubchandani, “Sakit kepala boleh berlaku disebabkan oleh tekanan darah yang sangat tinggi yang merupakan sebahagian daripada krisis hipertensi dan harus dianggap sebagai kecemasan perubatan. Apabila krisis hipertensi atau tekanan darah tinggi yang melampau berlaku, ia boleh menyebabkan tekanan berlebihan pada otak, selalunya membawa kepada kebocoran darah dari saluran darah di otak. Sakit kepala seperti itu cenderung bersifat berdenyut dan mungkin menjadi lebih teruk dengan aktiviti yang menimbulkan tekanan.”

Sakit kepala boleh berlaku biasanya dalam kes tekanan darah tinggi yang teruk dan

Persatuan Jantung Amerika berkata, “Bukti terbaik menunjukkan bahawa tekanan darah tinggi tidak menyebabkan sakit kepala atau hidung berdarah, kecuali dalam kes krisis hipertensi, kecemasan perubatan apabila tekanan darah 180/120 mm Hg atau lebih tinggi. Jika tekanan darah anda luar biasa tinggi DAN anda mengalami sakit kepala atau hidung berdarah dan berasa tidak sihat, tunggu lima minit dan uji semula. Jika bacaan anda kekal pada 180/120 mm Hg atau lebih tinggi, hubungi 911. Jika anda mengalami sakit kepala atau pendarahan hidung yang teruk dan sebaliknya tidak sihat, hubungi doktor anda kerana ia boleh menjadi simptom keadaan kesihatan yang lain.”

Wanita matang menanggalkan cermin mata dan mengurut mata.
Shutterstock

Menurut Dr Khubchandani, “Kekeliruan, pening, vertigo, sawan- sama seperti sakit kepala, tekanan pada otak dan aliran darah yang tidak normal ke otak boleh membawa kepada gejala berkaitan otak semasa krisis hipertensi atau apabila tekanan darah tidak dikawal dengan baik. Sesetengah orang mungkin benar-benar mengalami strok atau pendarahan di otak akibat hipertensi di mana gejala ini mungkin menjadi lebih ketara dan terus bertambah buruk.”

The Institut Penuaan Kebangsaan menyatakan, “Ada pepatah, “Apa yang baik untuk jantung anda adalah baik untuk otak anda.” Bukti menyokong mencegah atau mengawal keadaan kardiovaskular seperti tekanan darah tinggi untuk melindungi kesihatan otak apabila orang dewasa meningkat ke usia tua…Bagaimana tekanan darah mempengaruhi kognisi— keupayaan untuk berfikir, mengingat dan menaakul-kurang difahami dengan baik. Kajian pemerhatian menunjukkan bahawa mempunyai tekanan darah tinggi pada pertengahan umur-40-an hingga awal 60-an-meningkatkan risiko penurunan kognitif di kemudian hari.”

1666532837 834 Gejala Darah Tinggi Ini Boleh Mendaratkan Anda di Hospital Beri
Shutterstock

Dr. Khubchandani berkongsi, “Walaupun ramai daripada gejala ini tidak difahami dengan baik dan sebab-sebab di sebalik gejala tersebut memerlukan penerokaan lanjut, ada yang mencadangkan bahawa ttekanan mekanikal pada dinding saluran darah berkemungkinan membawa kepada tekanan atau kerosakan pada saluran darah dan saraf. Akibatnya, individu mungkin mengalami kesukaran bercakap atau mungkin mengalami kelainan penglihatan semasa kecemasan hipertensi. Gejala-gejala ini juga menjadi mengelirukan kerana ramai orang yang mempunyai tekanan darah tinggi juga mempunyai penyakit lain yang boleh menjejaskan fungsi badan (cth, orang mungkin juga menghidap diabetes dengan hipertensi dan diabetes juga mempunyai kecenderungan untuk menjejaskan penglihatan. Krisis diabetes juga mungkin menunjukkan semua gejala ).

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan perubahan penglihatan dan Persatuan Jantung Amerika berkata, “Mata anda mengandungi banyak saluran darah kecil. Apabila tertakluk kepada kesan jangka panjang tekanan darah tinggi, keadaan berikut boleh berlaku: Kerosakan saluran darah (retinopati), Kekurangan aliran darah ke retina menyebabkan penglihatan kabur atau kehilangan penglihatan sepenuhnya…Selain mengancam Anatomi mata, tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan strok, yang boleh menjejaskan saraf optik atau merosakkan kawasan otak yang bertanggungjawab untuk memproses imej.”

Ahli farmasi memeriksa tekanan darah pelanggan
iStock

Dr. Khubchandani menjelaskan, “Malangnya, kebanyakan simptom ini tidak spesifik, tidak konsisten, dan tidak konklusif. Satu-satunya cara untuk mengetahui bahawa terdapat krisis hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah dengan pemeriksaan tekanan darah. Beberapa gejala ini mungkin atau mungkin tidak berlaku pada masa krisis hipertensi atau dengan tekanan darah tinggi yang teruk. Walaupun ia berlaku, seseorang tidak dapat memastikan bahawa ia adalah semata-mata disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Jadi, menjaga tahap tekanan darah dan mendapatkan diagnosis adalah kunci.

Di samping itu, langkah-langkah gaya hidup sihat dan ubat-ubatan seperti yang ditetapkan harus diikuti dengan teliti. Langkah gaya hidup ini termasuk meningkatkan aktiviti fizikal, makan kurang garam dan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, menguruskan tekanan dan berat badan, mengekalkan kebersihan tidur dan rutin harian, dan mengelakkan penggunaan alkohol, tembakau atau dadah. Lain-lain yang tidak konsisten, tidak konklusif dan gejala tidak spesifik yang mungkin berlaku semasa krisis hipertensi atau jarang dengan hipertensi adalah keletihan, keletihan, masalah penglihatan, kebimbangan, sakit badan, loya, muntah, hidung berdarah, hanya untuk menamakan beberapa.”

We wish to thank the author of this post for this amazing web content

Gejala Darah Tinggi Ini Boleh Mendaratkan Anda di Hospital, Beri Amaran kepada Doktor — Makan Ini Bukan Itu


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/